autor:

cristina i.

» » Dulciuri diverse

Cozonac ardelenesc cu nuca

Autor: cristina i. (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 02 aprilie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: cristina i. (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 02 aprilie 2009

Ingrediente
Aluat:1 kg faina de patiserie,4 oua,2 galbenusuri,500 ml lapte, gr drojdie(cat o nuca),150 gr unt sau 200 ml ulei,200 gr zahar tos,vanilie,coaja rasa de la 1 lamaie, lingurita sare fina., Pentru umplutura:300 gr miez de nuca,2 albusuri,100 gr zahar tos,100 gr rahat.

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

9 voturi

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei,trebuie pregatite cu o seara inainte de a face cozonacul.
Drojdia cu 1 lingura de zahar se dizolva in putin lapte caldut,se presara putina faina,se bate cu telul si se lasa la dospit.Se dizolva zaharul in lapte,se adauga sarea,3 oua si cele 2 galbenusuri,se bate cu telul pentru omogenizare.Se pune faina intr-un castron mai mare,se adauga compozitia de mai inainte,se framanta,se pune drojdia care a crescut,se adauga aromele si se framanta pana ce aluatul este destul de moale si de flexibil,cand se adauga untul topit sau uleiul,incorporandu-l putin cate putin.Aluatul este gata cand incepe sa faca basicute si se desprinde usor de pe maini si de pe peretii vasului.Se acopera cu un servet curat si cu o paturica usoara si se lasa sa dospeasca cel putin 3 ore.
Din acest aluat se pot taia bucati care se fac sul,se impletesc si se pun in tava unsa,sau se umplu cu nuca.
Pentru umplutura se bat albusurile spuma cu zaharul,se adauga nuca macinata si rahatul taiat bucatele mici.Aluatul se imparte in doua.Se ia prima bucata,se intinde,se pune umplutura,se ruleaza si se aseaza in forma unsa cu unt,lasandu-se la crescut cam 20 de minute.La fel se procedeaza cu a doua parte.
Se ung cozonacii cu un ou batut,se presara zahar tos,se pune la cuptor mai intai la foc mare 10 minute,apoi la foc potrivit inca jumatate de ora.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac ardelenesc cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Prajitura cu rubarba si bezea

Prajitura cu rubarba si bezea

Se preincalzeste cuptorul si se curata rubarba care se taie de latimea unui deget. Se freaca margarina

13 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Jeleu de portocale

Jeleu de portocale

Se taie portocalele pe jumătate, se stoarce sucul și se strecoară într-un pahar gradat.

3 voturi    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Emil Ariton , 15 aprilie 2014

    Asa face cozonac si sotia mea-e ardeleanca.

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Gustos cozonac!Serveste si de la mine o feliuta...

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Eu adaug si crema de cacao.E delicios cozonacul.

Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

9 voturi

Ingrediente

  • Aluat:1 kg faina de patiserie,4 oua,2 galbenusuri,500 ml lapte, gr drojdie(cat o nuca),150 gr unt sau 200 ml ulei,200 gr zahar tos,vanilie,coaja rasa de la 1 lamaie, lingurita sare fina.
  • Pentru umplutura:300 gr miez de nuca,2 albusuri,100 gr zahar tos,100 gr rahat.

Raporteaza reteta

Retete
de cristina i.
Salata cu paste

Salata cu paste

Pastele fainoase pot avea orice forma,mie imi plac mai mult spiralele acelea care sunt in mai multe

11 voturi    4 comentarii
15 min
Salate reci
Crempita mai altfel

Crempita mai altfel

Foile de cremsnit pot fi din cele care se gasesc in comert dar sunt mult mai bune daca le coaceti

16 voturi    7 comentarii
30 min
Prajituri
Kaly Tort

Kaly Tort

Se prajesc alunele, se piseaza si se pun in tava unsa cu putina margarina. Se pregateste blatul:

12 voturi    5 comentarii
1h 30 min
Torturi

mirey (Chef de cuisine)

Gustos cozonac!Serveste si de la mine o feliuta...

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Negresa cu nuci si cirese