autor:

maria mihalache

» » , Retete de Pasti, Dulciuri diverse

Cozonac evantai

Autor: maria mihalache (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 29 aprilie 2017

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: maria mihalache (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 29 aprilie 2017

Ingrediente
500 g faina, , 250 ml lapte, 100 ml ulei, 3 galbenusuri, 20 g cacao, 100 g zahar, 7 g drojdie uscata, 1 fiola esenta rom, un praf de sare, coaja rasa de la o lamaie, 3 pliculete zahar vanilat, , Mai avem nevoie, faina pentru infainat masa de lucru, unt pentru uns formele, faina pentru tapetat formele, 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii, ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut

Dificultate: Medie Timp: 3h

0 voturi

Mod de preparare

Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.



Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.



Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat.



Amestecam bine cu lingura sau la robot.

Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min. Eu am framantat la mana.



Dupa framantare, taiem aluatul in doua.



In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.



Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald, pentru circa 1,5 ore sau pana isi dubleaza volumul.



Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru, infainata cu faina.



Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati.

Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.



Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul, de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii.

La fel procedam si cu aluatul simplu.



Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.

Punem aluaturile intinse unul peste altul, alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.

Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina.

Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut, timp de circa 30 minute, acoperind forma cu un prosop de bucatarie.



Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.

Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, facem testul scobiturii.

In primele 20 minute, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului, sa nu se arda.

Scoatem din cuptor.



Lasam sa se raceasca si apoi feliem.





Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM.

Multumesc!

AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.
Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam. Separat, punem zaharul ramas si
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac evantai" nu uita sa-i faci un review
Retete
Alte retete din Retete de Pasti
Cozonac evantai cu mere

Cozonac evantai cu mere

Prima data facem alautul: Drojdia o dizolvam intr-o lingurita de zahar si cand a devenit o pasta

2 voturi    0 comentarii
2h
Retete de Pasti
Coaste de miel cu piure de pastarnac marinate rapid cu aparatul Food Saver

Coaste de miel cu piure de pastarnac marinate rapid cu aparatul Food Saver

Mai intai va trebui sa marinam coastele de miel. Cu ajutorul aparatului de vidat Food Saver la care

2 voturi    0 comentarii
3h
Retete de Pasti

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h

0 voturi

Ingrediente

  • 500 g faina
  • 250 ml lapte
  • 100 ml ulei
  • 3 galbenusuri
  • 20 g cacao
  • 100 g zahar
  • 7 g drojdie uscata
  • 1 fiola esenta rom
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 3 pliculete zahar vanilat
  • Mai avem nevoie
  • faina pentru infainat masa de lucru
  • unt pentru uns formele
  • faina pentru tapetat formele
  • 1 galbenus amestecat cu putin lapte pentru uns cozonacii
  • ulei pentru uns vasele in care lasam aluatul la crescut

Raporteaza reteta

Retete
de maria mihalache
Drob umplut

Drob umplut

Tocam carnea si odata cu ea ceapa, usturoiul si patrunjelul verde curatate si spalate. Condimentam

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Retete de Pasti
Pasca fara aluat, cu ciocolata

Pasca fara aluat, cu ciocolata

Separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu zaharul (adaugat in ploaie), pana obtinem

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Retete de Pasti
Briose cu cascaval si oua de prepelita

Briose cu cascaval si oua de prepelita

Fierbem ouale de prepelita, astfel incat sa fie tari. Cand se racesc, le indepartam coaja. Mixam

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aperitive
Sfaturi

Idei si retete pentru Pasti

8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste
8 modalitati de a folosi cozonacul ramas de la Paste

Cozonacul este nelipsit de pe mesele de sarbatoare ale romanilor, fiind unul dintre deserturile preferate ale multora dintre noi.

8 voturi   7 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste
7 modalitati de a folosi ouale ramase de la Paste

  Dupa Paste, se intampla sa ramanem cu o multime de oua colorate pe care nimeni nu le mai mananca. Si pentru ca risipa

8 voturi   9 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste
3 meniuri pentru o masa delicioasa de Paste

  Pentru ca masa de Paste trebuie sa fie plina cu cele mai delicioase si atent pregatite feluri de mancare, v-am pregatit

5 voturi   0 comentarii
Idei si retete pentru Pasti
Vezi toate articolele