Ingrediente
La 1,5 kg de mure se adauga 1 kg de zahar, zeama de la o lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete.
Dificultate: Redusa | Timp: 3h 30 min
74 voturi
Mod de preparare
Se aleg murele una cate una sa fie toate intregi si frumoase,colorate pana in varf.Se spala doar daca este absolut nevoie,sub jet de apa rece si se scurg foarte bine.
In cratita se vor alterna straturi de mure si zahar si se va lasa la rece 2 ore,dupa care se va pune cratita la foc mai mare pentru a se lega repede siropul si sa ramana fructele intregi.Se amesteca continuu si se scutura cratita pentru a nu se lipi si pentru a se aduna toata spuma pe care o inlaturam cu o lingura. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand dulceata este gata se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcanele spalate si uscate foarte bine. Borcanele se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.
Pentru a incerca daca este gata dulceata si daca siropul este legat suficient puteti pune o lingurita de sirop si un fruct pe o farfurie si lasati sa se raceasca.Daca siropul este legat se opreste fierberea,daca nu se va mai continua fierberea cateva minute.
Mama de exemplu verifica daca este gata dulceata si daca siropul este legat suficient astfel: daca fructele plutesc pana la fundul siropului(nu sunt ridicate toate fructele la suprafata) si au un aspect lucios,unsuros ( nu zemos).
Anica Trifan , 20 iulie 2015
Dulceața mea preferată. Abia aștept coacerea murelor.
Volentin Bogdan , 28 iunie 2014
si totusi,un sfat imi permit:daca vrei sa pastrezi dulceata mai mult,depozitezi borcanele cu gura in jos!!!
Volentin Bogdan , 28 iunie 2014
de incercat!!!merita!!!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 februarie 2014
multumesc mult...
Mihai Azamfiroaei , 06 februarie 2014
FOARTE DELICIOS!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 19 august 2013
Va multumesc mult...Ma bucur ca va place...Pup
madalina , 16 august 2013
Mulțumesc pentru rețetă. Dulceața a ieșit delicioasă. Este prima dată când fac, deci rețeta este super.
anamaria (Maestru bucatar) , 16 august 2011
Multumesc pentru reteta. Este prima data cand fac dulceata de mure si a iesit delicioasa.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 17 august 2010
Multumesc mult pentru incredere si ma bucur ca ti-a placut. Pupici...
Florenta Dinu (Chef de cuisine) , 14 august 2010
foarte buna dulceata ,am facut si eu pentru prima data dupa reteta ta si a iesit super.
Florenta Dinu (Chef de cuisine) , 14 august 2010
foarte buna reteta ,am incercat-o si eu.
valentina ionita (Chef de cuisine) , 08 august 2010
Multumesc mult...
constanta proca (Chef de cuisine) , 07 august 2010
O bunatate !
constanta proca (Chef de cuisine) , 07 august 2010
O bunatate !
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 03 septembrie 2009
Felicitari!
valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 august 2009
Multumesc ...
mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009
O dulceata foarte gustoasa!Felicitari!