autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , Mancaruri cu carne, Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Despre bucătăria spaniolă

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Spania


    Reteta postata pe: 28 aprilie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Specific:  

Spania


Reteta postata pe: 28 aprilie 2012

Ingrediente
Fabada asturiana, , , •500 g de fasole cu boabe mari, un sângerete mic/ morcilla, , , •un cârnat cu multă boia, •200 gr. de şuncă, •200 gr. de costiţă, •3 -4 căţei mari de usturoi, •o ceapă mare, •pătrunjel, •şofran, •dafin, •sare, , Gazpacho Andaluz (pentru 4 porţii):, , 1 kilogram de roşii coapte bine, 1 ardei verde tip italian (60 grame), 1 castravete (250 grame), 1 ceapă(100 grame), 1 căţel mare de usturoi, 3 linguri de ulei de măsline, oţet de vin alb (după gust, cel mult 6 linguri), 1 linguriţă de sare, Opţional: 1/2 măr verde (de ex. Golden),  Apă rece

Dificultate: Redusa Timp: 2h

10 voturi

Mod de preparare

Despre bucătăria spaniolă

Bucătăria, gastronomia evoluează şi ea odată cu societatea, dar s-a bazat pe resursele locale ale unei regiuni care depindeau mult de climă. Spania conţine două tipuri culinare majore. Localităţile din nord şi nord-vest au o dietă cu multă grăsime animală. Celalalt tip este precursor al dietei mediteraneene şi se intâlneşte în partea de sud a peninsulei.
Cei din Asturias au reţete cu multe produse din carne de porc, mălai, fasole. Nu aveau grâu şi foloseau mult mălaiul, unul mai fin, din care fac tortas. Se poate umple cu picadillo-carne măcinată cu boia şi usturoi- care se prăjeşte. Tipic este un aluat din mălai cu apă, sare, puţină făină albă care se face fie ca nişte turte subţiri, prăjite în grasime, fie se pune într-o cutie de metal un rând de aluat, apoi umplutura din slănină, sângerete, orice din porc, apoi un alt rând de aluat. Această mâncare numită vorona umplea cutia care se astupa si se cocea în jar, la foc mic sau în cuptor ore întregi. Denumirea e sugestivă:Vorona însărcinată, adică umplută.
În zona nordică băutura este şi acum sidra-un vin de mere tipic, pentru că nefiind soare, strugurii nu aveau timp să se coacă.
Gătesc simplu, nu fierb ore întregi la mâncare. Spaniolii obişnuiţi, mai ales din zona rurală, nu prea cunosc alte culturi culinare. Li se părea ciudat cum să mănânci ardei sau varză făra să le găteşti. Se dau în vânt dupa tot ce e „casera”, adică de casă pentru că ei nu fac acasă prăjituri. Dulciurile lor sunt influenţate de cultura arabă-sunt foarte dulci, au migdale şi nu mi se par prea variate.
Mesele sunt foarte importante, la amiază se face pauză de 1,5-2 ore şi oamenii merg acasă sau în baruri şi iau masa. La restaurante găseşti variante de meniu la un preţ de 8-10 euro care include felul I, felul II, desert, o băutură(vin, apă) şi cafea sau ceai. Nu e ţipenie prin magazinele mici. De asemenea, m-a surprins ce târziu iau cina, de pe la ora 20 se pot lungi şi pâna la miezul nopţii, mai ales la sfârşit de săptămână.
La micul dejun, numit desayuno, se bea cafea cu mult lapte si cu ceva dulce: croissant, madlene, checuri, tot felul de biscuiţi. Dacă doreşte cineva ceva sărat, varianta e pâine prăjită, ulei de măsline şi niste roşii zdrobite deasupra.
De sărbători se consumă fructe de mare şi peşte, de ex. de revelion langustine.
Nu folosec multe condimente: boia, dafin, piper, sare, usturoi, ulei de măsline, chiar la prăjituri. Vă spun reţeta de fabada asturiana, care este un fel de iahnie.
Preparare fabada

Se pune fasolea la înmuiat în apă rece cam 12 ore. A doua zi, se pun toate ingredientele întregi peste fasole, se adaugă apa rece să le acopere cu vreo 3 degete şi se pune la foc mare . Când clocoteste, se face focul mic, se ia spuma, se acoperă şi din când în cănd se taie fierberea cu puţină apa rece. Se serveşte în castroane de lut, cu lingura, luînd din toate componentele câte o bucată.
Ei nu consumă murături cu felul doi, salatele se servesc la felul I.

În Andaluzia, unde e cald, e tipic gazpacho, un fel de supă rece din roşii. Trebuie să ştiţi că există atâtea reţete, câte gosopdării. Unele conţin pâine, altele care pun roşiile fără coajă şi seminţe , altele adaugă mere sau castraveţi , iar altele mai modern se fac din lubeniţă sau cireşe.


Preparare gazpacho:
1. Spălă legumele şi le curăţă.
2. Puneţi în mixer roşiile tăiate în 4. Dacă doreşti, le decojeşti.
3. Adaugă ardeiul fără sâmburi, tăiat în 4.
4. Scoate mijlocul usturoiului care poate fi amar.
5. Curăţă şi taie ceapa în 4 şi pune-o şi pe ea în vas.
6. Curăţă castravetele, păstrează câteva felii necurăţate pentru ornat, restul taie-l bucăţi şi adaugă-l. Dacă nu-l vrei cu sâmburi, mixează separat şi dă prin sită.
7. Porneşte mixerul până ce toate legumele sunt reduse în piure.
8. Adaugă sarea, uleiul, 3 linguri de oţet. Mai dă un tur de mixer şi apoi gustă şi asezonează, adaugând sare sau oţet dacă mai doreşti. Dacă are consistenţa dorită, lasă-l aşa, dacă nu adaugă apă rece câte putin şi amestecă.. Adaugă jumătate de măr curăţat şi tăiat felii subţiri şi mixează iar. Pune la frigider şi serveşte rece în pahare.
Daca ti-a placut reteta noastra "Despre bucătăria spaniolă" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Mancarica de fasole verde

Mancarica de fasole verde

Curatam morcovii si ii dam pe razatoarea cea mai mica. Intr-o cratita incalzim uleiul si adaugam

6 voturi    2 comentarii
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Galina mia

Galina mia

Se fierbe bine gaina/puiul grill in apa cu sare si apoi se baga la cuptor intr-o tava. Gainusa se

10 voturi    11 comentarii
2h
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 15 %
199.99 lei
169.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Lucia

    Lucia (Chef de cuisine) , 02 mai 2012

    Felicitari, foarte bine explicat. Neaparat am sa incerc gazpacho ... am sa-ti scriu cum a iesit! Merci de reteta!

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 01 mai 2012

    Foarte bine facut articolul. Si in Portugalia este un fel de cina tarzie (Ceia:22-24h) unde se mai pastreaza in satele vechi de catre batrani. Felicitari*****

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2012

    Adevarate delicatese!***** De mult timp cautam o reteta de gazpacho autentica; mi-a placut foarte mult cand am mancat ala Amsterdam!

Dificultate

Redusa

Timp

2h

10 voturi

Ingrediente

  • Fabada asturiana
  • •500 g de fasole cu boabe mari
  • un sângerete mic/ morcilla
  • •un cârnat cu multă boia
  • •200 gr. de şuncă
  • •200 gr. de costiţă
  • •3 -4 căţei mari de usturoi
  • •o ceapă mare
  • •pătrunjel
  • •şofran
  • •dafin
  • •sare
  • Gazpacho Andaluz (pentru 4 porţii):
  • 1 kilogram de roşii coapte bine
  • 1 ardei verde tip italian (60 grame)
  • 1 castravete (250 grame)
  • 1 ceapă(100 grame)
  • 1 căţel mare de usturoi
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • oţet de vin alb (după gust
  • cel mult 6 linguri)
  • 1 linguriţă de sare
  • Opţional: 1/2 măr verde (de ex. Golden)
  •  Apă rece

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Lucia (Chef de cuisine)

Felicitari, foarte bine explicat. Neaparat am sa incerc gazpacho ... am sa-ti scriu cum a iesit! Merci de reteta!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Varza cu carne de pui, la cuptor Varza cu carne de pui, la cuptor

Atunci cand e posibil, se poate pune cu o seara inainte carnea la macerat intr-un sos de mustar, sos de soia, praf de usturoi si ulei. Pentru

0 voturi    0 comentarii
3h 30 min
Mancaruri cu carne
Ciorba de pasare, acrita cu zeama de varza Ciorba de pasare, acrita cu zeama de varza

Pentru ca suntem in sezonul rece, am pregatit ciorba de pasare, acrita cu zeama de varza. Mod de preparare: Se pune la fiert, intr-o

1 vot    2 comentarii
1h
Borsuri si Ciorbe
Ciuperci cu sos de smantana