autor:

pmmea

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac

Autor: pmmea (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 02 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: pmmea (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 02 ianuarie 2010

Ingrediente
1,1 kg faina , 5 oua mari, 500 ml lapte, 50 ml ulei, 50g drojdie, 100g unt, 250g zahar, 1 esenta rom, coaja rasa de lamaie, 1 pliculet zahar vanilat, sare, 50g stafide, 50g nuci pisate, 50g cacao.

Dificultate: Medie Timp: 2h 40 min

1 vot

Mod de preparare


Intr-un bol mai mare se pun 100 g faina si se oparesc cu 50ml lapte clocotit.

Se amesteca cu lingura pana se raceste , iar cand compozitia este putin calduta se adauga drojdia ,ce a fost frecata inainte cu o lingura de zahar.

Se lasa , maiaua, la crescut 15 min.

Se separa ouale.

Galbenusurile se freaca cu o lingurita de sare. se lasa deoparte, deocamdata.

Albusurile se bat tare cu 5 linguri de zahar, pana se intaresc bine.

In galbenusurile batute se adauga zaharul care a mai ramas,coaja de lamaie,romul, zaharul vanilt,untul (care a fost topit pe foc,iar acum se pune caldut) cate putin sa se incorporeze in galbenusuri, laptele ramas si albusurile batute spuma. aceasta compozitie se amesteca cu maiaua si apoi se adauga faina cu grija.(faina trebuie sa fi fost cernuta de cat mai multe ori de seara,si tinuta la cald pana in momentul folosirii.)

Se framanta 30 de minute, adaugandu-se din cand in cand cate putin ulei (cei 50ml) pe maini.

Se lasa la dospit 40 minute.

Dupa ce s-a dospit, aluatul se imparte in 4 bucati. Se intinde fiecare bucata groasa de 1 deget, iar in ea se pune umplutura. Se ruleaza cele 2 bucati si se asaza in tava unsa cu unt.vor iesi 2 cozonaci. Se mai lasa 20 minute la crescut la loc cald, iar inainte de a se introduce in cuptorul incins se ung deasupra cu galbenus de ou. 50 de minute de foc potrivit ajung. In primele 20 minute nu se deschide cuptorul.

Umplutura:

Nucile si stafidele (care au fost lasate la inmuiat 20 min in rom) se amesteca cu cacaoa si se adauga peste ele lapte cald. Cu aceasta compozitie de umple cozonacul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac pufos de post

Cozonac pufos de post

1. Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura in mijlocul acesteia, punem drojdia impreuna cu zaharul.

6 voturi    2 comentarii
2h
Retete de post
Budinca de cozonac

Budinca de cozonac

Daca folositi cozonac/ paine mai proaspat/a, lasati cubuletele sa se usuce putin intr-o tava sau

6 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Slow Cooker 3.5L Red

- 18 %
219.99 lei
179.99 lei

5.6L Digital TimeSelect

- 14 %
699.99 lei
599.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2012

    Tare bun trebuie sa fie...

Dificultate

Medie

Timp

2h 40 min

1 vot

Ingrediente

  • 1,1 kg faina
  • 5 oua mari
  • 500 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 50g drojdie
  • 100g unt
  • 250g zahar
  • 1 esenta rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • sare
  • 50g stafide
  • 50g nuci pisate
  • 50g cacao.

Raporteaza reteta

Retete
de pmmea
Tort de fructe

Tort de fructe

se separa galbenusurile de albusuri. laptele, galbenusurile si 300g zahar se fieb la foc mic amestecand

9 voturi    2 comentarii
1h 5 min
Torturi
valentina ionita

valentina ionita (Chef de cuisine)

Tare bun trebuie sa fie...

Retete

din Aluaturi si Foietaje

Paine coapta pe frunze de varza Paine coapta pe frunze de varza

1. MAIAUA: intr-un vas se freacă drojdia cu puțin zahăr și aproximativ 50 ml-100 ml apă ( din cea măsurată). Se lasă la dospit

1 vot    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi cu susan Covrigi cu susan

In oala mixerului cernem fainele, adaugam drojdia si zaharul si amestecam cu suportul ptr framantat, adaugam uleiul si apa si, cand

1 vot    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Paine semi