Covrigi

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 210 ml apa calduta
  • 60 gr unt topit
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingura zahar
  • 450 gr faina alba
  • 7 gr drojdie uscata
  • 2 linguri bicarbonat de sodiu
  • 1 galbenus
  • 1 lingura ulei
  • Pentru decorat: sare mare, mac, susan,parmezan , usturoi praf, rozmarin.

Mod de preparare

Portii: 16 covrigi

1.Se topeste untul si se amesteca cu apa.

2.Se pun ingredientele si se framanta cu mana. Se lasa apoi la crescut pentru minim 1 ora.

3.Se pune aluatul pe masa de lucru, se face un rulou si apoi se taie in jumatate. Fiecare jumatate se taie iar in jumatate si tot asa pana aveti 16 bucati de aluat. In felul acesta bucatile vor fi egale si rezulta covrigi apropiati ca dimensiune.

4.Fiecare bucata se modeleaza sub forma unui rulou de grosimea unui deget apoi se da forma de covrig: se pune ruloul in U, apoi se invarte de 3 ori la capete ca un lasou(se apasa cu degetul la capat sa nu se desfaca) si apoi se intorc capetele si se apasa

5.Se lasa la crescut 10 minute. In timpul asta se pune o oala mare pe foc cu 1l apa si cele 2 linguri de bicarbonat si se aduce la fierbere. Cand apa fierbe se arunca cate 2-3 covrigi in apa si se lasa la fiert 30 de secunde, apoi se intorc cu o paleta si se mai lasa 30 secunde.

* E importanta fierberea lor in apa cu bicarbonat deoarece aceasta produce la suprafata lor o reactie ca de caramelizare care va face ca la suprafata covrigilor sa se formeze binecunoascuta crusta aurie-inchisa crocanta si in acelasi timp usor gumata. Daca ii fierbeti prea putin in aceasta apa, veti avea doar covrigi cu gust de paine si o culoare pala, daca ii fierbeti prea mult se vor intari. Asa ca atentie la fiert, acest pas da gustul caracteristic covrigilor.

6.Se scot din apa cu o paleta si se pun pe o tava cu hartie de copt. Se ung cu galbenus batut cu ulei si apoi presarati deasupra ce doriti(mac, susan, sare mare, parmezan ).

7.Se dau la cuptorul incins la 250C pentru 25-30 minute, pana sunt rumeni.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...

Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata

Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...

Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita

Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...

Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise