Ingrediente
La 1 kg de affine e se adauga 600 g de zahar, zeama de la o lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete.
Dificultate: Redusa | Timp: 2h 40 min
107 voturi
Mod de preparare
Afinele se gasesc gata curatate la piata de codite, frunzulite,ace de brad,asa ca nu ne ramane decat sa le spalam sub jet de apa rece si sa le lasam sa se scurga foarte bine.
Intr-o cratita se vor alterna straturi de afine si zahar si se va lasa la rece cca 2 ore,dupa care se va pune cratita la foc mai mic pana se topeste zaharul, apoi la foc mai mare pentru a se lega repede siropul si sa ramana fructele intregi.Se amesteca continuu si se scutura cratita pentru a nu se lipi. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand dulceata este gata se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcanele spalate si uscate foarte bine. Borcanele se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.
Pentru a incerca daca este gata dulceata si daca siropul este legat suficient puteti pune o lingurita de sirop si un fruct pe o farfurie si lasati sa se raceasca.Daca siropul este legat se opreste fierberea,daca nu se va mai continua fierberea cateva minute.
Mama de exemplu verifica daca siropul este legat suficient astfel: daca fructele plutesc pana la fundul siropului(nu sunt ridicate toate fructele la suprafata) si au un aspect lucios,unsuros ( nu zemos).
Ioan Urda , 11 august 2014
Si noua ne place dar,facuta de noi !
Valer Girlonta , 11 august 2014
Fierb dulceata de la ora12 .........
Valer Girlonta , 11 august 2014
De unde stiu ca siropul e legat ?
valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2014
spor la treaba... pup
valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2014
va multumesc mult pt incredere... pupici
Tufan Dora , 06 august 2014
Eu o sa fac maine,sper sa-mi iasa :)
Dana Daniela , 19 august 2013
am facut si eu e un deliciu.
Tunde Stoica , 31 iulie 2013
Pentru prima oara am incercat reteta ,este nemaipomenita, pentru gustul nostru cantitatea de zahar este suficienta,ce am adaugat fata de reteta un pic de unt(o lingura) cand a inceput sa fiarba si sa faca spuma( idea de la o alta reteta ) cu curaj chiar functioneaza nu mai face spuma SUCCES.
costache lavinia (Maestru bucatar) , 25 septembrie 2012
Buna! Am o nedumerire sau poate nu stiu eu : am cumparat afine din piata si am vazut ca au samburi cam mari si sunt cam acrisoare cu toate ca ele sunt de culoare mov. Am intrebat-o pe vanzatoare (eram nedumerita) dar mi-a spus ca sunt afine.Va rog sa ma lamuriti. Multumesc
valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 iulie 2012
Va multumesc mult si am credinta ca o sa fiti multumite...Va pupicesc
iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 12 iulie 2012
Azi am cumparat afine si am gasit aici o reteta minunata!Valentina am sa urmez pasii tai pentru dulceata de afine sper sa iasa un miracol pentru ca acum fac prima asa ceva.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 septembrie 2010
Cu multa placere Costinela...Multumesc pentru incredere...
valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2009
Multumesc mult...
vera (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2009
ft buna dulceata ta si ft bine prezentata,ca mai toate retetele tale,felicitari!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 29 septembrie 2009
Multumesc ...
Sidy (Chef de cuisine) , 28 septembrie 2009
Valentina este dulceata care imi place cel mai mult. E minunata.... Si imi place si cand gasesc felia de lamaie in borcan...
valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 septembrie 2009
Multumesc mult...
zana b. (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009
O dulceata de dulceata!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009
Ce bine arata si dulceata ta draga Cely!!!!!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009
E foarte buna
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009
E foarte buna
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009
E foarte buna
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009
E foarte buna
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009
E foarte buna
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009
E foarte gustoasa.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 august 2009
Va multumesc mult pentru aprecierile si comentariile postate...
mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009
Imi place foarte mult dulceata de afine!
Doina Varga (Chef de cuisine) , 18 august 2009
O bunatate ...
Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 18 august 2009
Dulceata asta este o bunatate.Este preferata mea.
Niko Stan (Chef de cuisine) , 18 august 2009
Super dulceata,imi place foarte mult..si e extrem de sanatoasa, plina plina de antioxidanti