Cozonac pufos

Timp pregatire
300 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac pufos

Ingrediente

  • - 2 kg faina
  • - 1 l lapte
  • - 10 oua
  • - 700 gr zahar
  • - 1 cana ulei
  • - ½ pachet margarina rama
  • - rahat, nuca, stafide, cacao – pentru umplutura
  • - 1 esenta rom si 1 esenta vanilie
  • - doua cuburi drojdie proaspata

Mod de preparare

Se pune drojdia intr-o cana cu 2 lingurite zahar, 1 lingura faina si 1 ceasca de lapte caldut. Cana se tine undeva la caldura pana se umfla dojdia. Se bat 5 oua intregi + 5 galbenusuri cu 450 gr zahar, foarte bine. Restul de zahar (200 gr) se pune in laptele caldut.

Intr-un vailing mare se pune toata faina, apoi drojdia crescuta, ouale batute cu zahar si la sfarsit laptele caldut cu restul de zahar. Toate se pun treptat, cate putin si se amesteca bine pana nu se mai poate cu lingura (se foloseste lingura de lemn), apoi se framanta cu mana. Compozitia se bate de vailing de cel putin 100 de ori.

Uleiul se pune intr-o cana emailata pe foc mic pana se incalzeste bine, apoi se adauga si margarina, dar dupa ce se ia cana de pe foc, sa nu se incinga prea tare. Pe masa sau pe un blat mai mare se pune cate putin din cana cu ulei apoi se framanta iar compozitia direct pe masa, pana intra tot uleiul in ea. Compozitia trebuie sa fie putin moale inainte de a fi gata si sa nu se mai tina coca pe maini.

Se pune inapoi in vailing si se acopera cu o folie iar peste ea se pune un prosop mai gros si se da la cald sa creasca (cca 2 ore). Intre timp se taie rahatul feliute si nuca se toaca marunt. Cele 5 albusuri ramase se bat bezea cu 50 gr zahar, se adauga 2-3 linguri cacao si apoi se da la rece pana se pune in umplutura.

Se pregatesc tavile care se ung cu margarina cate doua sau se pune foaie de copt. Compozitia este pentru 4 cozonaci mai mari sau 5 medii (depinde de tavi). Cand se pune in tava, cozonacul nu trebuie sa fie mai mult de jumatate din tava, pentru ca mai trebuie lasat cca 20 min sa creasca putin.

Inaintede a se baga la cuptor se unge fiecare cozonac cu ou batut iar pe deasupra se presara zahar amestecat cu nuca macinata marunt (dupa preferinta).

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute

Incearca o reteta usoara de briose pufoase cu aroma de vanilie si ciocolata. Acest desert simplu si rapid se prepara in doar...

Briose pufoase cu vanilie si ciocolata – reteta usoara, gata in 30 de minute
Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi

Descopera reteta traditionala pentru cartofi taranesti si invata cum sa prepari acest fel de mancare delicios si simplu. Afla...

Cartofi taranesti reteta traditionala. Cum sa gatesti cartofi taranesti deliciosi
Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata

Incearca reteta noastra savuroasa de ceafa de porc la tigaie, gatita cu ceapa rosie usor sotata, rosii cherry dulci si...

Ceafa de porc la tigaie cu ceapa rosie, rosii cherry si rozmarin – reteta simpla si aromata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise