Cozonac Dana

Timp pregatire
90 minute

Ingrediente

  • Aluat de cozonac: 1 kg faina
  • 10 galbenusuri
  • 5 albusuri
  • 1 lingurita sare
  • 300g zahar
  • 250g unt
  • 1/2 baton vanilie
  • 100g stafide
  • coaja de la o portocala si de la o lamiie
  • 1 paharel cu rom
  • 3 cesti lapte
  • 30g drojdie
  • nuci si zahar pudra.

Mod de preparare

Se pun la fiert 2 cesti de lapte cu sare, se lasa sa stea 5 minute.

In covata se pune putina faina si se toarna cite putin lapte pina se face ca o smintina groasa.

Intr-un castron se desface drojdia cu lapte, adaugind 1-1 1/2 lingura faina , 1 galbenus, 1/2 lingurita zahar, amestecind bine. Daca aceasta compozitie creste in 15 minute, inseamna ca drojdia e buna!

Se pune in covata coca oparita se pune drojdia si se face plamadeala. Treptat se adauga faina. Se toarna 1/2 ceasca lapte si se bate pina face basici. Se acopera, se lasa 20-30 minute sa creasca.

Intre timp se amesteca galbenusurile cu zaharul pisat pina se face ca o crema (sa nu sa simta zaharul) se adauga nucile pisate coaja rasa de la portocala si lamiie se amesteca totul apoi se incepe framintatul. Curaj!

Se toarna romul in care a stat vanilia citeva ore pina atunci. Se amesteca ingredientele cu plamadeala, apoi cu faina. Se unge covata. Aluatul se framinta timp de o ora adaugind treptat 3/4 din unt. Se adauga stafidele. Restul de unt se pune in aluat la urma, cu albusurile batute spuma.

Covata se pune la loc cald, acoperita cu pinza, apoi ceva mai gros(lina). Se lasa sa creasca pina se mareste de 3 ori volumul. Se ung formele de cozonac cu unt si se captusesc cu hirtie de pergament unsa cu unt, se ia cite o bucata din aluatul crescut cam cit cuprinde jumate de forma, se impleteste si se pune din nou la crescut in forma, la loc cald. Cind aluatul a crescut pina la marginea formei, se unge cu galbenus amestecat cu putin zahar. Se presara nuci sau migdale farimate.

Se dau formele la cuptor, la foc slab apoi mai tare. Se coc o ora. Fereste de frig si curenti de aer!

Cozonacii copti pot fi scosi din forme dupa 1\2 ora ca sa nu se incruzeasca. Scosi, se pudreaza cu zahar ca sa nu se usuce.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise