autor:

PanaCris

» » , , , Retete de Pasti, Dulciuri diverse, Prajituri, Retete de Craciun

Cozonac

Autor: PanaCris (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 06 mai 2020

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: PanaCris (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 06 mai 2020

Ingrediente
Pentru aluat:, Făină albă 000 760 g,, Lapte dulce gras 3,5% 250 ml,, Sare de mare 1 linguriță,, Ouă 2 bucăți,, Gălbenuș de ou 2 bucăți,, Zahăr tos 150 g,, Unt grăsime 82 % 125 g,, Coajă de lămâie 1 lingură,, Drojdie uscată 3 lingurițe, cca. 10 g,, Esență de rom ½ fiolă,, Esență de vanilie ½ fiolă., Pentru modelat:, Ulei de floarea soarelui cca. 2 linguri., Pentru umplutură:, Albuș de ou 2 bucăți,, Zahăr tos 4 linguri,, Miez de nucă măcinată cca. 150 g,, Pudră de cacao 1 lingură,, Esență de rom 1/ fiolă,, Rahat cu aromă de fructe cca. 200 g, Stafide aurii cca. 100 g,, Merișoare cca. 100 g., Pentru uns:, Ou 1 bucată,, Zahăr tos cca. 1 lingură.

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 10 min

0 voturi

Mod de preparare

Aparatul se conecteaza la sursa de curent, se programeaza la modul de aluat, framantat si dospit, se închide capacul și se lasă la treabă pentru cca. 90 de minute.

Între timp se prepară umplutura de nucă și fructe. Albușurile se bat energic cu zahărul, apoi se adaugă pudra de cacao, nuca măcinată, stafidele, merișoarele și esența de rom.

Se amestecă ușor până ce se înglobează toate ingredientele.

Rahatul se taie cubulețe mărunte.

După ce a trecut timpul de frământare și dospire, se scoate aluatul pe masa de lucru, uleiată, se împarte în patru bucăți, aproximativ egale, ce se întind, atenție cu mâna, nu cu sucitorul, până ce se obțin dreptunghiuri de cca. 1 cm înălțime.

Pe două dintre dreptunghiuri se pune umplutură de nucă și fructe, iar pe celelalte bucățele de rahat din fructe. Dreptunghiurile se rulează cât mai strâns, apoi se împletesc, două câte două, adică unul cu umplutura de nucă și celălalt cu umplutura de rahat. Cozonacul împletit se așează într-o tavă temorezistentă, tapetată cu foaie de pergament și se lasă la dospit minim 60 minute, până ce își dublează volumul.

Apoi se ung cozonacii cu ou bătut și după gust se preasară zahăr tos (eu am renunțat la această opțiune!), apoi se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 grade, apoi cca. 35 minute la 180 grade.

Spor și poftă bună!
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Cozonac pufos de post

Cozonac pufos de post

1. Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura in mijlocul acesteia, punem drojdia impreuna cu zaharul.

6 voturi    2 comentarii
2h
Retete de post
Budinca de cozonac

Budinca de cozonac

Daca folositi cozonac/ paine mai proaspat/a, lasati cubuletele sa se usuce putin intr-o tava sau

6 voturi    0 comentarii
1h
Prajituri

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 25 %
239.99 lei
179.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii

Dificultate

Ridicata

Timp

3h 10 min

0 voturi

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • Făină albă 000 760 g,
  • Lapte dulce gras 3,5% 250 ml,
  • Sare de mare 1 linguriță,
  • Ouă 2 bucăți,
  • Gălbenuș de ou 2 bucăți,
  • Zahăr tos 150 g,
  • Unt grăsime 82 % 125 g,
  • Coajă de lămâie 1 lingură,
  • Drojdie uscată 3 lingurițe
  • cca. 10 g,
  • Esență de rom ½ fiolă,
  • Esență de vanilie ½ fiolă.
  • Pentru modelat:
  • Ulei de floarea soarelui cca. 2 linguri.
  • Pentru umplutură:
  • Albuș de ou 2 bucăți,
  • Zahăr tos 4 linguri,
  • Miez de nucă măcinată cca. 150 g,
  • Pudră de cacao 1 lingură,
  • Esență de rom 1/ fiolă,
  • Rahat cu aromă de fructe cca. 200 g
  • Stafide aurii cca. 100 g,
  • Merișoare cca. 100 g.
  • Pentru uns:
  • Ou 1 bucată,
  • Zahăr tos cca. 1 lingură.

Raporteaza reteta

Retete
de PanaCris
Sandwich cald

Sandwich cald

Se încinge cuptorul. Se tapetează tava cu hârtie de pergament. Se aşează feliile de pâine în

12 voturi    6 comentarii
20 min
Sandviciuri
Legume la cuptor

Legume la cuptor

Se curata dovleceii, vinetele si ardeii. Se taie vinetele felii lungi si se dau cu sare. Dupa 10

5 voturi    5 comentarii
20 min
Retete vegetariene
Prăjitură cu gem şi nuci

Prăjitură cu gem şi nuci

Se topeşte untul, apoi se amestecă cu zahărul, zahărul vanilat, cu 3 ouă şi praful de copt

9 voturi    2 comentarii
55 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Pasca fara aluat Pasca fara aluat

Se mixeaza ouale bine, se adauga zaharul, zaharul vanilat. Se mixeaza pana se topeste zaharul, adaugi untul moale-topit, mixezi sa se

0 voturi    0 comentarii
1h
Retete de Pasti
Cozonac Cozonac

Mai întâi pregătim maiaua. Într-un bol punem drojdia uscata, 2 linguri de zahar, 2 linguri de faina, 2 linguri de

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti
Cozonaci cu nuca