autor:

autor

» » Dulciuri diverse

Cozonaci si crafle

   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Alte retete din aceeasi categorie
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 aprilie 2005

Ingrediente
La un kilogram de faina: 5-6 oua (minim), 1 lingurita sare, 300 g zahar lapte caldut, 1/4 l ulei (maximum. Nu-mi asum raspunderea decat pentru ulei de floarea soarelui), coaja de lamaie/portocala, 50-70 g drojdie proaspata (cca 1 lingura rasa cu drojdie uscata).

Dificultate: Redusa Timp: 1h 30 min

65 voturi

Mod de preparare

Toate trebuie sa fie usor caldute cand se folosesc. In bucatarie trebuie sa fie cald si sa nu fie curent, altfel se supara cozonacul. E sensibil ca un copil mic; pana nu-l termini de pus la cuptor, nu te plimbi, si nu-i lasi nici pa altii sa tot intre si sa iasa. Nu recomand mai putin de 2 kg de faina, nici mai mult de 4-5. Dintr-un kilogram de faina ies doi cozonaci.

1) PLAMADEALA: Se freaca drojdia cu putin zahar pana se inmoaie, apoi se amesteca cu lapte si faina (cca 1/3 din cantitate). Plamadeala trebuie sa iasa subtire. Se acopera cu faina si se lasa sa creasca, la cald, pana ii crapa obrazul. In plus, se acopera si cu un prosop de bucatarie.

2) ALUATUL: Cat creste plamadeala (10-15 min), se freaca galbenusurile cu sare, sa prinda culoare, apoi se freaca bine cu zaharul si coaja de lamaie. Ceea ce rezulta se amesteca cu plamadeala crescuta, cu restul de faina si cu lapte, sa iasa aluatul potrivit. Se framanta bine, adaugand cate putin ulei, pana asuda podelele (cine framanta, o sa stie despre ce e vorba). Orientativ, trebuie sa fie cam 45-60 min. La sfarsit, trebuie sa-l poti lua tot in mana, sa nu se tina de lighean/covata/mana, sa faca basici de cat l-ai batut si sa se desfaca usor in felii. Atunci il acoperi cu un prosop si il lasi sa se odihneasca.

Din aluatul acesta, bine crescut, prajit in ulei mult, ies faimoasele crafle moldovenesti.

Acelasi aluat se poate folosi pentru pasca (versiunea nobila a \"cheesecake\"). Dar in cazul asta trebuie avut in vedere ca aluatul sa fie mai tare, altfel umplutura de branza il arunca afara.

Pentru adevaratii cozonaci, se intinde aluatul in foaie, se intinde umplutura (de nuca, sau rahat, sau stafide). In SUA, rahat se gaseste pe la magazinele turcesti/arabesti. Apoi foaia se ruleaza, se pune in tavi si astepti iar sa creasca. Bineinteles, tot la cald, si tot acoperit. Tavile trebuie sa fie unse cu ulei, iar pe fund se pune o foaie de hartie, tot unsa.
Nu se tapeteaza cu faina, iar uleiul in exces se scurge, ca nu prajim cozonacii.
Inainte de a se pune la copt, se ung cu ou batut, sa iasa culoarea frumoasa.
Se coc intai la foc mic, sa aiba timp sa mai creasca si sa se patrunda, timp de 20-25 min.
Apoi se intorc tavile (cozonacii trebuie sa fie inca blonzi) si se coc inca 20-25 min.
Dupa asta se da focul mai mare, sa se rumeneasca frumos. Cam in 10 min trebuie sa fie gata.
Se scot cu grija din tava, se dezlipeste hartia de pe fund si se pun sa se racoreasca acoperiti, pe un fund de lemn.

Umplutura de nuca da gloria cozonacului. Nuca macinata (pentru americani, pecan meal de la Publix) se amesteca cu albus de ou si esenta de rom. Trebuie sa iasa cat mai uscat, altfel aluatul ne se coace, dar suficient de moale ca sa se poata intinde.

Daniel-Marian Baboiu
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonaci si crafle" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Tarta Brownie

Tarta Brownie

1. Intr-un bol amestecam faina, praful de copt si sarea, apoi le dam deoparte. 2. Intr-o cratita

29 voturi    12 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Gogosi pufoase(facute cu lingura)

Gogosi pufoase(facute cu lingura)

Ouale se bat bine cu un praf de sare si cu zaharul pana devin o spuma alba.Se adauga laptele caldut,coaja

193 voturi    28 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Redusa

Timp

1h 30 min

65 voturi

Ingrediente

  • La un kilogram de faina: 5-6 oua (minim)
  • 1 lingurita sare
  • 300 g zahar lapte caldut
  • 1/4 l ulei (maximum. Nu-mi asum raspunderea decat pentru ulei de floarea soarelui)
  • coaja de lamaie/portocala
  • 50-70 g drojdie proaspata (cca 1 lingura rasa cu drojdie uscata).

Raporteaza reteta

Retete
de Madgirl Madgirl
Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Ciorba de cartofi cu carnati afumati

Intr-o oala de 3l (de preferat teflonata) se pun carnatii taiati felii cat de subtiri posibil. Se

101 voturi    19 comentarii
40 min
Borsuri si Ciorbe
Cotlete St. Prex (vitel)

Cotlete St. Prex (vitel)

Cotletele se bat usor, se pipereaza si se stropesc cu zeama de lamaie dupa care se dau prin faina,

4 voturi    3 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Fursecuri vanilate cu rahat