Cum se umple borsul reteta traditionala. Cum se umple borsul de putina reteta simpla. Reteta de bors de casa. Bors de putina.
Cum se umple borsul de casa am invatat de la vecina mea priceputa Silvia. Ea face un bors acru, gustos si mi-a dat si mie reteta ei veche.
Spală bine borcanul. Pune la fiert apa într-o cratiţă împreună cu frunzele de vişin şi lasă până dă câteva clocote, să devină apa gălbuie.
Ia cu pumnul făina de mălai(nu din aceea grişată) şi tărâţele de grâu. Toarna apă rece cât să le cuprindă bine. Amestecă bine cu o lingură de lemn.
Pune borcanul pe grătarul aragazului ca să nu se spargă şi toarnă apa fierbinte. Amestecă până la fundul borcanului şi completează cu apa călduţă.Lasă loc şi pentru huşte, toarnă şi amestecă iar. Borcanul nu trebuie sa fie plin. Ai grijă să nu fie apa prea caldă.
Poţi pune şi leuştean şi un ardei iute, dacă îţi place.
Acoperă cu o haină să stea la cald pâna seara.
Când mai treci pe lângă borcan, mai amestecă să nu se facă mucegai.
Când îţi convine de acru, pune partea lichidă în sticle şi mai poţi completa cu apă călduţă fără să mai pui altceva pentru înca o rundă.
După a doua rundă, iei huşte într-un borcan de 800 ml şi poţi repeta procesul sau să le păstrezi la frigider pâna ai nevoie. Ai grijă, zice vecina, să pui şi 2-3 frunze în borcanul cu huşte.
Se poate bea ca atarepentru că e bogat în vitamina B sau pune la ciorbe pentru acrit.
Am auzit ca menta şi ardeiul iute te răcoresc. O să încerc şi cu ceva mentă proaspătă pusă într-un pahar de borş rece. De data asta am pus roiniţă că are un gust plăcut de lămâie.
În zona din care sunt eu se numeşte "chisăliţă" şi se consumă mai ales în post, "ait"(adică se pune usturoi, fiind doar în loc de murătură pe lângă "fusaică"(fasole frecată).
Vecina e însă "sudist" şi face nişte ciorbe bune de tot cu borş+ un condiment-minune din care mi-a dat şi mie, dar trebuie să o mai trag de limbă, că e moştenire de familie.
NOTĂ
Dacă nu ai huşte prntru prima tură, poţi pune drojdie proaspătă. Eu am facut şi aşa, dar nu se compară. E mai bun dacă ai huşte. Spor la umplut borsul!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii