autor:

autor

» » Dulciuri diverse

Cozonac Dana

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Ingrediente
Aluat de cozonac: 1 kg faina, 10 galbenusuri, 5 albusuri, 1 lingurita sare, 300g zahar, 250g unt, 1/2 baton vanilie, 100g stafide, coaja de la o portocala si de la o lamiie, 1 paharel cu rom, 3 cesti lapte, 30g drojdie, nuci si zahar pudra.

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

22 voturi

Mod de preparare

Se pun la fiert 2 cesti de lapte cu sare, se lasa sa stea 5 minute.

In covata se pune putina faina si se toarna cite putin lapte pina se face ca o smintina groasa.
Intr-un castron se desface drojdia cu lapte, adaugind 1-1 1/2 lingura faina , 1 galbenus, 1/2 lingurita zahar, amestecind bine. Daca aceasta compozitie creste in 15 minute, inseamna ca drojdia e buna!

Se pune in covata coca oparita se pune drojdia si se face plamadeala. Treptat se adauga faina. Se toarna 1/2 ceasca lapte si se bate pina face basici. Se acopera, se lasa 20-30 minute sa creasca.

Intre timp se amesteca galbenusurile cu zaharul pisat pina se face ca o crema (sa nu sa simta zaharul) se adauga nucile pisate coaja rasa de la portocala si lamiie se amesteca totul apoi se incepe framintatul. Curaj!

Se toarna romul in care a stat vanilia citeva ore pina atunci. Se amesteca ingredientele cu plamadeala, apoi cu faina. Se unge covata. Aluatul se framinta timp de o ora adaugind treptat 3/4 din unt. Se adauga stafidele. Restul de unt se pune in aluat la urma, cu albusurile batute spuma.

Covata se pune la loc cald, acoperita cu pinza, apoi ceva mai gros(lina). Se lasa sa creasca pina se mareste de 3 ori volumul. Se ung formele de cozonac cu unt si se captusesc cu hirtie de pergament unsa cu unt, se ia cite o bucata din aluatul crescut cam cit cuprinde jumate de forma, se impleteste si se pune din nou la crescut in forma, la loc cald. Cind aluatul a crescut pina la marginea formei, se unge cu galbenus amestecat cu putin zahar. Se presara nuci sau migdale farimate.

Se dau formele la cuptor, la foc slab apoi mai tare. Se coc o ora. Fereste de frig si curenti de aer!

Cozonacii copti pot fi scosi din forme dupa 1\2 ora ca sa nu se incruzeasca. Scosi, se pudreaza cu zahar ca sa nu se usuce.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Dana" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Placinta de clatite cu mere si ricotta

Placinta de clatite cu mere si ricotta

1. Preparam clatitele din urmatoarele ingrediente: 250 ml lapte, 100 gr faina, 25 gr unt topit, un

10 voturi    7 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
piersici melba

piersici melba

Punem zmeura intr-o sita de nailon marunta si fixam deasupra unui vas incapator. Frecam zmeura cu

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 15 %
269.99 lei
229.49 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Andreea Constantina Manciu

    Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

    N-am folosit pana acum baton de vanilie, am pus doar esenta de vanilie si bineinteles si de rom, dar voi incerca si acest baton, intrucat banuiesc ca aroma este mai puternica.

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

22 voturi

Ingrediente

  • Aluat de cozonac: 1 kg faina
  • 10 galbenusuri
  • 5 albusuri
  • 1 lingurita sare
  • 300g zahar
  • 250g unt
  • 1/2 baton vanilie
  • 100g stafide
  • coaja de la o portocala si de la o lamiie
  • 1 paharel cu rom
  • 3 cesti lapte
  • 30g drojdie
  • nuci si zahar pudra.

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

106 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

62 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Andreea Constantina Manciu

Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine)

N-am folosit pana acum baton de vanilie, am pus doar esenta de vanilie si bineinteles si de rom, dar voi incerca si acest baton, intrucat banuiesc ca aroma este mai puternica.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de capsuni Gem de capsuni

Se spală căpşunile, se acoperă cu zahăr şi se lasă peste noapte, pentru a-şi lăsa sucul. A doua zi, se pun la fiert, pe foc

1 vot    0 comentarii
45 min
Conserve si muraturi
Dulceata din fructe de padure Dulceata din fructe de padure

Se spală delicat fructele. Într-o cratiţă mai mare se pun la fiert apa cu zahărul, care se lasă să fiarbă, iar când

1 vot    0 comentarii
50 min
Conserve si muraturi
Pasca cu branza