autor:

pmmea

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac

Autor: pmmea (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 02 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: pmmea (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 02 ianuarie 2010

Ingrediente
1,1 kg faina , 5 oua mari, 500 ml lapte, 50 ml ulei, 50g drojdie, 100g unt, 250g zahar, 1 esenta rom, coaja rasa de lamaie, 1 pliculet zahar vanilat, sare, 50g stafide, 50g nuci pisate, 50g cacao.

Dificultate: Medie Timp: 2h 40 min

1 vot

Mod de preparare


Intr-un bol mai mare se pun 100 g faina si se oparesc cu 50ml lapte clocotit.

Se amesteca cu lingura pana se raceste , iar cand compozitia este putin calduta se adauga drojdia ,ce a fost frecata inainte cu o lingura de zahar.

Se lasa , maiaua, la crescut 15 min.

Se separa ouale.

Galbenusurile se freaca cu o lingurita de sare. se lasa deoparte, deocamdata.

Albusurile se bat tare cu 5 linguri de zahar, pana se intaresc bine.

In galbenusurile batute se adauga zaharul care a mai ramas,coaja de lamaie,romul, zaharul vanilt,untul (care a fost topit pe foc,iar acum se pune caldut) cate putin sa se incorporeze in galbenusuri, laptele ramas si albusurile batute spuma. aceasta compozitie se amesteca cu maiaua si apoi se adauga faina cu grija.(faina trebuie sa fi fost cernuta de cat mai multe ori de seara,si tinuta la cald pana in momentul folosirii.)

Se framanta 30 de minute, adaugandu-se din cand in cand cate putin ulei (cei 50ml) pe maini.

Se lasa la dospit 40 minute.

Dupa ce s-a dospit, aluatul se imparte in 4 bucati. Se intinde fiecare bucata groasa de 1 deget, iar in ea se pune umplutura. Se ruleaza cele 2 bucati si se asaza in tava unsa cu unt.vor iesi 2 cozonaci. Se mai lasa 20 minute la crescut la loc cald, iar inainte de a se introduce in cuptorul incins se ung deasupra cu galbenus de ou. 50 de minute de foc potrivit ajung. In primele 20 minute nu se deschide cuptorul.

Umplutura:

Nucile si stafidele (care au fost lasate la inmuiat 20 min in rom) se amesteca cu cacaoa si se adauga peste ele lapte cald. Cu aceasta compozitie de umple cozonacul.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Cozonac presarat cu mac

Cozonac presarat cu mac

Dizolvam drojdia cu apa,zahar si faina, lasam maiaua la cald sa-si dubleze volumul. Intre timp

18 voturi    4 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Cozonac cu stafide de post

Cozonac cu stafide de post

Intr-un bol cernem faina, adaugam zaharul, zaharul cu pastai de vanilie, drojdia si nuca de cocos. Le

0 voturi    2 comentarii
1h 50 min
Retete de post

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2012

    Tare bun trebuie sa fie...

Dificultate

Medie

Timp

2h 40 min

1 vot

Ingrediente

  • 1,1 kg faina
  • 5 oua mari
  • 500 ml lapte
  • 50 ml ulei
  • 50g drojdie
  • 100g unt
  • 250g zahar
  • 1 esenta rom
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • sare
  • 50g stafide
  • 50g nuci pisate
  • 50g cacao.

Raporteaza reteta

Retete
de pmmea
Tort de fructe

Tort de fructe

se separa galbenusurile de albusuri. laptele, galbenusurile si 300g zahar se fieb la foc mic amestecand

9 voturi    2 comentarii
1h 5 min
Torturi
valentina ionita

valentina ionita (Chef de cuisine)

Tare bun trebuie sa fie...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
COZONACI