autor:

Mihaela11

» » , Retete de Pasti, Retete de Craciun

Curcan la cuptor

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 06 ianuarie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 06 ianuarie 2014

Ingrediente
Pentru curcan, -1 curcan( al meu a fost de 3,7 kg), -1 pachet de unt( 200 g), -coaja rasa de la o portocala, -o lamaie: si coaja rasa, -2 clementine, -3 catei de usturoi, -1 nucsoara, -3-4 fire de rozmarin, -3-4 fire de salvie, -3-4 fire de oregano, -sare, -piper prospat macinat, -ulei de masline, -o punga pentru friptura la cuptor pentru curcan, -2 linguri de faina, Pentru sos, -1 telina, -2-3 morcovi mari, -1 ceapa, -gatul si maruntaiele curcanului, -sare, -piper, -60 g unt, -80 g faina, -1 cub de Maggi de pui

Dificultate: Medie Timp: 4h 30 min

19 voturi

Mod de preparare

Friptura de curcan
Curcanul daca este congelat trebuie dezghetat lent in frigider si nu la temperatura camerei; exteriorul se dezgheata mai rapid decat interiorul si exista pericolul dezvoltarii bacteriilor.
Trebuie calculat cca 1 zi pentru fiecare kg de carne de curcan; deci un curcan de 4 kg are nevoie de cca 4 zile pentru a se dezgheta complet.
Se scot din interiorul curcanului gatul si maruntaiele.
Se spala curcanul si se usuca bine cu servetele de bucatarie.
Se taie marunt cate o lingura de frunze de salvie,oregano si rozmarin.
Lent cu mana se indeparteaza pielea de curcan de pe piept pana la nivelul gatului.
Untul moale se amesteca bine cu frunza de salvie, oregano,rozmarin, nucsoara data pe razatoare,usturoiul trecut prin presa de usturoi,coaja rasa de lamaie si portocala,sucul de lamaie,1/2 lingurita de sare si ¼ lingurita de piper proaspat macinat.
Se introduce pasta de unt aromat sub pielea curcanului si se repartizeaza uniform .
In interiorul curcanului ,sarat si piperat in prealabil,se introduc: cate 2 crengute de salvie, oregano,rozmarin si cele 2 clemetine taiate in jumatati.
Se fixeaza pielea cu o scobitoare.
Pielea de pe gat se fixeaza de asemenea cu o scobitoare.
Aripile se fixeaza posterior, pentru a nu se arde si a se rumenii curcanul uniform.
Pielea deasupra tartitei se taie si se introduc partile inferioare ale pulpelor curcanului incrucisate.( sau se pot lega cu sfoara de bucatarie)
Se unge exteriorul curcanului cu unt aromat.
Se unge cu putin ulei de masline( optional).
Se pun in punga pentru cuptor 2 linguri de faina si se scutura bine.
Se pune curcanul in punga si se inchide bine; se fac 6 crestaturi mici in punga.
Se aseaza pe un gratar pus intr-o tava mai adanca pentru cuptor.
Se da la cuptorul pre-incalzit la 200 grade Celsius pentru 15 minute , apoi se reduce la 180 de grade Celsius.
Se lasa la cuptor cca 2 ore si jumatate-3 ore sau pana s-a rumenit frumos.
Se lasa in punga 15 minute inainte de a se scoate , apoi se mai lasa 20 de minute inainte de servire.
Sosul
Se pune apa la fiert si se adauga sare si piper dupa gust.
Tija de telina, morcovii si ceapa se taie marunt; se adauga in apa care fierbe impreuna cu gatul si maruntaiele de curcan.
Se lasa la foc mic sa fiarba cca 2 ore; aproape de sfarsitul fierberii se adauga cubul de Maggi.
Se strecoara supa si se lasa deoparte; se paseaza morcovii.
Intr-o cratita anti-aderenta se pune la topit untul, se adauga faina si se lasa sa prinda putina culoare; se adauga treptat supa strecurata si morcovul pasat.
Sucul din punga in care s-a copt curcanul se pune intr-un castron si se indeparteaza grasimea; sucul ramas se adauga la sos si se fierbe pana se ingroasa.
Se serveste curcanul cu piureu de cartofi si sos.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Curcan la cuptor" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Retete de Craciun
Pulpe de curcan la cuptor cu arpagic

Pulpe de curcan la cuptor cu arpagic

Carnea de curcan se spala si se pune la fiert in apa rece cu putina sare.Dupa ce se ia spuma se adauga

9 voturi    6 comentarii
2h 40 min
Fripturi
Pulpa de curcan la cuptor cu rozmarin si dulceata de ceapa

Pulpa de curcan la cuptor cu rozmarin si dulceata de ceapa

Pulpa de curcan este pregatita in prealabil cu cateva ore inainte. Eu am pus-o de cu seara. Se toaca

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Brenda Brenda , 05 iulie 2015

    bun am luat reteta

  • Fara foto

    zak , 03 februarie 2015

    mia placut mult

  • Fara foto

    Herta Anna-bella , 14 decembrie 2014

    Curcan la cuptor

    • Fara foto

      Mihaela Botez , 12 decembrie 2014

      Reteta?

    • Fara foto

      Mădălina Eu Mădă , 23 octombrie 2014

      moama bunn bunn

    • Fara foto

      Chirimeaca Valentin , 18 aprilie 2014

      Si asta....

    • Madalina_Iliuta

      Madalina_Iliuta (Chef de cuisine) , 09 aprilie 2014

      erata extraordinar de bine!

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 15 ianuarie 2014

      Mi-a lasat gura apa!Arata demential!!!!

    • Fara foto

      Elisabeta Nitreanu , 06 ianuarie 2014

      mie imi iese super gustos...curcanul,pregatit pt.dat la cuptor,invelit cu foi de varza murata,este o nebunie,merita sa-l incercati

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

19 voturi

Ingrediente

  • Pentru curcan
  • -1 curcan( al meu a fost de 3,7 kg)
  • -1 pachet de unt( 200 g)
  • -coaja rasa de la o portocala
  • -o lamaie: si coaja rasa
  • -2 clementine
  • -3 catei de usturoi
  • -1 nucsoara
  • -3-4 fire de rozmarin
  • -3-4 fire de salvie
  • -3-4 fire de oregano
  • -sare
  • -piper prospat macinat
  • -ulei de masline
  • -o punga pentru friptura la cuptor pentru curcan
  • -2 linguri de faina
  • Pentru sos
  • -1 telina
  • -2-3 morcovi mari
  • -1 ceapa
  • -gatul si maruntaiele curcanului
  • -sare
  • -piper
  • -60 g unt
  • -80 g faina
  • -1 cub de Maggi de pui

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

zak

mia placut mult

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Retete de Craciun

Rulada tricolora cu mousse de ton Rulada tricolora cu mousse de ton

Preparam cele trei aluaturi, deodata, in trei boluri diferite. Dupa cum se observa, difera doar ingredientul care va da culoare aluatului. Galbenusurile

0 voturi    0 comentarii
1h 45 min
Aperitive
Fursecuri Fursecuri

Se face o coca din ingredientele de mai sus, se imparte coca in 4-5 parti si se pun 30 de minute la frigider. Se scoate cate o bucata,

0 voturi    0 comentarii
2h 5 min
Dulciuri diverse
Crumble cu turta dulce, mere si pere