autor:

maria mihalache

» » , Retete de Pasti, Dulciuri diverse

Cozonac evantai

Autor: maria mihalache (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: maria mihalache (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 aprilie 2017

Ingrediente
500 g faina, , 250 ml lapte, 100 ml ulei, 3 galbenusuri, 20 g cacao, 100 g zahar, 7 g drojdie uscata, 1 fiola esenta rom, un praf de sare, coaja rasa de la o lamaie, 3 pliculete zahar vanilat, , Mai avem nevoie, faina pentru infainat masa de lucru, unt pentru uns formele, faina pentru tapetat formele, 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii, ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut

Dificultate: Medie Timp: 3h

1 vot

Mod de preparare

Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.



Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.



Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat.



Amestecam bine cu lingura sau la robot.

Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min. Eu am framantat la mana.



Dupa framantare, taiem aluatul in doua.



In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.



Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald, pentru circa 1,5 ore sau pana isi dubleaza volumul.



Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru, infainata cu faina.



Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati.

Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.



Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul, de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii.

La fel procedam si cu aluatul simplu.



Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.

Punem aluaturile intinse unul peste altul, alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.

Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina.

Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut, timp de circa 30 minute, acoperind forma cu un prosop de bucatarie.



Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.

Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, facem testul scobiturii.

In primele 20 minute, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului, sa nu se arda.

Scoatem din cuptor.



Lasam sa se raceasca si apoi feliem.





Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM.

Multumesc!

AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac evantai" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Pasti
Cozonac evantai cu mere

Cozonac evantai cu mere

Prima data facem alautul: Drojdia o dizolvam intr-o lingurita de zahar si cand a devenit o pasta

2 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Friptura de miel cu cartofi noi, ciuperci si sos de menta

Friptura de miel cu cartofi noi, ciuperci si sos de menta

Curatam ceapa si usturoiul si o taiem cam de 1,5 cm, le punem pe toate intr-un vas termorezistent. Ardeii

1 vot    0 comentarii
2h
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h

1 vot

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut

Raporteaza reteta

Retete
de maria mihalache
Omleta cu ceapa rosie

Omleta cu ceapa rosie

Se spala ceapa,se taie marunt si se pune intr-o tigaie unde am pus ulei in prealabil.Se adauga si

4 voturi    17 comentarii
20 min
Aperitive cu oua
CIORBA DE FASOLE BOABE CU KAIZER

CIORBA DE FASOLE BOABE CU KAIZER

Fasolea se lasa de pe o zi pe alta la inmuiat.A doua zi se scurge de apa si se pune la fiert cu apa

24 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Borsuri si Ciorbe
TARTA CU OREZ SI DOVLECEI

TARTA CU OREZ SI DOVLECEI

Se spala orezul si se fierbe in apa sarata.Separat , se caleste in ulei ceapa taiata marunt si dovleceii

4 voturi    8 comentarii
50 min
Budinci
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Pasti

Costite de ied Costite de ied

Se spala bine costitele de ied. Le lasam sa se scurga. Punem sare, piper, oregano, coniac mustar si usturoi tocat in bol si amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Retete de Pasti
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul in a obtine un cozonac pufos si

2 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti
Coaste de miel cu piure de pastarnac marinate rapid cu aparatul Food Saver