Ingredientele se pastreaza la temperatura camerei. Se prepara o maia din drojdia inmuiata in lapte cald cu 1-2 linguri de zahar si cateva linguri de faina. Dupa ce maiaua s-a format se creeaza o gaura in mijlocul castronului cu faina(cernuta pentru a fi mai aerata)si se incoporeaza.Se adauga lapte atat cat este nevoie, cele 4 galbenusuri frecate cu sare si mirodeniile(coaja de lamaie si portocala, zaharul vanilat)si se omogenizeaza foarte bine aluatul. De asemenea treptat se adauga uleiul si margarina incalzite. Dupa ce s-a obtinut consistenta dorita se da deoparte acoperit si intr-un mediu calduros. Cuburile de rahat se taie cu un cutit dat prin faina (pentru a nu se lipi bucatile intre ele) iar stafide se pun in apa fierbinte pentru 5 minute, dupa care se aseaza pe un servet de hartie (ca sa absoaba surplusul).
Tavile de cozonac se spala, se usuca bine si se ung cu ulei sau margarina; se tapeteaza cu folie de copt care de asemenea se da cu grasime.
Dupa ce aluatul a crescut se imparte in doua. Din fiecare parte se va intinde cate o foaie, nu foarte subtire, peste care se presara stafide si rahat. Foaia se ruleaza si se aseaza cu marginea finala in jos, intorcand capetele spre interior daca sunt mai lungi decat tava. Cozonacii stau la crescut in tava aprox 45-60 min. dupa care se ung cu galbenus, se presara mac si dau la cuptorul incins in prealabil. Primele 20 minute focul este dat la mic(timp in care nu se deschide usa cuptorului), dupa care se mareste intensitatea pentru inca 30 minute.
Se verifica cu o scobitoare daca s-a copt suficient si se scoate din cuptor dandu-se cu margarina pe deasupra si se acopera cu folie strech. Cozonacul se pastreaza in tavi pana se raceste iar mai apoi se poate scoate si felia.

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii