autor:

Dulceata_de_trandafiri

» » Aluaturi si Foietaje

Covrigi cu mac

Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 06 martie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 06 martie 2011

Ingrediente
Mi-au iesit 9 covrigi generosi cu cantitatile de mai jos, insa numarul lor e direct proportional cu cat de bine reusesti sa ii impachetezi si ce dimensiune ii vrei., , Ingrediente:, , 1. 3 cani de faina, 2. 7 gr drojdie uscata, 3. o cana de apa calda spre fierbinte, 4. 2 linguri de unt topit, 5. 2 lingurite de sare, 6. o lingura de zahar, 7. cate-o lingurita de mac per covrig si putina sare de presarat deasupra, , 1. 2 linguri de bicarbonat de soiu, 2. 4 cani de apa

Dificultate: Medie Timp: 1h

13 voturi

Mod de preparare

Am impresia ca am capatat, fara premeditare, un obicei din a prepara paine in casa, la sfarsit de saptamana. Ieri mi s-a facut pofta de covrigi asa ca m-am pus pe copt. Ce a iesit, poate nu arata chiar ca scos de pe banda rulanta a unei brutarii, insa gustul e pe putin la fel de reusit. Cu sare grunjoasa, cu mac, cu susan, cu toate la un loc sau simpli, te sfatuiesc sa ii incerci. Numai buni cu un iaurt de baut si-n plus, ai satisfactia ca i-ai facut chiar tu! Cu sucitul si-mpletitul, in functie de dexteritate, s-ar putea sa ai ceva batai de cap insa nu te stresa, repetitia e mama invataturii :) .

Drojdia se dizolva intr-un castron, in apa calda si se lasa 10 min. Adaugi apoi zaharul, untul topit la bain-marie, sarea si 2 cani de faina. Se framanta, iar la nevoie se mai adauga din restul de faina pana cand se obtine un aluat moale, manevrabil si nelipicios. Se acopera vasul cu un prosop de bucatarie si se lasa la loc calduros, eventual pe calorifer. Daca e prea fierbinte caloriferul, pune un prosop peste el. Daca apuci sa citesti retetea asta pe timp de vara :), atunci pune un vas cu apa la incalzit, peste el o farfurie cu un prosop si peste toate vasul cu aluatul. Dai focul la mic si lasi asa, aluatul sa creasca pana isi dubleaza volumul, cam 20-30 min.

Dai drumul la cuptor, ca sa aiba timp sa ajunga la 245 de grade.
Presari faina pe blatul de lucru. Pumnuiesti la propriu aluatul, apoi il pui pe suprafata de lucru si il imparti in 8 sau 9 sau cate parti egale iti ies. Doar ce iti spuneam ca nu-i un numar musai fix. Fiecare bucata in parte o rulezi intr-un sul apoi formezi covrigul.

Intr-o oala cat de cat incapatoare (nu din aluminiu), pui la fiert 4 cani de apa. Cand apa fierbe pui cele 2 linguri de bicarbonat si cufunzi doi cate doi covrigii, lasandu-i cate 1 min in apa. Ii pui alaturi, pe tava tapetata cu hartie de copt sau unsa si presari sare, mac.

Bagi tava la cuptorul preincalzit la 245 de grade, pe randul din mijloc pentru 15 min sau pana ti se par rumeni si facut. Enjoy!
Am impresia ca am capatat, fara premeditare, un obicei din a prepara paine in casa, la sfarsit de saptamana. Ieri mi s-a facut pofta de covrigi asa ca
Daca ti-a placut reteta noastra "Covrigi cu mac" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu mac si susan

Covrigi cu mac si susan

Punem ingredientele pentru aluat, in cuva masinii de paine, in ordinea enumerata si setam pentru

19 voturi    11 comentarii
3h 20 min
Aluaturi si Foietaje
COVRIGI CU MAC

COVRIGI CU MAC

Se amesteca faina impreuna cu drojdia,apoi se toarna laptele caldut,se adauga praful de sare,uleiul

10 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • LALY

    LALY (Chef de cuisine) , 17 decembrie 2014

    Vaaai in ce fel arata,imi ploua in gura.Trebuie incercati musai.

  • Fara foto

    Florica Gyorgy , 13 octombrie 2014

    foatre buni

  • Fara foto

    Rodica Georgescu , 19 septembrie 2014

    Excelenti!

    • Fara foto

      andreea (Bucatar) , 02 octombrie 2013

      am sa incerc cu siguranta reteta asta mai ales ca e si frig afara merge de minune plus ca e ceva usor multumesc!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h

13 voturi

Ingrediente

  • Mi-au iesit 9 covrigi generosi cu cantitatile de mai jos
  • insa numarul lor e direct proportional cu cat de bine reusesti sa ii impachetezi si ce dimensiune ii vrei.
  • Ingrediente:
  • 1. 3 cani de faina
  • 2. 7 gr drojdie uscata
  • 3. o cana de apa calda spre fierbinte
  • 4. 2 linguri de unt topit
  • 5. 2 lingurite de sare
  • 6. o lingura de zahar
  • 7. cate-o lingurita de mac per covrig si putina sare de presarat deasupra
  • 1. 2 linguri de bicarbonat de soiu
  • 2. 4 cani de apa

Raporteaza reteta

Retete
de Dulceata_de_trandafiri
Oua coapte

Oua coapte

Duminica lenesa, de toamna...duminica tarzie cu mic-dejun in pat si muzica in surdina. S-aveti un

34 voturi    10 comentarii
15 min
Aperitive
Mancare de praz cu masline

Mancare de praz cu masline

Mare mi-a fost uimirea sa vad ca nu am inca intre retete mancarea de praz cu masline, atat de gustoasa

148 voturi    17 comentarii
35 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Strudel de dovleac

Strudel de dovleac

Avantajul atunci cand ti se duce vestea ca-ti place sa gatesti este acela ca incepi sa primesti tot

37 voturi    18 comentarii
1h 20 min
Prajituri

LALY (Chef de cuisine)

Vaaai in ce fel arata,imi ploua in gura.Trebuie incercati musai.

Adauga reteta
Retete

din Aluaturi si Foietaje

PAINE DIN FAINA DE OVAZ INTEGRAL CU MASLINE PAINE DIN FAINA DE OVAZ INTEGRAL CU MASLINE

Intr-un castron se pune faina si se amesteca cu drojdia,sarea,uleiul si apa calduta.Se framanta aluatul si se adauga si maslinele.Se

6 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Bomboane de pom cu spanac Bomboane de pom cu spanac

Scurgem bine spanacul si il calim in unt. Cat se racoreste spanacul calit amestecam branza de capra, maruntita, cu iaurtul, pana devine

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje