autor:

Doina  Varga

» » , Borsuri si Ciorbe, Retete de Craciun

Ciorba de burta a la Doina

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 09 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 09 august 2009

Ingrediente
1,2-1,5 kg burta de vita, 2 morcovi, 1 ceapa mai mare, 1 pastarnac, 1 ardei gras, 50 g telina, cateva frunze de telina cu codite, 1 legatura leustean, 2 litri bors, 4-5 lingurite bicarbonat, 50 ml otet, 2 cuburi/lingurite concentrat vita, 1 galbenus, 2-3 linguri smantana, sare, piper, zahar dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 2h 15 min

102 voturi

Mod de preparare

Se presara burta cu bicarbonat, se freaca putin cu mana si se toarna peste ea otetul. Se va forma o spuma abundenta care o albeste, o curata si scoate mirosul. Se spala bine si se pune la fiert in 5 litri de apa rece cu putina sare, aproximativ 1 ora la foc mic.
Intre timp se curata legumele si se pun la fiert intregi peste burta impreuna cu frunzele de telina taiate bucati. Dupa inca 30 minute stingeti focul si lasati sa se racoreasca. Strecurati zeama si apoi tocati marunt legumele, iar burta o taiati fideluta foarte subtire. (vezi video)
Adaugati legumele si burta peste zeama strecurata si puneti din nou la fiert la foc mic inca 30 minute.
Separat puneti la fiert borsul sa dea 2-3 clocote si adaugati-l peste ciorba impreuna cu concentratul. Dregeti gustul de sare, piper, eventual si putin zahar (cine doreste), leustean tocat.
In supiera amestecati smantana cu galbenusul, putin otet, pana se omogenizeaza bine, apoi puneti ciorba.
Garnisiti cu frunzulite de leustean. Cine doreste o mai poate acri la masa cu otet, mai poate adauga smantana si ardei iute.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de burta a la Doina" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Borsuri si Ciorbe
Ciorba caleidoscop

Ciorba caleidoscop

Se spala si se curata toate legumele.Ceapa se lasa intreaga si dupa fierbere se arunca.Morcovii si

6 voturi    2 comentarii
1h 10 min
Borsuri si Ciorbe
Ciorba de cocos cu taietei de casa

Ciorba de cocos cu taietei de casa

Dupa ce am spalat pasarea foarte bine, am bucatit-o si am pus-o la fiert in 6 litri de apa. Cand

10 voturi    10 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • metzger364

    metzger364 (Chef de cuisine):

    am facut-o de ziua mea de nastere si a fost la toti o sensatiune.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine):

    E foarte buna dar eu separat pun pe masa in castronele usturoi pisat ,otet,smantana si fiecare isi pune in farfurie ce vrea dupa gust.

  • 18 comentarii
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 29 ianuarie 2013

    Buna de tot!

  • Ctin

    Ctin (Maestru bucatar) , 25 septembrie 2012

    Doinitza draga, Unde ai gasit matale ace

  • Fara foto

    adi (Maestru bucatar) , 02 februarie 2011

    Doina Draga...slabutz ! Ciorba de burta fara usturoi este ca ,,,,,,,nunta fara lautari !

    • Fara foto

      couki (Bucatar) , 10 noiembrie 2010

      Buna Doina, Uite ca noua venita pe acest site, datorita tie am o inspiratie nemaipomenita :-) ! Eu traiesc in Coasta de Fildes si i-am invitat pe cei citiva prieteni români de aici sa pregatim si sa mincam impreuna mai multe dintre retelete tale : Salata Boeuf, Mici, Ardei umpluti cu carne de porc, Ciorba de Burta etc... Ureaza-ne spor la munca ! Iar noi mii de multumiri !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 mai 2010

      Foarte buna si arata bine!

    • jsabrina

      jsabrina (Chef de cuisine) , 20 martie 2010

      Imi place ideea ta si imi pare rau ca am facut acum 2 zile ciorba de burta si o sa o incerc pe a ta putin mai tarziu.Felicitari !

    • Fara foto

      Vali , 17 martie 2010

      Bun bun

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

    • Fara foto

      emi , 13 februarie 2010

      Si usturoiul tipic pentru ciorba de burta unde si cînd îl pui ca nu ai mentionat nimic despre el, dar îmi para rau nu cred ca ciorba de burta are sens fara usturoi,smìntîna si piscator.

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

      Foarte interesantă această reţetă cu borş!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

      Felicitari! Foarte apetisanta.

    • costy1969

      costy1969 (Chef de cuisine) , 18 septembrie 2009

      Interesanta reteta,chiar daca nu este cea originala,eu o prepar cam la fel,dar legumele le pasez si le pun inapoi in oala,in asa fel iese mai groasa,in afara de morcov,pe care il rad si il calesc un pic,dupa care il pun in ciorba la sfarsit pentru a da culoare. Consider ca daca pui bors nu ar mai trebui sa o inacresti si cu zeama de lamaie,dar este reteta ta si nu ma bag. De asemenea timpul de fierbere la burta normala(nu aia prefiarta) este mai mare,in jur de 3ore. Felicitari,totusi am sa o incerc si revin cu mesaj.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 14 august 2009

      Multumesc mult. Ma bucur ca va place.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      O idee buna sa fac si eu,felicitari draga Doina.

    • Crystyna

      Crystyna (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Ciorba Familiei mele...

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Multumesc. Si noua ne place, nu am mai facut de mult. Mereu uitam sa cumpar burta. :)

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Este ciorba noastra preferata.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 august 2009

      Uite,deja mi-ai facut pofta.Trebuie sa fac si eu.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 15 min

102 voturi

Ingrediente

  • 1,2-1,5 kg burta de vita
  • 2 morcovi
  • 1 ceapa mai mare
  • 1 pastarnac
  • 1 ardei gras
  • 50 g telina
  • cateva frunze de telina cu codite
  • 1 legatura leustean
  • 2 litri bors
  • 4-5 lingurite bicarbonat
  • 50 ml otet
  • 2 cuburi/lingurite concentrat vita
  • 1 galbenus
  • 2-3 linguri smantana
  • sare
  • piper
  • zahar dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

126 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Buna de tot!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Borsuri si Ciorbe

Ciorba de sfecla rosie Ciorba de sfecla rosie

Reteta propusa de mine este un bors moldoveneasc care se prepara destul de usor si se zice ca in anotimpul rece sfecla rosie ar trebui

23 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de fasole cu afumatura Bors de fasole cu afumatura

In primul rand afumatura portionata,se fierbe intr-un vas cu apa iar cand furculita intra usor in carne, se scoate fara sa fie aruncata

6 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Borsuri si Ciorbe
Bors de peste cu leustean