autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

COMPOT DE PRUNE

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 12 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 12 august 2009

Ingrediente
Eu am preparat acum doar compot pentru servirea imediata si anume numai din prune galbene,numai din prune rosii si combinate..., , Se folosesc prune de culoare galben sau rosu intens, coapte,cu pulpa tare. Compotul poate fi facut numai dintr-un soi de prune sau combinate., , De exemplu prunele galbene variaza din punct de vedere al culorii intre galben si verde si sunt ideale pentru dulciuri, dar si pentru producerea lichiorurilor., Prunele galbene nu se prea gasesc conservate,asa ca faceti o provizie din aceste fructe, congelandu-le si combinandu-le aroma cu cea a scortisoarei si a cuisoarelor ., Compotul se poate prepara pentru consumul imediat sau pentru a fi pastrate pentru perioada de iarna., , 1.Pentru consumul imediat:, 500 g prune se adauga 4 pahare de apa si zahar (150 g sau dupa gust) sau zaharina .Puteti adauga si putina zeama de lamaie, cuisoare si un praf de scortisoara pentru o aroma deosebita., , 2.Pentru perioada toamna-iarna, 4 kg prune ,800 g de zahar, cca 3 l apa,3 cuisoare,jumatate de lingurita de scortisoara., Puteti opta pentru adaugarea conservantului daca locul de depozitare este mai caldut.

Dificultate: Redusa Timp: 30 min

28 voturi

Mod de preparare

1. Pentru servirea imediata:
Se pun la fiert apa cu zaharul. In acest timp,se curata fiecare pruna de codite si le puteti pune la fiert intregi sau taiate pe jumatate(fara samburi).Cand zaharul s-a topit si apa a inceput sa fiarba se adauga prunele,cuisoarele, zeama de lamaie , se mai fierbe cateva minute si se ia spuma.Inainte sa opriti focul adaugati scortisoara , amestecati usor si lasati compotul la racit.

2. Pentru toamna - iarna:
Zaharul,apa,mirodeniile se pun la fiert intr-o oala mai mare. Cand siropul incepe sa fiarba,se adauga o parte din prunele spalate si curatate de codite ,se lasa focul mic,iar prunele se lasa 1 minut amestecandu-le cu o lingura,apoi fara sa clocoteasca siropul,se scot cu o strecuratoare si se lasa la racit. Cand siropul incepe sa fiarba din nou,se pun alte prune la oparit si se procedeaza la fel,pana se termina toata cantitatea de prune. Astfel pregatite, prunele se aseaza in borcane ,lasand un spatiu liber de 2-3 cm pana la gura borcanelor,dar cu grija sa nu fie inghesuite.Siropul se lasa sa se racoreasca putin, apoi se toarna in borcane peste prunele oparite. Borcanele se capseaza foarte bine si se sterilizeaza cca 25-30 de minute din momentul cand a inceput sa fiarba apa. Borcanele se invelesc in hartii, iar apa se adauga pana aproape de marginea capacelor.
Daca conditiile de depozitare nu sunt optime puteti adauga cate o aspirina la 1 kg de prune.
Daca ti-a placut reteta noastra "COMPOT DE PRUNE" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Compot pt iarna din prune brune

Compot pt iarna din prune brune

Prunele se spala se aseaza in borcane de 0,800 g. Ca sa stim cu aproximatie cata apa folosim pt un

13 voturi    1 comentariu
1h
Sucuri si compoturi de fructe
Compot de prune verzi fara conservant

Compot de prune verzi fara conservant

Se spala prunele si se indeasa bine in borcane foarte curate, pana sus. Se adauga 3 linguri de zahar

21 voturi    12 comentarii
1h
Sucuri si compoturi de fructe
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine):

    Si eu fac compot de prune in fiecare an, ne place tuturor din familie. Eu obisnuesc sa conserv atat prunele intregi, cat si fara samburi(pt prajitura).

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    carmen , 17 iulie 2013

    multumesc sunt ff delicioase

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

    Multumesc mult...

  • maria mihalache

    maria mihalache (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

    Delicios..................si arata foarte bine.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2009

      Multumesc mult increderea acordata,pentru sfaturile si comentariile voastre...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Nu am mai mancat prune albe de cand eram mica. Nu am mi vazut.Ce bun e compotul!!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Si eu am facut, din prune albe.

    • Fara foto

      carmen , 31 august 2009

      Mai simplu compot de prune pt iarna; prunele spalate se pun in borcane, se masoara cantitatea de apa necesara pt umplerea lor, se adauga in apa zahar dupa gust, conservant, se amesteca cu o lingura pina se topeste zaharul, se umple borcanele cu aceast sirop rece, se leaga borcanele care se fierb 30 min in bain marie.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Imi place compotul de prune.Si eu am facut.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

30 min

28 voturi

Ingrediente

  • Eu am preparat acum doar compot pentru servirea imediata si anume numai din prune galbene,numai din prune rosii si combinate...
  • Se folosesc prune de culoare galben sau rosu intens
  • coapte,cu pulpa tare. Compotul poate fi facut numai dintr-un soi de prune sau combinate.
  • De exemplu prunele galbene variaza din punct de vedere al culorii intre galben si verde si sunt ideale pentru dulciuri
  • dar si pentru producerea lichiorurilor.
  • Prunele galbene nu se prea gasesc conservate,asa ca faceti o provizie din aceste fructe
  • congelandu-le si combinandu-le aroma cu cea a scortisoarei si a cuisoarelor .
  • Compotul se poate prepara pentru consumul imediat sau pentru a fi pastrate pentru perioada de iarna.
  • 1.Pentru consumul imediat:
  • 500 g prune se adauga 4 pahare de apa si zahar (150 g sau dupa gust) sau zaharina .Puteti adauga si putina zeama de lamaie, cuisoare si un praf de scortisoara pentru o aroma deosebita.
  • 2.Pentru perioada toamna-iarna
  • 4 kg prune ,800 g de zahar
  • cca 3 l apa,3 cuisoare,jumatate de lingurita de scortisoara.
  • Puteti opta pentru adaugarea conservantului daca locul de depozitare este mai caldut.

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

48 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

74 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

carmen

multumesc sunt ff delicioase

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

2 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
salata de bureti laptosi