Cozonac cu fulgi de migdale

Timp pregatire
260 minute
Complexitate
medie
Cozonac cu fulgi de migdale

Ingrediente

  • Aluat:
  • -200 ml lapte cald
  • -80 grame de zahar
  • -2 oua mari la temperatura camerei
  • -55o grame de faina
  • -1/2 lingurita sare
  • -80 grame unt
  • -esenta rom
  • -2 plicuri zahar vanilat
  • -stafide inmuiate in rom
  • -coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • -1 plic drojdie uscata
  • Pentru umplutura :
  • -80 grame de ciocolata amaruie taiata foarte marunt
  • -coaja rasa de la 1 portocala
  • -2 linguri cacao
  • -6 linguri de zahar
  • Pentru uns:
  • -1 galbenus
  • -4 linguri lapte
  • -5 linguri migdale deasupra

Mod de preparare

Aluatul l-am pregatit in felul urmator:

-am pus toate ingredientele pentru aluat in masina de facut paine. Aluatul l-am lasat la framantat si dospit 90 de minute.

Cand a fost gata framantat am intins aluatul si am presarat amestecul de cacao,coaja de portocala,stafidele si ciocolata taiata.

Din acest aluat iese 1 cozonac. Eu l-am facut in tava rotunda pentru efect, este mai deosebit,dar se poate face in tava de cozonac,sau in orice alta forma mai deosebita in functie de ocazie.

Am uns cozonacul cu galbenusul de ou amestecat cu cele 4 linguri de lapte,apoi am pus fulgi de migdale peste ei si am mai lasat 40 de minute la dospit sa creasca bine. Am copt cozonacul in primele 10 minute la foc mai mare sa creasca apoi am redus la 180 de grade si am lasat 40-45 de minute. El se rumenese repede dar ca sa fie copt sigur in interior, trebuie lasat mai mult si verificat cu scobitoare inainte de a-l scoate. L-am asezat la mijlocul cuptorului si sub tava in care i-am copt am lasat tava mare de la aragaz de protectie, asa procedez cu toate prajiturile si nu se ard niciodata(am invatat de la o matusa).

Se poate pune umplutura cu nuci,stafide,rahat,mac dupa gustul fiecarei persoane.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura cu foi de napolitana

Prajitura cu foi de napolitana

Reteta de prajitura cu foi de napolitana. Cum prepari prajitura cu foi de napolitana reteta simpla, rapida, fara coacere.

Prajitura cu foi de napolitana
Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare

Ciorba de perisoare
Musaca de toamna

Musaca de toamna

Se indeparteaza cotorul la vinete, se spala, se sterg si se taie pe lung, in feliii groase de 1 cm.

Musaca de toamna
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor