autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Cozonac cu nuca

Autor: antoanela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 29 mai 2008

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: antoanela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 29 mai 2008

Ingrediente
Aluatul:, 500 g faina, 100 g unt, 250 ml smantana, un plic cu zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie si o portocala, 1/2 lingurita sare, 8 galbenusuri, 100 g zahar, 40 g drojdie, Umplutura:, 8 albusuri, 300 g nuci sau 400 g mac, 300 g zahar, 20 ml rom

Dificultate: Redusa Timp: 1h

2 voturi

Mod de preparare

Intr-un castron, se freaca drojdia cu zaharul, pana cand se lichefiaza, se adauga untul moale, smantana, galbenusurile, sarea, coaja rasa de lamaie si portocala, apoi faina.
Aluatul se amesteca cu lingura, apoi se framanta cu mana 10 minute, lasandu-l sa creasca la cald, circa 30 minute, pana cand isi dubleaza volumul. Se ung cu margarina solida (mai moale) 4 forme lungi si inguste de circa 35/6 cm, din tabla inoxidabila, speciale pentru cozonaci.
Se ia jumatate din cantitatea de aluat si se pune pe o foaie de nylon, presarata cu putina faina, i se da cu mana forma de dreptunghi, presand cu palma ca sa aiba aceeasi grosime si marginile drepte.
Apoi, se intinde in foaie subtire de circa 2 mm, incepand de la mijloc spre margini, ca sa aiba o latura cat lungimea formei (35 cm) si cealalta, cat iese (cca 60 cm).Aluatul, fiind gras si elastic, se intinde usor.
Albusurile se bat spuma, se adauga tot zaharul tos si romul si, apoi, se bate spuma in continuare, pana cand se intareste din nou. Se pune nuca macinata sau macul macinat si se amesteca usor, cu telul, prin rasturnare, de jos in sus, pana cand se incorporeaza in albus.
Jumatate din cantitatea de umplutura se asaza cu lingura in gramezi pe foaia intinsa si apoi se niveleaza cu cutitul. Foaia se taie in jumatate pe latura cea mai lunga si se ruleaza de la taietura spre margine.
Se obtin doua rulouri care, apoi, se rostogolesc direct in forma asezata cu deschizatura spre ele. Se lasa sa creasca in forma circa 10 minute, apoi se ung cu ou. Formele se asaza in tava de prajitura care, apoi, se introduce in cuptorul bine incalzit, cu 30 minute inainte, la foc mijlociu.
Se coc 50-60 minute, la foc mijlociu. Dupa 30 minute, formele se intorc, daca cuptorul nu coace uniform si focul se reduce, ca sa nu se rumenesca prea mult cozonacii. Dupa ce s-au copt, primii doi cozonaci se lasa sa alunece lateral pe o planseta, se acopera bine si se lasa sa se raceasca in bucatarie, pana a doua zi.
Imediat ce s-au pus primii doi cozonaci in forma, se asaza la fel, si ceilalti doi, lasandu-i mai departe de sursa de caldura, ca sa dospeasca mai incet, pana cand se coc primii.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

Punem ingredientele in cuva masinii(de paine), exact in ordinea enumerate la aluat. Setam programul

13 voturi    15 comentarii
3h
Aluaturi si Foietaje
Baigli-cozonac cu nuca

Baigli-cozonac cu nuca

Intr-un vas punem faina, mai putina la inceput si adaugam drojdia amestecata cu laptele si cu o lingura

20 voturi    13 comentarii
45 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2010

    O reteta fina si un cozonac delicios!

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    Am sa atasez o poza la reteta dvs.Eu am adaugat si nuca si mac si bineinteles crema de cacao, in care am pus si stafide inmuiate in lapte.

Dificultate

Redusa

Timp

1h

2 voturi

Ingrediente

  • Aluatul:
  • 500 g faina
  • 100 g unt
  • 250 ml smantana
  • un plic cu zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • 1/2 lingurita sare
  • 8 galbenusuri
  • 100 g zahar
  • 40 g drojdie
  • Umplutura:
  • 8 albusuri
  • 300 g nuci sau 400 g mac
  • 300 g zahar
  • 20 ml rom

Raporteaza reteta

Retete
de antoanela
MUCENICI DOBROGENI

MUCENICI DOBROGENI

In seara de 8 martie, se face aluatul din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri

6 voturi    6 comentarii
1h
Dulciuri diverse

mirey (Chef de cuisine)

O reteta fina si un cozonac delicios!

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Pancakes-clatite americane