autor:

NADIA MARIA

» » Dulciuri diverse

Cozonac cu nuca

Autor: NADIA MARIA (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 16 ianuarie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: NADIA MARIA (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 16 ianuarie 2010

Ingrediente
550 g faina, 4 oua, 250 ml lapte, 150 g zahar+ cca 100 g pentru nuca (depinde de gustul fiecaruia), , 50 ml ulei, 100 g unt, 40 g drojdie, 200g nuca macinata, esente (rom, vainilie, lamaie)

Dificultate: Medie Timp: 3h

9 voturi

Mod de preparare

Laptele se amesteca cu 75 g zahar si se pune la incalzit. Cind este cald se amesteca cu 3 linguri de faina si drojdia. Se lasa sa creasca.
Galbenusurile se fac spuma cu restul de zahar , apoi se toarna uleiul putin cite putin, untul moale ( incalzit putin in microunde)esente(vainilie, lamaie ,coaja de lamaie, rom) apoi amestecul de drojdie( plamadeala)in alternanta cu faina.Se framinta cam 20 de minute pina ce aluatul se desprinde de pe mina si de pe marginile vasului.Coca trebuie sa fie ca o minge elastica pe care daca o apesi cu degetul revine usor. Se acopera vasul si se lasa la dospit intr-un loc cald 1 ora.

Intre timp se prepara umplutura.Cele 4 albuse se bat spuma si se adauga nuca macinata , zahar dupa gustul fiecaruia si esenta de rom .Se pastreaza.
Cind aluatul si-a dublat volumul se framinta putin se imparte in doua si pregatim cozonacii. Pe masa cu putina faina se intinde cu sucitorul aluatul de grosimea de 1/2 de cm si peste intindem jumatate din cruma de nuca cu albus ( nu prea groas caci albuele cresc la copt). Nu intindeti pe toata suprafata aluatului , lasati cam 2 cm pe margini. Inrolati si asezati in tava de cozonac unsa si tapetata cu faina, (Cozonacul sa nu fie mai inalt de jumatatea tavii )
se lasa sa creasca cam20-30 minute, dupa care se dau cu ou sau lapte pe deasupra si se presara putin zahar si nuca macinata.Se baga la cuptor pentru 1 ora la 180º C.

Acest aluat se poate folosi si pentru a pregati pasca sau gogosi.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac cu ciocolata si nuca

Cozonac cu ciocolata si nuca "Bradut"

Maia: 100 ml lapte se fierbe si apoi se adauga 1 lingura de faina si se amesteca bine.Se lasa la

7 voturi    3 comentarii
3h 30 min
Retete de Craciun
Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale

Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de

4 voturi    2 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Sandwich Maker

- 13 %
149.99 lei
129.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 20 iulie 2010

    Super !

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    Frumos cozonac!Sper ca nu te-ai oprit la ,,primul cozonac''?! si ai continuat.Felicitari!

  • Fara foto

    maria mihalache , 17 ianuarie 2010

    Foarte bine arata.................

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2010

      E foarte reusit. Felicitari!Nota 10

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 17 ianuarie 2010

      O bunatate !!! Este cozonacul meu favorit....

    • NADIA MARIA

      NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2010

      sa sti Lumi ca este primul cozonac facut de mine si sint foarte mindra de rezultat ,de aceea am vrut sa impart cu toti cei ce vor sa faca un cozonac aceasta reteta. Multumesc pentru apreciere.Toti prietenii ce au gustat cozonacul au apreciat reteta si cum mi-a iesit.

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 16 ianuarie 2010

      e reusit cozonacul tau!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

9 voturi

Ingrediente

  • 550 g faina
  • 4 oua
  • 250 ml lapte
  • 150 g zahar+ cca 100 g pentru nuca (depinde de gustul fiecaruia)
  • 50 ml ulei
  • 100 g unt
  • 40 g drojdie
  • 200g nuca macinata
  • esente (rom
  • vainilie
  • lamaie)

Raporteaza reteta

Retete
de NADIA MARIA
cotlet umplut

cotlet umplut

Cotletul se despica longitudinal pe mijloc(fara a ajunge sa-l taiati de tot),pe urma ambele jumatati

5 voturi    6 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Tarta de prune ( pentru 2 persoane)

Tarta de prune ( pentru 2 persoane)

Cu foaia de foietaj se foreaza tava (dreptunghiulara sau rotunda)baza si peretii. Se acopera bine

5 voturi    5 comentarii
45 min
Dulciuri diverse
Tort Fanta

Tort Fanta

Pentru inceput se face un blat : 5 albuse batute spuma ,se adauga cele 5 galbenuse amestecate bine

10 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Torturi

constanta proca (Chef de cuisine)

Super !

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Biscuiti integrali