autor:

pusikmea

» » Aluaturi si Foietaje

Cozonac Rozenkrantz

Autor: pusikmea (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 decembrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: pusikmea (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 decembrie 2011

Ingrediente
400 g faina, 2 oua, 110 ml lapte caldut, 130 g unt, 1 plic drojdie uscata echivalent a 25 g drojdie proaspata, 3 linguri de zahar pentru lapte, 6 linguri de zahar pentru unt, 8 linguri de zahar pentru caramel, esenta de vanilie, esenta de rom, coaja de la o portocala, nuci macinate ~ 400 g, 1 lingura cacao, un praf sare

Dificultate: Ridicata Timp: 1h 50 min

3 voturi

Mod de preparare

Caramelizam cele 8 linguri de zahar direct in oala in care vom face coconacul sau il putem carameliza intr-un ibric si apoi sa-l mutam intr-o tava, asa cum am facut eu, tapetam si peretii tavii cu caramel si dam deoparte.
Ne ocupam in continuare de alulat.
Cernem faina, apoi o amestecam cu ouale si esentele, coaja de portocala si un praf de sare.
Separat dizolvam drojdia in laptele caldut in care am bagat cele 3 linguri de zahar si fara sa lasam la dospit punem putin cate putin peste faina si incepem sa framantam pana devine un aluat pufos nelipicios, daca mai este nevoie mai completam cu faina, respectiv lapte cald. nu trebuie framantat prea mult, 15 minute maxim.
Lasam 10 minute aluatul sa se odihneasca, timp in care pregatim nucile si anume le tocam marunt si le amestecam cu o lingura de cacao.

Intindem o foaie cu grosimea de 1 cm app., cat se poate de dreptunghiulara, punem untul peste foaie, pe care l-am mixat impreuna cu cele 6 linguri de zahar, iar peste unt vom pune nuca, o presam usor cu lingura sau cu palma.
Apoi rulam cu grija si taiem in 6-8 bucati, pe care le vom pune in tava tapetata cu caramel.
Lasam sa creasca 1 ora, eu le-am lasat 2 ore, pentru ca le-am pus intr-o tava prea mare.
Coacem la cuptorul preincalzit app. 40- 45 de minute, insa depinde de cuptorul fiecaruia, ca sa fiti siguri ca e facut faceti testul cu scobitoarea.
Imediat ce l-am scos din cuptor il rasturnam pe un platou.
Caramelul nu trebuie sa se intareasca, astfel nu mai poate fi scos usor din tava.
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac Rozenkrantz" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Aluaturi si Foietaje
Knedla - reteta slovaca

Knedla - reteta slovaca

In castronul in care framantam punem faina. Adaugam 2/3 din lapte, sarea, oul si drojdia frecata

14 voturi    9 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Cozonac cu mac

Cozonac cu mac

Faina se cerne intr-un castron mare si inalt si se face o adancitura in care zdrobim drojdia , adaugam

6 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Mariana Pănuță , 07 februarie 2014

    nu este ars . asa arata caramelul . cine sta prin bucaarie stie

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 decembrie 2013

    o bunatate...

  • Fara foto

    Rodica Georgescu , 18 septembrie 2013

    cam ARS..........................

    • pusikmea

      pusikmea (Chef de cuisine) , 02 ianuarie 2012

      Sidy, Mihaela, multumesc pentru aprecieri, La multi ani in noul an!!!!

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2011

      O delicatesa!***** La Multi Ani 2012 Dana alaturi de minunata ta familie! Pupici ajutorului de bucatar!!!!!!!!!!!!

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 30 decembrie 2011

      Stiu ca este un cozonac delicioas si al tau arata minunat ! Si imi mai place mult si ...ajutorul ce l-ai avut pentru prapararea lui ! La multi ani in Noul an Dana, sa ai parte doar de bucurii si realizari !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 50 min

3 voturi

Ingrediente

  • 400 g faina
  • 2 oua
  • 110 ml lapte caldut
  • 130 g unt
  • 1 plic drojdie uscata echivalent a 25 g drojdie proaspata
  • 3 linguri de zahar pentru lapte
  • 6 linguri de zahar pentru unt
  • 8 linguri de zahar pentru caramel
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • coaja de la o portocala
  • nuci macinate ~ 400 g
  • 1 lingura cacao
  • un praf sare

Raporteaza reteta

Retete
de pusikmea
Cartofi umpluti cu carnaciori

Cartofi umpluti cu carnaciori

se spala cartofii bine, si se pun la fiert in coaja, nu-i lasam sa fiarba forte mult, ci doar cat

3 voturi    4 comentarii
50 min
Aperitive cu carne
Chiftelute de cartofi cu branza

Chiftelute de cartofi cu branza

se pun cartofii si morcovii la fiert, dupa ce au fiert ii curatam si ii zdrobim cu furculita, atat

11 voturi    20 comentarii
1h 10 min
Aperitive
Cartofi acordeon

Cartofi acordeon

se spala cartofii, se taie feliute, in asa fel incat sa ramana prinsi, iar intre feliute se pune

10 voturi    11 comentarii
45 min
Aperitive

valentina ionita (Chef de cuisine)

o bunatate...

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Aluaturi si Foietaje

Pita deosebita Pita deosebita

Pregatim alautul Eu pun in oala mixerului faina cernuta adaug zaharul,drojdia si uleiul si las ca mixerul sa lucreze adaug treptat

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Covrigi bavarezi Covrigi bavarezi

Se pune faina intr-un bol, in mijloc se pune drojdia cu apa, se amesteca si se lasa 20 minute sa creasca maiaua. Dupa ce a crescut se

20 voturi    7 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde