autor:

Ciocan_Ani

» » Retete de Craciun

Cozonac pufos

Autor: Ciocan_Ani (Maestru bucatar)   
    Reteta postata pe: 12 decembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Ciocan_Ani (Maestru bucatar)   
Reteta postata pe: 12 decembrie 2013

Ingrediente
- 2 kg faina, - 1 l lapte, - 10 oua, - 700 gr zahar, - 1 cana ulei, - ½ pachet margarina rama, - rahat, nuca, stafide, cacao &ndash pentru umplutura, - 1 esenta rom si 1 esenta vanilie, - doua cuburi drojdie proaspata

Dificultate: Ridicata Timp: 5h

4 voturi

Mod de preparare

Se pune drojdia intr-o cana cu 2 lingurite zahar, 1 lingura faina si 1 ceasca de lapte caldut. Cana se tine undeva la caldura pana se umfla dojdia. Se bat 5 oua intregi + 5 galbenusuri cu 450 gr zahar, foarte bine. Restul de zahar (200 gr) se pune in laptele caldut.



Intr-un vailing mare se pune toata faina, apoi drojdia crescuta, ouale batute cu zahar si la sfarsit laptele caldut cu restul de zahar. Toate se pun treptat, cate putin si se amesteca bine pana nu se mai poate cu lingura (se foloseste lingura de lemn), apoi se framanta cu mana. Compozitia se bate de vailing de cel putin 100 de ori.



Uleiul se pune intr-o cana emailata pe foc mic pana se incalzeste bine, apoi se adauga si margarina, dar dupa ce se ia cana de pe foc, sa nu se incinga prea tare. Pe masa sau pe un blat mai mare se pune cate putin din cana cu ulei apoi se framanta iar compozitia direct pe masa, pana intra tot uleiul in ea. Compozitia trebuie sa fie putin moale inainte de a fi gata si sa nu se mai tina coca pe maini.



Se pune inapoi in vailing si se acopera cu o folie iar peste ea se pune un prosop mai gros si se da la cald sa creasca (cca 2 ore). Intre timp se taie rahatul feliute si nuca se toaca marunt. Cele 5 albusuri ramase se bat bezea cu 50 gr zahar, se adauga 2-3 linguri cacao si apoi se da la rece pana se pune in umplutura.



Se pregatesc tavile care se ung cu margarina cate doua sau se pune foaie de copt. Compozitia este pentru 4 cozonaci mai mari sau 5 medii (depinde de tavi). Cand se pune in tava, cozonacul nu trebuie sa fie mai mult de jumatate din tava, pentru ca mai trebuie lasat cca 20 min sa creasca putin.



Inaintede a se baga la cuptor se unge fiecare cozonac cu ou batut iar pe deasupra se presara zahar amestecat cu nuca macinata marunt (dupa preferinta).
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Cozonac foarte pufos si aratos

Cozonac foarte pufos si aratos

laptele+zaharul+sarea+drojdia se dizolva ,laptele trebuie sa fie putin caldut ,dupa care se adauga

66 voturi    22 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
COZONAC PUFOS

COZONAC PUFOS

De cu seara, cernem faina ...ideal de vreo trei ori pentru ca devine mai pufoasa. Intr un vas incalzim

515 voturi    49 comentarii
3h
Retete de Craciun

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Angelika Tarna , 15 decembrie 2013

    BONISSIMA...

Dificultate

Ridicata

Timp

5h

4 voturi

Ingrediente

  • - 2 kg faina
  • - 1 l lapte
  • - 10 oua
  • - 700 gr zahar
  • - 1 cana ulei
  • - ½ pachet margarina rama
  • - rahat
  • nuca
  • stafide
  • cacao &ndash pentru umplutura
  • - 1 esenta rom si 1 esenta vanilie
  • - doua cuburi drojdie proaspata

Raporteaza reteta

Retete
de Ciocan_Ani
Prajitura de post cu gem de caise

Prajitura de post cu gem de caise

Se face un amestec nu foarte tare, care se imparte in 4 foi si care se coc pe dosul tavii. Foile

3 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Adauga reteta
Retete

din Retete de Craciun

Fursecuri cu unt si gem de capsuni Fursecuri cu unt si gem de capsuni

Păstrăm untul o oră la temperatura camerei. Într-un vas, mixăm untul cu 50 gr zahăr vanilat, un praf de sare. Eu folosesc

1 vot    0 comentarii
40 min
Dulciuri diverse
Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine Prajitura cu crema de branza si ciocolata si gem de afine

Albusurile se bat spuma tare, cu un praf de sare. Se adauga pe rand, zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se obtine o spuma

0 voturi    0 comentarii
2h 15 min
Dulciuri diverse
Tarta cu visine si strugurei