Cozonac moldovenesc

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
medie

Ingrediente

  • 1 kg faina,
  • 10 galbenusuri,
  • drojdie de bere,
  • 100 g untura,
  • 200 ml ulei,
  • sare,
  • 300 g zahar tos,
  • o lingura cu zahar pudra,
  • vanilie,
  • 300 g nuci macinate,
  • 2 linguri cu rom,
  • 100 g stafide,
  • o lingura cacao,
  • 3 linguri cu zahar,
  • 500 ml lapte.

Mod de preparare


Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 ml de lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Se amesteca patru linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat) cu 250 ml de lapte clocotit. Se freaca drojdia de bere (o bucata de marimea unei nuci) cu o lingura cu zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit sau, in absenta plitei, pe aragaz, in apropierea ochiului aprins.

Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga coca crescuta si se incepe framantatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intai bine ouale in aluat, se framanta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cate putin si untura de porc proaspata. Se framanta o ora, adunand aluatul spre centrul vasului de framantat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framanta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cand aluatul face basici.

Ca aroma, pentru cozonac se folosesc, cu precadere, coaja de lamaie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framantatul.

Cat sta aluatul la dospit, acoperit cu un prosop curat, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca, intr-un castron, cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri cu zahar tos, cu stafide si doua linguri cu rom. Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime sau se fac mai multe astfel de rulouri, care se pun in forme de cozonac, unse cu grasime.

Se lasa tava sau formele cu aluat pe marginea plitei, la caldura, inca o ora, dupa care se pun in cuptorul cald, cu focul mic, 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.

Inainte de a fi introdusi in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura cu zahar pudra si se cerne peste cozonacii calzi, scosi din cuptor.

Atentie! Cozonacii nu se taie calzi.

Prajitura de casa e mai gustoasa cu Rama Maestro!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Incearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut
Somon cu ciuperci

Somon cu ciuperci

Somonul se condimenteaza cu sare si piper.

Somon cu ciuperci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise