Coronita cu nuca si cacao

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Coronita cu nuca si cacao

Ingrediente

  • Ingrediente Aluat:
  • 700 g faina
  • 40 gr drojdie proaspata
  • 200 gr zahar
  • 300 ml lapte (se mai pot adauga 2-3 linguri daca aluatul este prea vartos)
  • 150 gr ulei sau unt topit
  • 2 oua
  • 3 galbenusuri
  • 1 lingurita rasa de sare
  • arome
  • coaja rasa de lamaie
  • coaja rasa de portocala
  • esenta de rom
  • vanilie
  • 1 mana de stafide
  • Ingrediente pentru umplutura:
  • 200 g nuca macinata
  • 1 lingura cacao
  • 200 g zahar
  • 2 albusuri
  • 1 mana nuca de cocos
  • 1 ou pentru uns coronita

Mod de preparare

Pentru o reusita a cozonacului este bine ca toate ingredientele (mai putin laptele si untul) sa fie tinute la temperatura camerei de seara pana a doua zi. Se cerne faina de doua ori, se incalzeste laptele putin si se amesteca cu zaharul si vanilia. Se face maiaua din drojdie, o lingura de faina luata din cantitatea de faina cantarita si cateva linguri de lapte caldut dar nu fierbinte pentru ca nu va mai creste cozonacul. Se amesteca putin si se lasa acoperita la loc cald pentru 15 minute. Peste galbenusuri se presara putina sare si zahar si se lasa cateva minute apoi se freaca impreuna cu razatura de portocale si lamaie. Se pune intr-un castron mai mare restul de faina (acei 700 fara 1 lingura folosita pentru maia), se adauga in mijloc maiaua, restul de lapte caldut nu fierbinte,galbenusurile frecate, ouale si esentele. Se framanta aluatul, cate putin, cu mainile incalzite, aducand faina de pe marginile castronului. Pe masura ce se va lega aluatul luam cu mana si incorporam din untul caldut fara a-l adauga pe tot deodata. Se framanta aluatul vreo 60 minute. Se acopera castronul cu un servet curat de bucatarie si se tine la loc cald si ferit de current pentru o ora si jumatate. Pentru umplutura batem albusurile spuma, adaugam nuca putina prajita la cuptor si apoi maruntita, zaharul, cacaoa si nuca de cocos. Dupa ce a crescut frumos si si-a dublat marimea se modeleaza aluatul. Se intinde o foaie dreptunghiulara, se toarna umplutura pe toata suprafata si se ruleaza. Se unesc cele doua capete si se aseaza intr-o forma guguluf si se mai lasa la crescut inca 30 minute. Apoi se unge cu oul batut si se coace la cuptorul preincalzit circa 40-50 minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise