autor:

Fara foto

» » , Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac moldovenesc

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 07 iunie 2005

Ingrediente
1 kg de faina, 10 galbenusuri, drojdie de bere, 100 g untura, 200 ml ulei, sare, 300 g zahar tos, o lingura de zahar farin, vanilie, 300 de g nuci macinate, 2 linguri de rom, 100 g stafide, 1 lingura cacao, 3 linguri de zahar, 500 ml lapte.

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 30 min

34 voturi

Mod de preparare

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga zaharul, se amesteca si se lasa sa se raceasca.

Cu 250 ml de lapte clocotit se amesteca 4 linguri de faina cernuta proaspat (separat de faina pentru framintat). Se freaca drojdie de bere cit o nuca cu o lingura de zahar, se pune pasta obtinuta peste faina oparita, se amesteca si se lasa pe marginea plitei la dospit.

Galbenusurile, peste care s-a pus sare, se pun peste faina, se adauga maiaua crescuta si se incepe framintatul. Se pune laptele caldut peste faina, se amesteca intii bine ouale in aluat, se framinta un sfert de ora, dupa care se adauga ulei pus putin cite putin si untura de porc proaspata. Se framinta o ora, adunind aluatul spre centrul vasului de framintat. Se lucreaza la temperatura ridicata si se framinta cel putin trei sferturi de ora. Este gata atunci cind aluatul face basici.

Ca aroma, pentru cozonac se foloseste cu precadere coaja de lamiie sau de portocala rasa, romul sau esenta de vanilie. Aroma se adauga in lapte, inainte de a incepe framintatul.

Cit aluatul sta la dospit, acoperit cu un prosop curat, pe marginea plitei calde, se trec nucile prin masina de tocat, se amesteca intr-un vas adinc cu cacao cernuta proaspat, cu trei linguri de zahar tos, cu stafide si doua linguri de rom.

Amestecul se intinde pe foaia de aluat pusa pe planseta unsa cu grasime. Se ruleaza foaia de aluat ca un sul si se pune intr-o tava unsa cu grasime.

Se lasa tava pe marginea plitei inca o ora dupa care se coc cozonacii in cuptorul cald, cu focul mic un sfert de ora, ca sa aiba timp sa mai creasca. Se face focul mare, pentru o jumatate de ora si se coc fara sa se inchida ermetic usa cuptorului.

Cind se introduc in cuptor, cozonacii se ung cu ou, se presara pe toata suprafata cu zahar tos si se parfumeaza cu putina vanilie. Restul de vanilie se amesteca cu o lingura de zahar farin si se cerne peste cozonacii calzi.

Cozonacii nu se taie calzi si nu se pastreaza decit in camere aerisite si curate.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac moldovenesc" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte

30 voturi    6 comentarii
6h
Dulciuri diverse
Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Cozonac moldovenesc cu crema de nuca si ciocolata

Acesta reteta o facem de ani de zile, dupa cum vedeti, nu are prea multe oua si nici zahar. Secretul

2 voturi    0 comentarii
3h 45 min
Retete de Pasti

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 14 %
499.99 lei
429.99 lei

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    celina (Maestru bucatar):

    Am incercat aceasta reteta, dar ... 1. Nu sunt separate ingredientele pentru umplutura si aluat 2. Cred ca este prea mult ulei (200ml si 100g untura) 3. Prea putin zahar pt umplutura 4. Necesita mai mult de 1kg de faina...

  • Maria Cogeanu

    Maria Cogeanu (Chef de cuisine):

    Am incercat reteta si mi se pare foarte buna, cu exceptia catorva lucruri cu care am avut putine dificultati. Ingredientele nu sunt separate, pentru aluat si umplutura. Pentru paini, cozonaci, cantitatea de sare este intotdeauna diferita decat intr-o prajitura sau o mancare obisnuita, cred ca ar fi trebuit specificat cu aproximatie cata sare trebuie pusa. Mie mi s-a parut ca zaharul a fost prea putin, dar se poate sa fie doar o chestiune de gust. Dar exceptand aceste lucruri, reteta e foarte bine prezentata si este scrisa cu grija in detalii modul in care trebuie preparata, ceea ce face cozonacul mult mai usor de pregatit. Felicitari, Dana! :) ps: nu am acum o fotografie a conozacului meu, dar am sa o uploadez cu siguranta mai tarziu!

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Didina Rusu , 30 decembrie 2013

    sper sa fie buni

  • Fara foto

    ester (Bucatar) , 09 decembrie 2011

    De trei ani fac acest cozonac,spre bucuria intregii familii si a prietenilor ! Am incercat si alte retete dar nici una nu este atat de reusita ca aceasta.Una din bucuriile sarbatorilor de iarna este cu siguranta ca vom avea pe masa un cozonac deosebit de bun...

  • Fara foto

    paty (Bucatar) , 14 decembrie 2010

    Reteta exceptionala...nu am cuvinte...cine nu o incearca nu stie ce pierde...Dana Cernat mai are si alte retete? As dorii o umplutura cu mac pt cozonaci,in care macul sa fie bine evidentiat....

    • Fara foto

      ester , 21 decembrie 2009

      Am facut anul trecut cozonacul acesta,a iesit perfect si este de o bunatate rara.Abia am asteptat sa vina iar sarbatorile de iarna sa l fac iarasi.In loc de untura am pus unt dar si asa a iesit delicios.Sincer nu cred ca exista o reteta mai buna.Merita sa l incercati.

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 17 aprilie 2009

      Eu stiam despre cozonacii moldovenesti ca se impletesc in trei ! Si fiecare are alta umplutura...

    • Andreea Constantina Manciu

      Andreea Constantina Manciu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Am sa atasez si eu o poza a cozonacului meu.

    • Maria Cogeanu

      Maria Cogeanu (Chef de cuisine) , 13 aprilie 2009

      Asa mi-au iesit mie doi cozonaci frumosi facuti dupa reteta asta :). Pentru ca nu e specificat aici, eu i-am copt la 200 grade Celsius pentru 35 de minute si au iesit perfect. Succes si voua!

    • Maria Cogeanu

      Maria Cogeanu (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2009

      Am incercat reteta si mi se pare foarte buna, cu exceptia catorva lucruri cu care am avut putine dificultati. Ingredientele nu sunt separate, pentru aluat si umplutura. Pentru paini, cozonaci, cantitatea de sare este intotdeauna diferita decat intr-o prajitura sau o mancare obisnuita, cred ca ar fi trebuit specificat cu aproximatie cata sare trebuie pusa. Mie mi s-a parut ca zaharul a fost prea putin, dar se poate sa fie doar o chestiune de gust. Dar exceptand aceste lucruri, reteta e foarte bine prezentata si este scrisa cu grija in detalii modul in care trebuie preparata, ceea ce face cozonacul mult mai usor de pregatit. Felicitari, Dana! :) ps: nu am acum o fotografie a conozacului meu, dar am sa o uploadez cu siguranta mai tarziu!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

34 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 10 galbenusuri
  • drojdie de bere
  • 100 g untura
  • 200 ml ulei
  • sare
  • 300 g zahar tos
  • o lingura de zahar farin
  • vanilie
  • 300 de g nuci macinate
  • 2 linguri de rom
  • 100 g stafide
  • 1 lingura cacao
  • 3 linguri de zahar
  • 500 ml lapte.

Raporteaza reteta

Retete
de Dana Cernat
Supa de ciuperci

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
Pui Hawaii

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    16 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne

ester (Bucatar)

De trei ani fac acest cozonac,spre bucuria intregii familii si a prietenilor ! Am incercat si alte retete dar nici una nu este atat de reusita ca aceasta.Una din bucuriile sarbatorilor de iarna este cu siguranta ca vom avea pe masa un cozonac deosebit de bun...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Clatite pufoase -pancake-