Covrigi cu mac

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
medie
Covrigi cu mac

Ingrediente

  • Mi-au iesit 9 covrigi generosi cu cantitatile de mai jos, insa numarul lor e direct proportional cu cat de bine reusesti sa ii impachetezi si ce dimensiune ii vrei.
  • Ingrediente:
  • 1. 3 cani de faina
  • 2. 7 gr drojdie uscata
  • 3. o cana de apa calda spre fierbinte
  • 4. 2 linguri de unt topit
  • 5. 2 lingurite de sare
  • 6. o lingura de zahar
  • 7. cate-o lingurita de mac per covrig si putina sare de presarat deasupra
  • 1. 2 linguri de bicarbonat de soiu
  • 2. 4 cani de apa

Mod de preparare

Am impresia ca am capatat, fara premeditare, un obicei din a prepara paine in casa, la sfarsit de saptamana. Ieri mi s-a facut pofta de covrigi asa ca m-am pus pe copt. Ce a iesit, poate nu arata chiar ca scos de pe banda rulanta a unei brutarii, insa gustul e pe putin la fel de reusit. Cu sare grunjoasa, cu mac, cu susan, cu toate la un loc sau simpli, te sfatuiesc sa ii incerci. Numai buni cu un iaurt de baut si-n plus, ai satisfactia ca i-ai facut chiar tu! Cu sucitul si-mpletitul, in functie de dexteritate, s-ar putea sa ai ceva batai de cap insa nu te stresa, repetitia e mama invataturii :) .

Drojdia se dizolva intr-un castron, in apa calda si se lasa 10 min. Adaugi apoi zaharul, untul topit la bain-marie, sarea si 2 cani de faina. Se framanta, iar la nevoie se mai adauga din restul de faina pana cand se obtine un aluat moale, manevrabil si nelipicios. Se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa la loc calduros, eventual pe calorifer. Daca e prea fierbinte caloriferul, pune un prosop peste el. Daca apuci sa citesti retetea asta pe timp de vara :), atunci pune un vas cu apa la incalzit, peste el o farfurie cu un prosop si peste toate vasul cu aluatul. Dai focul la mic si lasi asa, aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, cam 20-30 min.

Dai drumul la cuptor, ca sa aiba timp sa ajunga la 245 de grade.

Presari faina pe blatul de lucru. Pumnuiesti la propriu aluatul, apoi il pui pe suprafata de lucru si il imparti in 8 sau 9 sau cate parti egale iti ies. Doar ce iti spuneam ca nu-i un numar musai fix. Fiecare bucata in parte o rulezi intr-un sul apoi formezi covrigul.

Intr-o oala cat de cat incapatoare (nu din aluminiu), pui la fiert 4 cani de apa. Cand apa fierbe pui cele 2 linguri de bicarbonat si cufunzi doi cate doi covrigii, lasandu-i cate 1 min in apa. Ii pui alaturi, pe tava tapetata cu hartie de copt sau unsa si presari sare, mac.

Bagi tava la cuptorul preincalzit la 245 de grade, pe randul din mijloc pentru 15 min sau pana ti se par rumeni si facut. Enjoy!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Castraveti murati la soare

Castraveti murati la soare

Reteta de castraveti murati la soare. Castraveti murati de vara, reteta simpla si delicioasa.

Castraveti murati la soare
Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine

Rulada cu dulceata de afine