autor:

autor

» » Dulciuri diverse

Cozonac moldovenesc

    Reteta postata pe: 18 martie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Reteta postata pe: 18 martie 2005

Ingrediente
, 1 kg faina,, , 10 galbenusuri,, , drojdie de bere,, , 100 g untura,, , 200 ml ulei,, , sare,, , 300 g zahar tos,, , o lingura cu zahar pudra,, , vanilie,, , 300 g nuci macinate,, , 2 linguri cu rom,, , 100 g stafide,, , o lingura cacao,, , 3 linguri cu zahar,, , 500 ml lapte.,

Dificultate: Medie Timp: 3h

29 voturi

Mod de preparare




Se cerne faina intr-un vas adanc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 ml de lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Se amesteca patru linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framantat) cu 250 ml de lapte clocotit. Se freaca drojdia de bere (o bucata de marimea unei nuci) cu o lingura cu zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit sau, in absenta plitei, pe aragaz, in apropierea ochiului aprins.



Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga coca crescuta si se incepe framantatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intai bine ouale in aluat, se framanta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cate putin si untura de porc proaspata. Se framanta o ora, adunand aluatul spre centrul vasului de framantat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framanta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cand aluatul face basici.



Ca aroma, pentru cozonac se folosesc, cu precadere, coaja de lamaie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framantatul.



Cat sta aluatul la dospit, acoperit cu un prosop curat, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca, intr-un castron, cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri cu zahar tos, cu stafide si doua linguri cu rom. Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime sau se fac mai multe astfel de rulouri, care se pun in forme de cozonac, unse cu grasime.



Se lasa tava sau formele cu aluat pe marginea plitei, la caldura, inca o ora, dupa care se pun in cuptorul cald, cu focul mic, 15 minute, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.



Inainte de a fi introdusi in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura cu zahar pudra si se cerne peste cozonacii calzi, scosi din cuptor.



Atentie! Cozonacii nu se taie calzi.



Prajitura de casa e mai gustoasa cu Rama Maestro!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldovenesc" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte

30 voturi    6 comentarii
6h
Dulciuri diverse
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul

2 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 7 comentarii
  • Fara foto

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 02 iunie 2010

    O bunatate !

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

    Foarte bun cozonacul!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

    Un deliciu...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 iunie 2009

      Delicios...

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Eu impletesc cozonacii din doua parti.

    • Fara foto

      estera pescar (Bucatar) , 31 decembrie 2008

      Este intr-adevar deosebit de bun!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 04 decembrie 2008

      Eu am ompartit coca unui cozonac in trei parti, pe care le-am umplut astfel: - una cu mac - una cu nuca - una cu rahat si cacao Apoi am rulat fiecare parte si le-am impletit in trei si asa le-am pus in forma de copt !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

3h

29 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina,
  • 10 galbenusuri,
  • drojdie de bere,
  • 100 g untura,
  • 200 ml ulei,
  • sare,
  • 300 g zahar tos,
  • o lingura cu zahar pudra,
  • vanilie,
  • 300 g nuci macinate,
  • 2 linguri cu rom,
  • 100 g stafide,
  • o lingura cacao,
  • 3 linguri cu zahar,
  • 500 ml lapte.

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

100 voturi    17 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive

constanta proca (Chef de cuisine)

O bunatate !

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Placinta cu mere si branza