autor:

NADIA MARIA

» » Dulciuri diverse

Cozonac cu nuca

Autor: NADIA MARIA (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: NADIA MARIA (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 ianuarie 2010

Ingrediente
550 g faina, 4 oua, 250 ml lapte, 150 g zahar+ cca 100 g pentru nuca (depinde de gustul fiecaruia), , 50 ml ulei, 100 g unt, 40 g drojdie, 200g nuca macinata, esente (rom, vainilie, lamaie)

Dificultate: Medie Timp: 3h

9 voturi

Mod de preparare

Laptele se amesteca cu 75 g zahar si se pune la incalzit. Cind este cald se amesteca cu 3 linguri de faina si drojdia. Se lasa sa creasca.
Galbenusurile se fac spuma cu restul de zahar , apoi se toarna uleiul putin cite putin, untul moale ( incalzit putin in microunde)esente(vainilie, lamaie ,coaja de lamaie, rom) apoi amestecul de drojdie( plamadeala)in alternanta cu faina.Se framinta cam 20 de minute pina ce aluatul se desprinde de pe mina si de pe marginile vasului.Coca trebuie sa fie ca o minge elastica pe care daca o apesi cu degetul revine usor. Se acopera vasul si se lasa la dospit intr-un loc cald 1 ora.

Intre timp se prepara umplutura.Cele 4 albuse se bat spuma si se adauga nuca macinata , zahar dupa gustul fiecaruia si esenta de rom .Se pastreaza.
Cind aluatul si-a dublat volumul se framinta putin se imparte in doua si pregatim cozonacii. Pe masa cu putina faina se intinde cu sucitorul aluatul de grosimea de 1/2 de cm si peste intindem jumatate din cruma de nuca cu albus ( nu prea groas caci albuele cresc la copt). Nu intindeti pe toata suprafata aluatului , lasati cam 2 cm pe margini. Inrolati si asezati in tava de cozonac unsa si tapetata cu faina, (Cozonacul sa nu fie mai inalt de jumatatea tavii )
se lasa sa creasca cam20-30 minute, dupa care se dau cu ou sau lapte pe deasupra si se presara putin zahar si nuca macinata.Se baga la cuptor pentru 1 ora la 180º C.

Acest aluat se poate folosi si pentru a pregati pasca sau gogosi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca

Cozonac cu nuca

Faina se cerne intr-un castron mare.Intr-o cratita se fierbe 250ml lapte cu zaharul,apoi se lasa

22 voturi    7 comentarii
2h 45 min
Prajituri
Cozonac cu nuca si stafide

Cozonac cu nuca si stafide

Povestea acestui cozonac si probabil a tuturor cozonacilor pufosi din lume, incepe pe 23 decembrie. Intr-o

2 voturi    0 comentarii
5h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 iulie 2010

    Super !

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Frumos cozonac!Sper ca nu te-ai oprit la ,,primul cozonac''?! si ai continuat.Felicitari!

  • Fara foto

    maria mihalache , 17 ianuarie 2010

    Foarte bine arata.................

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2010

      E foarte reusit. Felicitari!Nota 10

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2010

      O bunatate !!! Este cozonacul meu favorit....

    • NADIA MARIA

      NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2010

      sa sti Lumi ca este primul cozonac facut de mine si sint foarte mindra de rezultat ,de aceea am vrut sa impart cu toti cei ce vor sa faca un cozonac aceasta reteta. Multumesc pentru apreciere.Toti prietenii ce au gustat cozonacul au apreciat reteta si cum mi-a iesit.

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2010

      e reusit cozonacul tau!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

9 voturi

Ingrediente

  • 550 g faina
  • 4 oua
  • 250 ml lapte
  • 150 g zahar+ cca 100 g pentru nuca (depinde de gustul fiecaruia)
  • 50 ml ulei
  • 100 g unt
  • 40 g drojdie
  • 200g nuca macinata
  • esente (rom
  • vainilie
  • lamaie)

Raporteaza reteta

Retete
de NADIA MARIA
cotlet umplut

cotlet umplut

Cotletul se despica longitudinal pe mijloc(fara a ajunge sa-l taiati de tot),pe urma ambele jumatati

5 voturi    6 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Tarta de prune ( pentru 2 persoane)

Tarta de prune ( pentru 2 persoane)

Cu foaia de foietaj se foreaza tava (dreptunghiulara sau rotunda)baza si peretii. Se acopera bine

5 voturi    5 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Tort Fanta

Tort Fanta

Pentru inceput se face un blat : 5 albuse batute spuma ,se adauga cele 5 galbenuse amestecate bine

10 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Torturi

constanta proca (Chef de cuisine)

Super !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Pariziene cu mere si nuci Pariziene cu mere si nuci

Laptele se incalzeste putin, nu trebuie sa fie fierbinte. Într-un castron, se pune drojdia, un praf de sare și zahărul. Se

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Placinte cu branza dulce Placinte cu branza dulce

Drojdia si o lingurita de zahar se amesteca intr-un vas cu 50 ml apa calduta. Se lasa sa se umfle. Intre timp, se cerne faina, se

0 voturi    1 comentariu
1h 20 min
Aluaturi si Foietaje
Foitaj cu gem, rapid si bun