autor:

dicarmencitta1957

» » Dulciuri diverse

COZONAC CU MAC SI GHIMBIR.

Autor: dicarmencitta1957 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 13 mai 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: dicarmencitta1957 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 13 mai 2009

Ingrediente
1 kg faina., 8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr. uns deasupra cozonacii)., sare cat intra in causul palmei., 3 pachete zahar vanilat., 2 buc. de unt sau rama de marimea unei nuci., coaja rasa de la o lamaie., 2 maini de zahar (cand scriu o mana de. . . va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet)., 1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus)., 30 gr. drojdie proaspata., lapte., , Umplutura:, 400 gr mac macinat., 200 gr zahar., 4 linguri lapte praf., 50 gr ghimbir razuit (este optional)., , Glazura:, 2-3 linguri zeama lamaie., 5 linguri zahar praf.

Dificultate: Ridicata Timp: 3h

6 voturi

Mod de preparare

In 250 ml lapte caldut dizolvam drojdia, 2 linguri zahar, sarea, zaharul vanilat.
In faina se face o gaura in care turnam amestecul de mai sus si il amestecam cu un pic de faina si lasam la dospit la loc caldut 1/2 ora.

Dupa ce a dospit adaugam cele 8 galbenusuri, untul, zaharul, coaja rasa de la lamaie si se framanta pana cand aluatul face besici. (Aluatul se lasa mai moale sa nu fie prea tare). Daca aluatul e prea tare se mai poate adauga putin lapte caldut pana devine mai moale.

Dupa ce au aparut primele besici, punem o mana de ulei dupa care mai framantam cca. 10 minute, apoi il punem la dospit la loc caldut (sa isi dubleze volumul).

In timpul cat cozonacul dospeste la loc caldut, pregatim umplutura. Macul il macinam impreuna cu zaharul (eu am avut mac gata macinat si am adaugat zahar tos direct) si il amestecam cu 4 linguri de lapte praf si ghimbir razuit pe razatoarea fina (ghimbirul este optional, dar. . . . v-as recomanda totusi sa incercati varianta cu ghimbir, da un gust aparte umpluturii de mac).

Dupa ce a dospit scoatem aluatul, il impartim in 2 si il intindem cu mana in doua dreptunghiuri de aproximativ 40 cm / 60 cm, il umplem in asa fel incat sa lasam pe fiecare latura al dreptunghiului un spatiu fara umplutura de aproximativ 2 cm. Rulam aluatul cu umplutura pe latura mai lunga (cea de 60 cm), cele 2 capete le ungem cu un pic de albus si le suprapunem apasand usor. Asezam in tava unsa (forma de tort detasabila ) si pe toata suprafata cozonacului facem crestaturi de aproximativ 2 cm in adancimea aluatului in zig-zag. Lasam la dospit inca 20 minute in forma.

Dupa ce a dospit in tava ungem cozonacii cu galbenus de ou si-l punem in cuptorul preincalzit (in momentul in care am pus cozonacul la dospit in tavi pornim si cuptorul).

Se coace initial timp de aproximativ 5 minute la foc iute, apoi se coace mai departe la foc mic, se verifica cu o scobitoare cam dupa 1 ora daca e copt.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa sa stea 2-3 minute in tava, dupa care se scot, se aseaza pe un prosop, se acopera cu un alt prosop peste care se pune o bucata punga si iar se acopera cu un prosop si se lasa asa pana raceste.

In final daca doriti puteti stropii cozonacii cu o glazura facuta din 2-3 linguri zeama lamaie amestecata cu 5 linguri zahar praf.
Daca ti-a placut reteta noastra "COZONAC CU MAC SI GHIMBIR." nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Branzoici ca la mama acasa

Branzoici ca la mama acasa

Se inmoaie drojdia cu o lingurita de zahar si putun lapte si se lasa sa creasca. Faina folosita

117 voturi    52 comentarii
3h
Dulciuri diverse
Biscotti ciocolatosi

Biscotti ciocolatosi

Untul la temperature camerei se freaca cu zaharul apoi se adauga ouale pe rand si se freaca dupa

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 26 iulie 2009

    Cred ca este la fel de gustos si cu nuca...

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 26 iulie 2009

    Sa sti ca am sa incerc si eu glazura ce ai spus-o tu !!!

Dificultate

Ridicata

Timp

3h

6 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina.
  • 8 galbenusuri (+ 1 galbenus sau 2 ptr. uns deasupra cozonacii).
  • sare cat intra in causul palmei.
  • 3 pachete zahar vanilat.
  • 2 buc. de unt sau rama de marimea unei nuci.
  • coaja rasa de la o lamaie.
  • 2 maini de zahar (cand scriu o mana de. . . va ganditi la cantitatea pe care o luati in mana din pachet).
  • 1 mana de ulei (la cat turnati in palma facuta caus).
  • 30 gr. drojdie proaspata.
  • lapte.
  • Umplutura:
  • 400 gr mac macinat.
  • 200 gr zahar.
  • 4 linguri lapte praf.
  • 50 gr ghimbir razuit (este optional).
  • Glazura:
  • 2-3 linguri zeama lamaie.
  • 5 linguri zahar praf.

Raporteaza reteta

Retete
de dicarmencitta1957
Tort Tiramisu

Tort Tiramisu

500 ml frisca lichida se bate cu mixerul,la care adaugi o lingura de zahar si un pliculet de zahar

40 voturi    13 comentarii
1h
Torturi
Tort de lamaie cu blat de ciocolata

Tort de lamaie cu blat de ciocolata

Eu cumpar blatul pentru ca niciodata, nu imi iese perfect si mai ales mare si dreptunghiular. Crema

17 voturi    11 comentarii
30 min
Torturi
Supa crema de ciuperci.

Supa crema de ciuperci.

Se taie cubulete ceapa si telina. Intr-o oala de 3 l se topeste untul la foc mediu si se adauga ceapa,

23 voturi    9 comentarii
45 min
Supe de legume

Sidy (Chef de cuisine)

Cred ca este la fel de gustos si cu nuca...

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Tarta Slim cu capsuni