Cozonaci Moldovenesti

Timp pregatire
230 minute
Complexitate
medie
Cozonaci Moldovenesti

Ingrediente

  • Cantitati; 1kg faina
  • 10-15 oua
  • 300 g zahar
  • 250 gr unt. 100 gr untdelemn
  • 50 gr rom
  • 1/2 baton vanilie
  • coaja de la o lamaie
  • 40 grame de drojdie
  • 100 gr stafide
  • 300 gr lapte
  • o lingura rasa sare
  • 50 gr rom.

Mod de preparare

Cozonac

Cantitati 1kg faina, 10-15 oua, 300 g zahar, 250 gr unt. 100 gr untdelemn, 50 gr rom, 1/2 baton vanilie, coaja de la o lamaie, 40 grame de drojdie, 100 gr stafide, 300 gr lapte, o lingura rasa sare, 50 gr rom.

Se pune intr-un castron o mana de faina si se opareste cu laptele clocotit. Se amesteca bine drojdia cu o lingurita de zahar si se lasa sa creasca.

Cand coca oparita este doar calduta, se amesteca cu drojdia crescuta si se lasa din nou sa creasca. Se separa galbenusurile de albusuri, se pune peste galbenusuri zaharul, sarea, vanilia, coaja de vanilie si se freaca lacald pana se obtine o crema groasa si zaharul nu se mai simte. Se amesteca cu 50 gr untdelemn romul si 2 albusuri batute spuma. Se toarna peste maiaua crescuta si se formeaza coca. Se framanta si se bate pana se desprinde de mana si prezinta basici. Untul se inmoaie la cald, se amesteca cu restul de untdelemn si numai caldut se pune putin cate putin peste coca. Se impatureste tot timpul pana inghite 2/3 din cantitatea de unt. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana isi mareste volumul inca de doua ori. Se ung formele cu unt si se trece la punerea cozonacului in forma. Se unge o planseta cu unt, se intinde cu palma din coca o foaie groasa de1cm, se presara cu stafide si rahat si se ruleaza. Se fac doua rulouri lungi cat forma, se impletesc in doua si se pun in forma ca sa ocupe 2/3 din capacitatea ei. Se lasa sa creasca la un loc caldut pana se umplu formele; se ung cu galbenus de ou si se coc cu atentie la loc potrivit. Cand cozonacul se cu nuca se procedeazala fel, numai ca nu se mai impletesc.

Crema de nuca: albusurile, batute spuma se amesteca cu nuca macinata, zahar, coaja de lamaie, rom si putina cacao. Cozonacul se poate prepara cu si mai putine oua.Este o prajitura fina ce trebuie sa i se acorde multa atentie.

Cere un mediu cald pentru ca din moment ce coca s-aracit, creste greu si nu iese de calitate.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi