autor:

Lia Maria

» » Conserve si muraturi

Dulceata de capsuni

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 20 iunie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 20 iunie 2011

Ingrediente
Culoare…gust…parfum… totul intr-un borcan si mai ales fara conservanti !, , 4kg capsuni (spalate si curatate de codite), 2kg zahar, Zeama de la 1 lamaie mare, 12 borcane/375ml, sterilizate

Dificultate: Medie Timp: 4h

45 voturi

Mod de preparare

Capsunele curatate si spalate le lasam la scurs intr-o strecuratoare, apoi daca sant mari le taiem dupa caz, in doua sau in patru. Le punem intr-o cratita incapatoare si bine spalata, smaltuita ori de inox/tuci. Punem zaharul si zeama strecurata de lamiae, peste ele si le lasam cam 1-2 h, acoperite cu un capac, sa-si lase zeama. Apoi le punem la fiert, amestecand din cand in cand. Cand incep sa dea in clocot, luam cu o spatula, spuma care se formeaza la suprafata si amestecam usor, dar incontinuu sa nu se prinda de fundul cratitei. Cam dupa 30’ de clocot, scoatem cu lingura pe o farfurie si imedeat cum se raceste va ramane tare si legata, sem ca dulceata este gata si o putem lua de pe foc. In caz contrar, mai lasam la fiert cateva minute si repetam testul.
Intr-o tava (ex.de aragaz), punem putina apa (de un deget, asta ca sa nu crape borcanele de la dulceata fierbinte) asezam borcanele unul langa altul si ajutandu-ne de un polonic si o palnie, umplem borcanele, rand pe rand.
Pe fiecare borcan punem o bucatica de celofan (nu este neaparat nevoie, dar eu asa obisnuesc, pt o siguranta mai mare) si infiletam bine capacul. Imediat dupa aceasta operatiune, intoarcem borcanele cu capacul in jos, cam 15-20’ pentru formarea pojghitei protective.
Cand dulceata este rece, cosmetizam borcanele(le stergem pe exterior si decupam excesul de celofan), le etichetam si le depozitam in camara.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de capsuni" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de Rubarba si Capsuni

Dulceata de Rubarba si Capsuni

Se spala betele de rubarba, se taie in bucati de 1,5 cm lungime, se amesteca cu jumatate din cantitatea

7 voturi    5 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Dulceață de căpșuni

Dulceață de căpșuni

E vremea căpșunilor, dragii mei!!! Ce poate fi mai delicios decât o felie de pâine cu unt și

7 voturi    1 comentariu
3h 30 min
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 2 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    Ana-Maria (Bucatar sef):

    A fost prima mea incercare de a face dulceata. Am incercat, pentru ca mi-a placut foarte tare reteta, dar mi-a iesit...lichida. Nu stiu cum ti-a iesit dulceata ca in poze, fara coloranti, fara gelatina, cu 2 kg zahar si fiert doar 30 min. Pentru incepatori, ca mine, care nu stiu cum sa "repare" o dulceata, tineti cont ca aceasta reteta este o ...pacaleala (sau cel puti pozele sunt).

  • Cely Snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine):

    Cea mai buna dulceata. Eu o prepar dupa aceeasi reteta. Cat despre aspect, nu vorbim. Felicitari, Lia. Imi lasa gura apa!

  • 22 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Andreea Bib , 30 mai 2015

    ...tii...

  • Fara foto

    ARPAD DEXTER DJ. PUMA , 20 mai 2015

    poate difera de la "felul" capsunii. Iar daca vrei dulceata pui asa cum a zis nella nelly

  • Fara foto

    flori , 20 mai 2015

    in 30 de minute sigur nu se face dulceata, eu o fierb de trei ori cate 30 de minute

    • Fara foto

      Doina Buia , 20 mai 2015

      Buna dulceața!! Dar e foarte mult zahar!!

    • Fara foto

      Caval Nicoleta , 19 iunie 2014

      la 4kg de capsuni, 2 kg de zahar este foarte mult, precum si cele 12 borcane !

    • Fara foto

      Ciobotu Sorina , 03 iunie 2014

      borcanele?

    • Fara foto

      Ioana (Maestru bucatar) , 28 mai 2014

      Fara conservant?

    • Fara foto

      Lacri Georgiana , 28 mai 2014

      putin zaharul ,la 4 kg de capsune ...mai ales daca dorim s afacem dulceata ,e putin...eu am facut ,a iesit f buna dulceata ,insa am pus 800g zahar ,la 1 kg d ecapsuni,a iesit minunataaaaaaaaa

    • Fara foto

      Eugenia Tiugea , 28 mai 2014

      Cam putin zahar!!! la 4 kg....iese ca un gem!

    • Fara foto

      Alexandrina Capraru , 28 mai 2014

      eu acum o am pe foc dulceata si am pus lamaia cand a dat an fert are ceva

    • Fara foto

      Ienei Viorica , 28 mai 2014

      sorina ce vrei sa ti la cuptor?

    • Fara foto

      Ciobotu Sorina , 28 mai 2014

      cat timp le tinem la cuptor?

    • Fara foto

      Ana-Maria Botis , 28 mai 2014

      ramane culoarea din poza ,daca le fierbi atata???

    • Fara foto

      Marin Georgeta , 28 mai 2014

      multumesc..dupa aceeia am vazut

    • Fara foto

      Dorina Pop , 28 mai 2014

      este trecut in reteta: 12 borcane/375ml

    • Fara foto

      Marin Georgeta , 28 mai 2014

      cam cate borcane ies din 4 kg de capsuni ?

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 21 iunie 2011

      Arata de nota 10! Felicitari si la cat mai multe dulceturi!

    • Maria Markov

      Maria Markov (Chef de cuisine) , 21 iunie 2011

      O prezentare "jos palaria"!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 21 iunie 2011

      Foarte clar explicată. Frumos arată borcanele tale!

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 20 iunie 2011

      Foarte buna aceasta dulceata.O fac si eu in fiecare an, si niciodata nu pun conservanti.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 20 iunie 2011

      Vreau si eu un borcan de la tine :) Felicitãri !

    • mihaela idriceanu

      mihaela idriceanu (Chef de cuisine) , 20 iunie 2011

      Lia,ce poze frumoase ai facut!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h

45 voturi

Ingrediente

  • Culoare…gust…parfum… totul intr-un borcan si mai ales fara conservanti !
  • 4kg capsuni (spalate si curatate de codite)
  • 2kg zahar
  • Zeama de la 1 lamaie mare
  • 12 borcane/375ml
  • sterilizate

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

ARPAD DEXTER DJ. PUMA

poate difera de la "felul" capsunii. Iar daca vrei dulceata pui asa cum a zis nella nelly

Adauga reteta
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Varza murata