Cialzons cu fructe~Caramele cu dragoste

Pregatim aluatul.

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Cialzons cu fructe~Caramele cu dragoste

Ingrediente

  • Aluat:
  • -200 gr faina
  • -6 galbenusuri mari de ou
  • -1 ou mare
  • -1 1/2 lingurita ulei de masline
  • -1 lingurita de lapte
  • Umplutura:
  • -200 gr smochine uscate
  • -100 gr zahar brun
  • -30 gr unt
  • -50 ml de rom
  • Sos:
  • -200 gr prune
  • -150 zahar brun
  • -50 gr unt
  • -1 baton de scortisoara
  • -1 lingurita de scortisoara pudra
  • -1 lingurita esenta de vanilie
  • Mai avem nevoie de:
  • -putina menta pentru decor
  • -zeama de sfecla

Mod de preparare

Pregatim aluatul:

1. Punem faina pe o suprafata si facem in mijloc o scobitura impingand faina din centru in lateral...ca si un crater. Formam scobitura cu grija in asa fel inca marginile sa fie rezistente la oua fara sa se imprastie in afara.

2. Punem galbenusurile, oul, laptele si uleiul in craterul format.

3. Amestecam ouale cu degetele cu miscari circulare si cu mare grija sa nu treaca de marginea fainii. Este important ca faina sa se incorporeze incet, treptat, nu toata deodata, altfel aluatul va deveni prea rigid.

Continuam sa amestecam ouale in timp ce incorporam cate putin din faina de pe margine.

4. Aluatul va fi lipicios si se va lipi de degete, dar amestecam pana cand incepe sa se ingroase si se desprinde usor de pe masa, ori pana aluatul devine mai moale, dar nu lipicios.

5. Cand are consitenta precizata, il lasam sa se odihneasca 10-15 minute. Dupa repaus il mai framantam inca o tura cam de 10 minute. Ma tot repet:aluatul este important sa fie bine framantat;

6. Dupa ce am terminat cu toate acestea, infasuram aluatul intr-o folie de plastic si il dam la rece pentru o ora.

7. Il scoatem apoi si il lasam pana ajunge la temperatura camerei.Abia apoi ne putem apuca sa lucram cu el.

Note:

*Pentru aluatul roz urmam acelasi procedeu, cu deosebirea ca inlocuim apa si uleiul, cu zeama de sfecla proaspat scursa.

*Daca ouale sunt de casa si foarte galbene, aluatul nu va avea o culoare roz mai intensa, ci va duce catre un portocaliu.Cu oua din comert, care nu au galbenusul atat de intens, alautul va iesi mult mai rozalui.

*Cat aluatul sta la rece pregatim umplutura de smochine asa:

1. Punem smochinele in rom si le lasam sa stea cam 15 minute.Le scoatem, dar romul nu il aruncam, ne va trebui la sos.

2. Jumatate din smochine le taiem cubulete si le punem deoparte.Cealalta jumatate le punem la maruntit intr-un robot impreuna cu restul ingredientelor.

3. Dupa ce am mixam bine totul in robot, golim pasta rezultata intr-un castron si adaugam bucatile de smochine pe care le-am pus deoparte.Amestecam bine.Crema rezultata o punem deoparte.

*Asamblare cialzons:

1. Pe o suprafata pudrata cu faina intindem foaia galbena cat mai subtire posibil.

2. Intindem si foaia roz, la fel foarte subtire.Din foaia roz taiem fasii subtiri si le punem pe lung pe foaia galbena(sau invers,cum doriti sa arate ''carameaua'' la final).Indreptam bine cu merdeneaua pana devine totul uniform.Cu o mandolina indreptam marginile, apoi taiem patrate cam de 10/10.

3. Punem in mijlocul fiecarui patrat format, umplutura de smochine.Rulam, apoi prindem de ambele capete, strangem usor si ii dam forma unei bomboane, sau cum doriti, poate fi orice forma.

4. Punem pachetelele rezultate la fiert in apa cu putin zahar si fire de menta si le lasam cam 8 minute.Cu o spumiera le scoatem si le asezam pe o tava, insa fara a le suprapune.

*Le lasam sa stea pana pregatim sosul asa:

1. Punem zaharul intr-o tigaie la caramelizat si cand incepe sa prinda o culoare aurie adaugam untul si stingem cu romul de la smochine.

2. Adaugam prunele taiate felii, batonul de scortisoara si scortisoara pudra.Potrivim focul la mic si lasam sa fiarba pana scade sosul si are o consistenta densa, mai ingrosata.

3. Cand este gata il luam de pe foc, punem putin sos in farfurie si deasupra caramelele cialzons umplute cu smochine.

4. Decoram cu menta sau cine doreste poate servi cu putina branza cu mucegai deasupra, este o combinatie minunata!

Aceste Cialzons cu fructe sunt niste paste care pot lua orice forma dorita, dar cu o umputura dulce. Eu le-am dat forma unor caramele, le-am umplut cu smochine si le-am servit cu un sos de prune, totul aromat cu scortisoara ...un desert perfect impregnat cu dragoste, nu-i asa?

Am incercat sa aduc in atentia juriului si a voastra, niste paste care sunt foarte cunoscute si consumate in Friuli, in partea de nord-est a Italiei.

Cartea spune ca: ''umplutura si forma acestor cialzons variaza de la familie la familie, dar singurul lucru in comun este ca sunt dulci. Gustul vine din timpurile cand negustorii de condimente numiti Cramars, au adus condimente din Venetia peste muntii Carnia, in drumul lor catre Austria si Germania.Oamenii din acea zona erau mult prea saraci pentru a-si permite condimente scumpe, dar ei au avut posibilitatea de a schimba branza facuta acasa si proscciuto pentru cateva din acele condimente....si atunci, prin aceasta posibilitate au creat pastele acestea dulci ispititoare.''(extras din cartea ''In Nonna's Kitchen'').

Enjoy Italian pasta!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac

Se rupe conopida buchetele si se pune la fiert in apa cu sare timp de 5 minute.

Pasta primavera conopida, rosii cherry si baby spanac
Ghiveci de legume

Ghiveci de legume

Ghiveci de legume
Negresa pufoasa de post

Negresa pufoasa de post

Reteta de negresa pufoasa de post. Negresa pufoasa de post reteta simpla si delicioasa. Reteta de negresa cu gem. Negresa de...

Negresa pufoasa de post
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise