Cozonac cu stafide

Timp pregatire
60 minute
Complexitate
ridicata

Ingrediente

  • 1kg (2.2lb) faina alba,
  • 50g (1.76oz) drojdie,
  • 6 oua,
  • 4 linguri de ulei,
  • 250g (0.55lb) de zahar,
  • 200g (0.44lb) de unt,
  • jumatate de litru de lapte (0.88pt),
  • 1 lingurita de sare si una de rom,
  • jumatate dintr-un baton de vanilie si
  • circa 150g (5.3oz) stafide.

Mod de preparare

Inainte de a porni la lucru trebuie sa mentionam ca cozonacul traditional romanesc este greu de realizat. Se freaca pina la dizolvare zaharul cu galbenusurile. Prepararea aluatului: se inmoaie drojdia intr-o cana cu jumatate din laptele caldut, dupa care se amesteca cu jumate din faina intru-un vas emailat. Se lasa la dospit 30 de minute deasupra aragazului (la caldura). In alt vas pentru framintat (in prealabil uns cu ulei sau unt) se pune restul de faina, la care se adauga 2 albusuri batute spuma cu toate galbenusurile, aluatul, romul, vanilia amestecate. La framintat care va dura 40 de minute, se adauga putin cite putin restul de lapte caldut. Aluatul se framinta cu seriozitate, fara fragmentari pina cind compozitia este omogena. Cozonacii reusiti sint cei la care se foloseste ulei amestecat cu unt sau margarina la framintare. Se adauga restul de ulei incetul cu incetul. Se lasa cozonacul la crescut pentru 2-3 ore. Apoi se ung formele de copt cu unt, aluatul trebuie sa umple jumatate din formele de copt. In ceasta faza se adauga stafidele sau alte ingrediente. Dupa dorinta cozonacii se pot face si impletiti. Inainte de introducerea in cuptor incins la un foc moale 150oC (300oF) pentru 15 minute, cozonacii se ung cu galbenus amestecat cu zahar. Dupa 15 minute se ridica temperatura cuptorului la 200oC (400oF). Timpul total de stat in cuptor nu trebuie sa depaseasca 45-50 de minute.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise