Cozonac impletit

Timp pregatire
90 minute
Complexitate
medie
Cozonac impletit

Ingrediente

  • Pt aluat:
  • -500 ml lapte
  • -25 gr drojdie
  • -50 ml ulei
  • -1 kg faina
  • -un praf sare
  • -4 galbenusuri
  • -250 gr zahar
  • Pt umplutura:
  • -200 gr nuca macinata
  • -150 mac macinat
  • -2 linguri cacao+1 lingura ulei+2-3 linguri apa
  • Extra: 1 ou

Mod de preparare

Incalzim putin laptele si dizolvam in el drojdia , adaugam si o lingura de zahar si una de faina. Amestecam cu un tel para, acoperim cu un prosop si punem la caldurica pentru 15 minute.

In acest timp cernem faina, separam galbenusurile de la oua si le batem cu zaharul (acum puteti adauga arome – esente de vanilie, rom , migdale , etc) . Faina cernuta o punem intr-un vas cu pereti inalti si in mijlocul ei punem praful de sare, galbenusurile batute cu zaharul , uleiul si maiaua.

Framantam bine de tot, trebuie sa avem un aluat nelipicios (eu framant un timp in castron dar dupa ceea il iau pe masa), vreo 15 minute trebuie. Presarati cu faina si lasati la dospit pana isi dubleaza volumul.

Pregatim umplutura. Cozonacul se poate umple cu ce doriti d-voastra si se poate pune mai multa sau mai putina umplutura ..dupa preferinte. Eu mi-am pregatit nuca, mac si cacao cu ulei si apa.

Cand aluatul e dospit il luam si il taiem in jumate, iar apoi fiecare jumate in trei parti egale. Intr-o tava punem hartie de copt sau o ungem bine cu unt (bunica mea ungea tavile cu ulei). Intindem fiecare bucata de aluat nu foarte subtire si punem umplutura. Rulam si lasam deoparte. Procedam cu toate la fel pana avem trei corzi. Acestea le impletim ca sa obtinem un singur cozonac.

Eu am umplut fiecare parte diferit (mac, nuca si cacao). Daca nu doriti impletit atunci intindeti jumatatile si le umpleti. Ideea este ca din cantitatea data obtineti doi cozonaci.

II asezam in tava si ii mai lasam cam jumate de ora sa creasca. Inainte sa-i dam la cuptorul preincalzit la 180 grade ii ungem cu un ou batut. Ii tinem in cuptor cam 40 minute (timpul difera de cat de inalti, grosi sunt), trebuie sa fie rumeniti foarte bine deasupra .

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana

Risotto cremos cu piept de pui, legume si smantana
Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava

Cornuri Bratislava
Ciulama de pui cu ciuperci

Ciulama de pui cu ciuperci

Reteta de ciulama de pui cu ciuperci. Cum se prepara reteta de ciulama de pui cu ciuperci.

Ciulama de pui cu ciuperci