Prajitura Diplomat cu fructe si frisca - reteta clasica

Prajitura Diplomat cu fructe si frisca, reteta clasica, delicioasa si usor de preparat. Are un blat fin de pandispan, bine insiropat, crema Diplomat cu multe fructe si un strat aerat de frisca naturala. Urmeaza reteta pas cu pas si prepara un desert fin si racoritor, perfect pentru orice ocazie speciala.

Portii
24
Timp pregatire
60 minute
Timp coacere
20 minute
Complexitate
medie
Prajitura Diplomat cu fructe si frisca - reteta clasica

Ingrediente

  • Blat (24x37,5 cm)
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • un praf de sare
  • 70 g faina
  • 30 g amidon de porumb
  • vanilie
  • Crema Diplomat
  • 5 oua
  • un praf de sare
  • 250 g zahar
  • vanilie
  • 30 g gelatina (plus 200 ml apa rece)
  • 700 ml smantana pentru frisca (36% grasime)
  • 600 g fructe
  • Decor
  • 300 ml smantana pentru frisca (36% grasime)
  • 1 lingura de zahar pudra vanilat
  • cubulete de ananas si piersici
  • cirese confiate

Mod de preparare

Reteta de prajitura Diplomat este una dintre cele mai cunoscute si indragite deserturi. Este cel mai des intalnita sub forma de tort, dar si in acasta forma nu este cu nimic mai prejos. Ba chiar o putem decora dupa imaginatie, astfel obtinem un tort Diplomat dreptunghiular.

Blatul se face foarte simplu.

Separam ouale, albusurile le mixam intai cu putina sare pana capata volum, apoi incorporam putin cate putin zaharul. Trebuie sa obtinem o bezea ferma si lucioasa. Incorporam galbenusurile amestecate cu vanilia, apoi faina amestecata cu amidonul de porumb (cernute).

Tapetam o tava de 24x37,5 cm cu hartie de copt si coacem blatul 20-25 de miute, la 170 de grade C, cuptor preincalzit. Apoi il lasam la racit in tava.

Preparare crema Diplomat.

Intai punem la hidratat gelatina in 200 ml de apa rece. Eu am folosit gelatina granule, 3 pliculete.

Intr-un bol metalic (eu am folosit de inox) batem ouale intregi cu zaharul, sarea si vanilia. Il asezam apoi la bain marie si amestecam continuu sa nu se prinda de fundul bolului. Cand compozitia a ajuns la 80-85 de grade C, dam bolul de pe baia de abur si o lasam cateva minute sa se racoreasca. Apoi incorporam gelatina, amestecand bine.

Lasam crema deoparte (amestecam in ea din cand in cand) si mixam cei 700 de ml de smantana pentru frisca.

Scurgem bine fructele din compot si le tocam cubulete mici. Eu am folosit un compot de ananas si unul de piersici. Am pastrat 250 de ml din siropul de ananas pentru insiropat blatul si cateva fructe pentru decor.

Acum putem monta prajitura Diplomat.

Turnam deasupra blatului din tava siropul de ananas.

Amestecam crema diplomat cu frisca batuta, apoi incorporam cubuletele de fructe.

Intindem crema Diplomat peste blatul din tava si dam la rece cateva minute pana mixam frisca pentru decor ( cei 300 de ml) cu zaharul pudra vanilat.

Apoi intindem uniform si frisca, peste crema Diplomat. Eu am trasat superficial prajitura in patratele si am decorat-o cu cate o bucatica de ananas, piersica si bucatele de cirese confiate.

Lasam prajitura Diplomat cateva ore la frigider sau chiar peste noapte si apoi o putem taia. Folosim un cutit cu lama subtire, pe care o curatam dupa fiecare taietura.

Si aceasta reteta de tort Diplomat este grozava, la fel si cea de Diplomat cu capsuni, iar reteta de Diplomat de post nu este mai prejos. Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise