autor:

autor

» » Dulciuri diverse

Cozonac

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Ingrediente
1kg faina, 7 galbenusuri, 4 albusuri, 300 g zahar, 250 g unt, 2 linguri de ulei, lapte cit se cere(circa 1/2 l),1 lingura de rom, vanilie, 50 g drojdie, 1lingurita rasa de sare.

Dificultate: Redusa Timp: 1h

79 voturi

Mod de preparare

Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar.

Separat se oparesc 3 linguri de faina cu putin lapte clocotit, amestecind bine ca sa nu se faca cocoloase. Cind s-a racorit destul, cit sufera mina, se amesteca cu drojdia si apoi se bate bine, pina se fac basici mari.

Se presara putina faina, se acopera cu un servet si se pune la un loc cald sa creasca.
In acest timp se freaca galbenusurile, intii cu sare, ca sa se inchida la culoare, apoi, cu zaharul pisat sau daca este tos, trecut printr-o sita fina si turnat cite putin peste galbenusuri. Se freaca bine pina ce se fac ca o crema spumoasa.

Cind plamadeala este destul de crescuta se toarna peste restul de faina, cernuta intr-o covata si tinuta la cald; se amesteca, adaugind galbenusurile, putin lapte caldut si albusurile batute spuma.

Se framinta cel putin o jumatate de ora, aducind aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, vanilia, putin cite putin unt topit, cald, iar daca aluatul este prea tare, se mai adauga putin lapte caldut.

Se aduna aluatul in covata, se acopera cu o fata de masa, se aseaza la cald, departe de apa sau de fereastra si se lasa sa creasca circa 2-3 ore.

Cind a crescut destul, se unge mina cu unt, se iau buciti din el, se impletese pe masa de aluat, presarata cu faina si se pun in forme unse cu unt. Aluatul nu trebuie sa ajunga la jumatatea formei. Se mai lasa sa creasca, tot la cald, se unge cu ou, se presara cu zahar grunzos si cu nuci sau stafide.

Se pune la cuptor la foc potrivit si se tin cam o ora. Cind sint gata se scot din forme si se lasa sa se racoreasca, nu insa la loc rece si nici in curent.

La framintat, se pot adauga si stafide, dupa ce au fost alese si sterse intr-un servet.
Se moaie drojdia cu putin lapte caldut (sa nu fie fierbinte, deoarece se opareste drojdia si nu mai creste aluatul) si o lingurita de zahar.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Dulciuri diverse
Cozonac cu urda ca la Bistrita

Cozonac cu urda ca la Bistrita

Se cerne faina si se aseaza intr-un vas.Drojdia se dizolva in putina apa calduta cu zahar si se toarna

16 voturi    18 comentarii
2h 40 min
Dulciuri diverse
,,Cozonac'' din piept de pui

,,Cozonac'' din piept de pui

Pieptul de pui se macina prin masina de tocat, cartofii, morcovul si usturoiul se razalesc prin razatoarea

6 voturi    3 comentarii
1h
Dulciuri diverse

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    laura , 28 septembrie 2009

    este o reteta buna am incercato si a esit perfect.pofta buna!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Stafidele ii dau un gust foarte bun.Eu le pun in crema de cacao, alaturi de nuci.

  • Fara foto

    PETRUTA CARMEN JAVLA (Chef de cuisine) , 27 mai 2008

    zaharul care se pune deasupra nu se arde?

Dificultate

Redusa

Timp

1h

79 voturi

Ingrediente

  • 1kg faina
  • 7 galbenusuri
  • 4 albusuri
  • 300 g zahar
  • 250 g unt
  • 2 linguri de ulei
  • lapte cit se cere(circa 1/2 l),1 lingura de rom
  • vanilie
  • 50 g drojdie
  • 1lingurita rasa de sare.

Raporteaza reteta

Tort Pavlova cu ciocolata

Tort Pavlova cu ciocolata

Incepeti cu bezeaua – ea este una frantuzeasca. Pentru fiecare foaie de bezea bateti 150gr

0 voturi    0 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Baclava turceasca cu nuca, reteta video

Baclava turceasca cu nuca, reteta video

Pasii de preparare: 1.      Pune intr-o oala: 500 ml apa cu 650g zahar

4 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Placinta cu branza proaspata de vaci

Placinta cu branza proaspata de vaci

Se dizolva drojdia in putina apa calduta si se amesteca cu cateva linguri faina.Se lasa la dospit

32 voturi    9 comentarii
nespecificat
Aluaturi si Foietaje

laura

este o reteta buna am incercato si a esit perfect.pofta buna!

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Budinca de tapioca cu lapte de cocos si lapte de soia Budinca de tapioca cu lapte de cocos si lapte de soia

Se pune tapioca intr-un castron cu apa cat s-o cuprinda si se lasa deoparte 30-40 minute sa se umfle. Se rastoarna apoi in vasul cu

0 voturi    0 comentarii
45 min
Budinci
Ciocolatina vegana Ciocolatina vegana

Intr-o cratita, punem paharul de apa si inca o jumatate de pahar de apa si mierea sa se contopeasca, punem cacao si ciocolata si lasam

2 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Dulciuri diverse