autor:

Ciocan_Ani

» » Retete de Craciun

Cozonac pufos

Autor: Ciocan_Ani (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 12 decembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ciocan_Ani (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 12 decembrie 2013

Ingrediente
- 2 kg faina, - 1 l lapte, - 10 oua, - 700 gr zahar, - 1 cana ulei, - ½ pachet margarina rama, - rahat, nuca, stafide, cacao &ndash pentru umplutura, - 1 esenta rom si 1 esenta vanilie, - doua cuburi drojdie proaspata

Dificultate: Ridicata Timp: 5h

4 voturi

Mod de preparare

Se pune drojdia intr-o cana cu 2 lingurite zahar, 1 lingura faina si 1 ceasca de lapte caldut. Cana se tine undeva la caldura pana se umfla dojdia. Se bat 5 oua intregi + 5 galbenusuri cu 450 gr zahar, foarte bine. Restul de zahar (200 gr) se pune in laptele caldut.



Intr-un vailing mare se pune toata faina, apoi drojdia crescuta, ouale batute cu zahar si la sfarsit laptele caldut cu restul de zahar. Toate se pun treptat, cate putin si se amesteca bine pana nu se mai poate cu lingura (se foloseste lingura de lemn), apoi se framanta cu mana. Compozitia se bate de vailing de cel putin 100 de ori.



Uleiul se pune intr-o cana emailata pe foc mic pana se incalzeste bine, apoi se adauga si margarina, dar dupa ce se ia cana de pe foc, sa nu se incinga prea tare. Pe masa sau pe un blat mai mare se pune cate putin din cana cu ulei apoi se framanta iar compozitia direct pe masa, pana intra tot uleiul in ea. Compozitia trebuie sa fie putin moale inainte de a fi gata si sa nu se mai tina coca pe maini.



Se pune inapoi in vailing si se acopera cu o folie iar peste ea se pune un prosop mai gros si se da la cald sa creasca (cca 2 ore). Intre timp se taie rahatul feliute si nuca se toaca marunt. Cele 5 albusuri ramase se bat bezea cu 50 gr zahar, se adauga 2-3 linguri cacao si apoi se da la rece pana se pune in umplutura.



Se pregatesc tavile care se ung cu margarina cate doua sau se pune foaie de copt. Compozitia este pentru 4 cozonaci mai mari sau 5 medii (depinde de tavi). Cand se pune in tava, cozonacul nu trebuie sa fie mai mult de jumatate din tava, pentru ca mai trebuie lasat cca 20 min sa creasca putin.



Inaintede a se baga la cuptor se unge fiecare cozonac cu ou batut iar pe deasupra se presara zahar amestecat cu nuca macinata marunt (dupa preferinta).
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Cozonac pufos de post

Cozonac pufos de post

1. Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura in mijlocul acesteia, punem drojdia impreuna cu zaharul.

6 voturi    2 comentarii
2h
Retete de post
Cozonac pufos cu mac

Cozonac pufos cu mac

http://gatitcudragoste.blogspot.ro/2014/04/cozonac-cu-mac.html Maia Lichefiem 50 gr drojdie

1 vot    2 comentarii
2h 30 min
Retete de Pasti

Recomandari pentru tine si casa ta

Sandwich-Maker Panini

- 17 %
239.99 lei
199.99 lei

5.6L Digital TimeSelect

- 29 %
699.99 lei
499.99 lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu

  • Angelika Tarna , 15 decembrie 2013

    BONISSIMA...

Dificultate

Ridicata

Timp

5h

4 voturi

Ingrediente

  • - 2 kg faina
  • - 1 l lapte
  • - 10 oua
  • - 700 gr zahar
  • - 1 cana ulei
  • - ½ pachet margarina rama
  • - rahat
  • nuca
  • stafide
  • cacao &ndash pentru umplutura
  • - 1 esenta rom si 1 esenta vanilie
  • - doua cuburi drojdie proaspata

Raporteaza reteta

Retete
de Ciocan_Ani
Prajitura de post cu gem de caise

Prajitura de post cu gem de caise

Se face un amestec nu foarte tare, care se imparte in 4 foi si care se coc pe dosul tavii. Foile

3 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Retete

din Retete de Craciun

Aluat fraged cu untura si cidru Aluat fraged cu untura si cidru

Acest tip de aluat se pretează la cornulețe fragede, rulouri cu cremă și orice bunătăți mai doriți să preparați. Aluatul

0 voturi    0 comentarii
3h 10 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu aluat oparit Cozonac cu aluat oparit

Pentru inceput punem 100 g de faina intr-un lighean si turnam 200 ml de lapte fierbinte, amestecam si lasam sa se racoreasca putin. Dupa

0 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse
Ciocolata de casa cu nesquik si alune de padure