autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

DULCEATA DE SMOCHINE VERZI SI ROSII

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 15 iulie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 15 iulie 2009

Ingrediente
Dulceata de smochine se poate prepara ata din smochine verzi cat si din smochine rosii., , 1,5 kg smochine verzi sau rosii, 500 g zahar, zeama de la o lamaie, jumatate de lamaie taiata in felii, 6 buc cuisoare

Dificultate: Redusa Timp: 1h 40 min

85 voturi

Mod de preparare

Smochinele se spala,se rup coditele ,se inteapa cu furculita, se aseaza intr-o cratita impreuna cu zaharul in straturi alternative smochine-zahar ,se lasa cca o ora la rece,dupa care se pune la fiert.Cand s-a topit zaharul se adauga cuisoarele,zeama de la o lamaie si se amesteca incontinuu sa nu se lipeasca .Spre sfarsit se adauga feliile de la o jumatate de lamaie si se fierbe pana cand se obtine consistenta dorita pentru sirop.
Cand dulceata este gata se ia spuma,se lasa sa se racoreasca putin ,se toarna in borcane,se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa nu cada la fundul borcanelor.
Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.
Daca ti-a placut reteta noastra "DULCEATA DE SMOCHINE VERZI SI ROSII" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Rosii uscate in ulei

Rosii uscate in ulei

Deci: simplu ca buna ziua! Iei rosiile, le speli, le tai felii, dar ai grija sa pastrezi cam aceeasi

28 voturi    17 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Gogosari traditionali

Gogosari traditionali

Cureti gogosarii si-i tai in sferturi. Faci un bait din apa, otet, mirodenii,sare, miere, ulei. Cand

52 voturi    7 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 24 comentarii

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 iulie 2015

    Fructele sunt apoase(zemoase) si in combinatie cu zaharul este suficienta apa rezultata,iar lamaia ii da aroma si inlocuieste cu succes conservantul...

  • Miztu Miztu , 18 iulie 2015

    deci nu puneti apa deloc? si nici conservant?

  • DumitruV (Bucatar) , 25 iunie 2015

    Oau!

    • Ani Stanicut , 07 octombrie 2013

      sper sa-mi iasa, e prima data cand fac!!

    • Simona Maria Paraschiv , 01 octombrie 2013

      sper sa-mi iasa, e prima data cand fac!!

    • Maria Mălăea , 29 septembrie 2013

      Eu fac pt. prima data dulceata de smochine ,oare cum imi v-a iesi ?

    • Anisoara Moldovan , 23 septembrie 2013

      Multumesc mult, eu fac dulceata de smochine de vreo 3 ani , dar le fierbeam cite un clocot de trei ori si le spalam apoi le punem in sirop cu vanilie , rom si lamiie felii.se fierbe cite 20 min in 2 zile, este delicioasa.Portia mea este cite zece kg de vreo 2-3 ori intr-o toamna. pun pentru copii si pentru cunostiinte ca nu dau bani pe ele caci am un smochin in spatele blocului, care imi intra in bucatarie si-n camera mica,Citesc retetele de fiecare data cu mare drag si le adaptez la situatia mea.Acuma seara am 6 kg smochine coapte verzi si merg sa le dau un clocot, O seara placuta si binecuvintata sa aveti

    • Valentina Vezeteu , 02 septembrie 2013

      eu azi o probez.

    • Aura Cristea , 29 august 2013

      sper sa-mi iasa, e prima data cand fac!!

    • Maria Anghel , 29 august 2013

      multumesc mult imi este mult de folos.

    • Maria Iliescu , 13 august 2013

      multumesc mult o probez.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2010

      Multumesc mult...

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 29 octombrie 2010

      este foarte buna

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2010

      Multumesc mult...Am facut si anul acesta...ne place foarte mult si nu ratez niciodata ocazia de a face dulceata si de a pune cateva pungute cu smochine la congelator...

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2010

      O bunatate de dulceata! Anul acesta ai mai facut?

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 ianuarie 2010

      O reteta delicioasa.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

      Multumesc mult...Bunica tinea smochinele cateva zile in pivnita ,apoi le usca la temperatura ridicata in vatra.Le intepa in cateva locuri , le introducea cateva picaturi de rom si erau delicioase...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 14 octombrie 2009

      Delicioasa.

    • elisabeta , 10 septembrie 2009

      Eu sunt mai norocoasa, am smochinul meu la tara in jud. Teleorman,dar nu stiu cum se fac cele uscate.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Cred ca este o dulceata foarte buna si fina...

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Nici eu nu am vazut smochine proaspete...

    • Daniella , 14 august 2009

      Anul acesta am mancat prima data smochine proaspete, in starea lor naturala. Mi-au placut foarte mult; dar in zona noastra (Baia Mare) nu se gasesc decat uscate; nici macar la magazinele foarte mari, gen Metro.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

      Superba prezentare,felicitari.Prima data cand gasesc la Carrefour smochine iau cel putin 2 kg sa fac si eu un pic de dulceata.Inca odata felicitari.

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 16 iulie 2009

      Imi plac foarte mult smochinele, dar nu m-am gandit sa fac si dulceata din ele.Mi se pare interesanta ideea.Cred ca este foarte buna.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 40 min

85 voturi

Ingrediente

  • Dulceata de smochine se poate prepara ata din smochine verzi cat si din smochine rosii.
  • 1,5 kg smochine verzi sau rosii
  • 500 g zahar
  • zeama de la o lamaie
  • jumatate de lamaie taiata in felii
  • 6 buc cuisoare

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

50 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

76 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Fructele sunt apoase(zemoase) si in combinatie cu zaharul este suficienta apa rezultata,iar lamaia ii da aroma si inlocuieste cu succes conservantul...

Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Ciolomada (muratura asortata)