autor:

Alina

» » Retete de post

Cozonac pufos de post

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 aprilie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 aprilie 2014

Ingrediente
(pentru 2 cozonaci), , 1 kg faina de grau (000), 50 g drojdie proaspata (Budafok am folosit eu), 1/2 lg zahar tos, 300 ml apa calda, 300 ml sirop (ramas de la mucenici), 3 lgt cu varf pudra de portocale, 140 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece), 1/2 lgt sare, , Umplutura, , 100 g ciocolata amaruie, 100 g citronat

Dificultate: Redusa Timp: 2h

6 voturi

Mod de preparare

1. Cernem faina intr-un vas, facem o adancitura in mijlocul acesteia, punem drojdia impreuna cu zaharul. Turnam apa calda si dizolvam drojdia. Acoperim cu un prosop si lasam la dospit 10-15 minute intr-un loc cald, lipsit de curenti.
2. Punem pudra de portocale in sirop si punem vasul la inferbantat, lasam sa dea un clocot apoi oprim focul si lasam lichidul sa se raceasca pana la 35-36 grade celsius.
3. Inglobam siropul cald in compozitia de la pasul 1 si amestecam. Framantam zdravan 7 minute ingloband treptat uleiul. Punem sarea si mai framntam 1-2 minute apoi acoperim vasul si lasam la dospit o ora intr-un loc cald, lipsit de curenti.
4. Preincalzim cuptorul la 170 grade celsius.
5. Framantam aluatul din nou si il impartim in doua.
6. Ungem masa de lucru cu ulei si intindem fiecare bucata de aluat, punem umplutura (ciocolata rupta bucati/razuita pe una si citronatul pe alta), rulam si punem in tava tapetata cu hartie de copt. Acoperim tavile si lasam sa dospeasca 10 minute.
7. Introducem tavile in cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 40-50 minute (sau pana vedeti ca s-au rumenit). Totodata punem un vas cu apa rece in partea inferioara a cuptorului (il lasam acolo pana cand scoatem tavile din cuptor).

Varianta pentru sirop:
Se pun intr-un vas pe foc 225 ml apa, 100 g zahar, 4 lgt cu varf pudra de portocale. Din momentul in care incepe sa fiarba se lasa fix un minut. Apoi oprim focul, lasam sa se raceasca pana la temperatura optima si folosit in aluat ca si siropul de la mucenici.

Nota!
1. Drojdia si faina folosita sa aibe musai temperatura mediului ambiant, caci altfel aluatul nu va creste.
2. Umplutura poate varia in functie de preferinta: nuca, stafide, rahat, etc..
3. Siropul se poate inlocui cu suc proaspat de portocala.
4. Pudra de portocale o obtin punand cojile la uscat apoi dandu-le prin rasnita de cafea.
5. Ciocolata cu procentaj mare de cacao este de post, verificati totusi lista de ingrediente.

P.S.
Eu am rupt ciocolata pentru ca-mi place sa gasesc cate o insula ciocolatoasa ;;) in fiecare felie, dar voi puteti sa o razuiti. :)
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac pufos de post" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de post
Pasta de naut

Pasta de naut

Se zdrobeste nautul cu un blender pana devine o pasta. Se adauga treptat ulei de masline, pana capata

4 voturi    2 comentarii
15 min
Retete de post
Chec cu ananas nectarine si ciocolata

Chec cu ananas nectarine si ciocolata

Amestecă făina cu nuca de cocos, zahărul, zahărul vanilat, praful de copt și sarea într-un

0 voturi    0 comentarii
40 min
Retete de post

Recomandari pentru tine si casa ta

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Maria Nucsoiu , 04 aprilie 2014

    arata bine....

  • Fara foto

    Reteta-Video , 03 aprilie 2014

    Ce bine arata!

Dificultate

Redusa

Timp

2h

6 voturi

Ingrediente

  • (pentru 2 cozonaci)
  • 1 kg faina de grau (000)
  • 50 g drojdie proaspata (Budafok am folosit eu)
  • 1/2 lg zahar tos
  • 300 ml apa calda
  • 300 ml sirop (ramas de la mucenici)
  • 3 lgt cu varf pudra de portocale
  • 140 ml ulei de floarea soarelui (presat la rece)
  • 1/2 lgt sare
  • Umplutura
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 g citronat

Raporteaza reteta

Retete
de Alina
Mancare de Vinete

Mancare de Vinete

Se curata vinetele partial de coaja si se spala, se pun apoi in apa cu sare pentru 20 minute. Se

2 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paine cu mei si seminte

Paine cu mei si seminte

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem albusurile

1 vot    0 comentarii
45 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de post

Pilaf cu sos de ciuperci (de post) Pilaf cu sos de ciuperci (de post)

Pentru perioada Postului va propun pilaf cu sos de ciuperci si salata de varza alba si rosie. Este o mancare de Post, satioasa si sanatoasa. Mod

0 voturi    0 comentarii
1h 10 min
Delicii de post de la bloggeri
Orez cu rosii deshidratate si ciuperci in sos de zacusca Orez cu rosii deshidratate si ciuperci in sos de zacusca

Spălăm orezul și îl lăsăm în apă rece, până pregătim restul ingredientelor. Curățăm, spălăm și tocăm

0 voturi    0 comentarii
50 min
Delicii de post de la bloggeri
VARZA CALITA CU PASTE