autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Cozonac

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Ingrediente
Pentru 1 kg:, * 600 g faina,, * 40 g drojdie de bere,, * 200 g zahar,, * 200 ml lapte,, * 4 gălbenuşuri,, * 50 ml ulei,, * 60 g unt (margarina),, * 15 g coaja de lamîie,, * esenta de rom (2 - 3 ml), 30 g stafide,, * 150 g miez de nuca,, * zahăr vanilat, 5 g sare,, * 1 galbenus pentru uns.

Dificultate: Ridicata Timp: 1h

10 voturi

Mod de preparare

Galbenuşurile se amesteca cu sarea si se tin la cald (temperatura moderata). Stafidele se curata de codite, se spala si se lasa sa se usuce. Miezul de nuca se alege de impuritati si se zdrobeste cu sucitorul. Drojdia se amesteca cu 10 g zahar pîna se obtine o compozitie fluida, dupa care se dizolvă 75ml lapte cald, adaugind treptat 100 g faina. Se obtine astfel maiaua, peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la o temperatura de cca 35 - 40°C, pîna isi mareste volumul de 2 - 3 ori. În laptele fierbinte (70 ml) se adauga treptat faina (40 g), amestecînd continuu pentru a nu se forma cocoloaşe. Compozitia obtinuta se lasa sa se raceasca pina la temperatura de 30 - 40 C. Separat, in laptele cald (25 ml) se dizolva zaharul, se adauga galbenusurile, coaja de lamîie, esenta de rom, zahărul vanilat si se amesteca pina la omogenizare. Se amesteca apoi cu maiaua si cu compozitia oparita, adaugînd treptat 450 g faina si grasimea (untul si uleiul) incalzita la temperatura de 35 - 40 C, stafidele, miezul de nuca si se framinta pina apar la suprafata bule de aer, iar aluatul se desprinde de peretii vasului. Dupa framintare, aluatul se unge la suprafata cu ulei, se ung si peretii vasului si se lasa la dospit in vasul acoperit, la cald, 60 - 90 minute. In timpul dospirii, aluatul se refrăminta de 2 - 3 ori prin introducerea marginii acestuia spre interior. Dupa ce a dospit, aluatul se portioneaza in una sau doua bile egale, in functie de marimea formelor. Fiecare bila (bucata) de aluat se imparte in doua bucăti, care se modeleaza pe planseta unsa cu ulei, in rulouri de lungimea formelor, cu diametrul de 5 - 6 cm, care apoi se impletesc in două si se asaza in formele unse cu margarină si tapetate cu zahar. Rulourile impletite se asaza in tava si se lasa la cald, sa creasca. Cind cozonacii au crescut, se ung la suprafata cu galbenus si se introduc in cuptor pentru coacere. La inceput se coc la o temperatura mica, 10 - 15 minute, pentru a permite cresterea cozonacului, apoi la o temperatura mai ridicată, pentru a se rerliza rumenirea suprafetelor, dupa care se reduce din temperatura pentru a se realiza coacerea uniforma. Se coc timp de 40 - 50; minute. După coacere se scot tavile din cuptor, se lasa sa se raceasca putin, apoi se scot cozonacii din forme si se asaza pe o parte, pe o masa, cu hirtie curata, alba, pina se racesc.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
COZONAC CU NUCA SI CIOCOLATA

COZONAC CU NUCA SI CIOCOLATA

Faina bine cernuta se pune intr-un lighean.In mijlocul ei se face un cuib in care se pune un praf

26 voturi    16 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu urda ca la Bistrita

Cozonac cu urda ca la Bistrita

Se cerne faina si se aseaza intr-un vas.Drojdia se dizolva in putina apa calduta cu zahar si se toarna

17 voturi    18 comentarii
2h 40 min
Prajituri

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    La cozonac prepar intotdeauna o crema de cacao cu stafide si nuca.

Dificultate

Ridicata

Timp

1h

10 voturi

Ingrediente

  • Pentru 1 kg:
  • * 600 g faina,
  • * 40 g drojdie de bere,
  • * 200 g zahar,
  • * 200 ml lapte,
  • * 4 gălbenuşuri,
  • * 50 ml ulei,
  • * 60 g unt (margarina),
  • * 15 g coaja de lamîie,
  • * esenta de rom (2 - 3 ml)
  • 30 g stafide,
  • * 150 g miez de nuca,
  • * zahăr vanilat
  • 5 g sare,
  • * 1 galbenus pentru uns.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Supa de ciuperci

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

La cozonac prepar intotdeauna o crema de cacao cu stafide si nuca.

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Tarta cu pere grizate