autor:

Lia Maria

» » Conserve si muraturi

Dulceata de coji de pepene rosu

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 02 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 02 iulie 2010

Ingrediente
1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet, 1 kg de zahar, 1/2 l de apa, zeama de lamiie 50 ml, vanilie

Dificultate: Redusa Timp: 3h 30 min

40 voturi

Mod de preparare

De la pepeni, se intrebuinteaza partea alba de la coaja ( care poate fi oricat de groasa ) impreuna cu o portiune foarte subtire de miez rosu 2-3 mm; coaja verde se indeparteaza.
Partea alba se taie in felii cu latimea 3-4 cm si cu grosimea cit grosimea cojii albe , apoi feliile se taie pe grosime ( transversal) in felioare de 1 cm latime. Este preferat sa se taie cu cutitul riglat ca sa fie cit mai aspectoase; in acest caz felioarele vor fii mai late de cca 2 cm (eu le-am taiat dupa ochi). Pentru 1 kg si jumatate de coji fasonate se pun la fiert 2 l de apa cu 300 ml de otet de 9 grade. Cind apa clocoteste , se adauga cojile si se lasa sa fiarba in clocot circa 1 ora sau mai mult (eu le-am fiert 2 h) pina cind acestea capata un aspect sticlos , transparent. Otetul le intareste imediat ; de aceea fierb greu . Dar acesta este si scopul acestui procedeu ca sa mentina forma. Daca se fierb direct in sirop, fara sa fie fierte , in prealabil , in apa cu otet , se vor inmuia prea mult si se vor deforma. Dupa aceea , se pun in strecuratoare, se limpezesc bine la un jet de apa , se scurg, chiar se preseaza putin cu mana in strecuratoare, apoi se cantaresc . Greutatea cojilor va fii egala cu greutatea zaharului adaugat.
Zaharul ( 1 kg) se dizolva in 1/2 l de apa... eu am avut numai 430g de coji oparite si scurse(de la o lubenita nu prea mare) si deci am pus 430g de zahar, 215ml apa, 20ml zeama de lamaie si ½ fiola esenta de vanilie... si cind siropul da in clocot , se pun cojile de pepene , zeama de lamiie si vanilia. Se fierb pina se leaga siropul. Nu trebuie sa se lege prea mult , caci se va ingalbeni si va avea gust de caramel, eu le-am mai fiert 1h. Au rezultat doua si1/2 borcanele de 190g .
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de coji de pepene rosu" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
DULCEATA DE COJI DE PEPENE ROSU

DULCEATA DE COJI DE PEPENE ROSU

De la pepene,se intrebuinteaza partea alba,de la coaja(poate fi oricit de groasa),impreuna cu o portiune

23 voturi    21 comentarii
4h
Dulciuri diverse
Gogosari umpluti cu varza pentru iarna

Gogosari umpluti cu varza pentru iarna

Se aleg gogoasrii fara lovituri sau defecte si se taie in jurul cozii. se indeparteaza cotorul si

42 voturi    8 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • tandarica

    tandarica (Chef de cuisine):

    am pregatit si eu aceasta minunata dulceata...mi-au iesiy 2borcanele....e super buna... felicitari pentru reteta!!!

  • 22 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Capruci Daniela , 30 august 2015

    O RECOMAND TUTUROR FEMEILOR CARE VOR SA FACA ESTE GROZAVA

  • Fara foto

    Emanuel Denisa , 11 august 2015

    Cu otet hai sa fim seriosi?

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 iulie 2015

    În fiecare an îmi propun să fac rețeta ta de dulceața din coji de pepene verde. Până acum n-am reușit. Sper să o fac anul ăsta.

    • Fara foto

      Lucia Gheorghe , 23 august 2014

      minunat cred ,gustos ,se poate face si cu indulcitori

    • Fara foto

      Alina Banghiu , 01 august 2014

      buna rau ]

    • Fara foto

      Ioan Lucian Dinus , 20 august 2013

      ce buna este o recomand tuturor.

    • Fara foto

      Nita Danut , 04 august 2013

      super

    • Fara foto

      Nicoiu Alexandra , 16 iulie 2013

      dulceata de pepene rosu.

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 februarie 2013

      Este delicioasa!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 02 februarie 2013

      Este foarte, foarte buna, fac si eu.

    • Eva Fischer

      Eva Fischer (Chef de cuisine) , 06 august 2010

      Eu imi amintesc de cea ce facea mama mea, nu-mi amintesc cum o facea, dar la prima ocazie o incerc, pentru ca era una din dulceturile mele preferate! E o bunatate! Eva

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 05 iulie 2010

      Si eu fac;e f.gustoasa;eu pun si niste lamiie taiata bucati,mici.

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      O bunatate!

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      Am mancat in copilarie, dar bucatelele de coaja erau taiate foarte marunt. Cred ca se puneau direct in siropul de zahar, fara fierbere in otet.

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 04 iulie 2010

      Super bun!!!si mama mea fãcea, imi place mult*****

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 02 iulie 2010

      De aratat arata foarte bine si foarte atragatoare. De auzit n-am auzit pana acum de astfel de dulceata. Dupa cum arata imi cam face pofta.

    • Fara foto

      Nadia Maria , 02 iulie 2010

      Buna Lia, am facut si eu anul acesta pentru prima data aceasta dulceata , de care am auzit cand inca eram o copilandra. Mi-am adus aminte in timp ce mancam o felie de pepene , ca o veche prietena a mamei mele ne-a cerut sa-i pastram cojile de pepene pentru a face aceasta dulceata si ce ma-am gandit eu " hai sa incerc si eu ca nu o fi mare lucru iar daca nu ne place sau nu-mi iese bine la cos si gata", dar a iesit de minune . Prima tura (mi-a iesit un borcanel) am facut-o taind cojile cum le-ai taiat tu, doar ca nu le-am fiert in ote. Eu le-am fiert direct cu apa si zaharul pus dupa ochi( nu prea respect eu cantitatile aproape la nimic in bucatarie). A doua tura le-am dat pe razatoarea mare pentru ca asa mi-a cerut sotul meu sa poata intinde mai bine dulceata pe paine, iar a treia oara le-am dat prin masina de tocat . Suntem foarte multumiti de gustul acestei dulcete desi coaja de pepene nu are nici un gust, dulceata este foarte aromata si gustoasa si fina. Pare o miere. cand desfac un borcanel din cea data pe razatoare am sa fac o poza sa vezi cum este textura si asa. Poti sa incerci e foarte buna. Pupici esti printre putinele persoane ce face acasta dulceata.

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 02 iulie 2010

      Foatre buna,imi aduce aminte de copilarie,am salvat*****

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 02 iulie 2010

      Delicioasa si foarte aspectuoase!*****

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 02 iulie 2010

      Nu am mancat niciodata,dar dupa cum arata cred ca este buna.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 02 iulie 2010

      Spor la treaba ! sunt sigura ca o sa-ti placa.

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 02 iulie 2010

      Foarte gustoasa! Abia astept sa fac si eu.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 30 min

40 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de coji de pepene cintarite dupa ce au fost fierte in apa cu otet
  • 1 kg de zahar
  • 1/2 l de apa
  • zeama de lamiie 50 ml
  • vanilie

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

10 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

mariana scarlat (Chef de cuisine)

În fiecare an îmi propun să fac rețeta ta de dulceața din coji de pepene verde. Până acum n-am reușit. Sper să o fac anul ăsta.

Adauga reteta
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Gogonele asortate