autor:

tania stanica

» » Conserve si muraturi

Dulceata de trandafiri

Autor: tania stanica (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 09 iulie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: tania stanica (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 09 iulie 2010

Ingrediente
- 250 grame petale de trandafir, , - 1 kg de zahar, , - 1 l apa,, - 2 lamai, , - scortisoara (maruntita, nu pulbere!)facultativ, - zahar vanilat 2-3 pliculete

Dificultate: Medie Timp: 1h 30 min

72 voturi

Mod de preparare

In primul rind, e bine sa stiti ce fel de trandafiri trebuie sa alegeti. Ca regula generala, cei mai buni sint (in aceasta ordine) trandafirii roz, albi si galbeni. Sint de evitat trandafirii rosii, cu exceptia celor foarte parfumati.
O a doua regula: florile nu trebuie sa fie prea batrine, nici vestejite (folositi doar florile cu petale fine, nu groase).
In fine, a treia regula spune ca fiecare floare trebuie sa fie parfumata (nu folositi trandafiri care au un parfum vag sau care nu miros deloc).
Nu va speriati, nu e chiar atit de greu precum pare!

In al doilea rind, ar trebui sa faceti rost de petale de trandafiri, treaba nu tocmai usoara.
Trebuie sa recunosc, am avut noroc cu tufa de trandafiri de la poarta (am o casuta la tara pe care am "cotropit-o" in vara asta) si cu baiatul meu (are 30 de ani) care m-a tot batut la cap sa fac dulceata din acea tufa...
Deci, acum presupunem ca aveti cam la 250 grame de petale.
Urmeaza treaba cea mai neplacuta si anume curatatul petalelor de capatul alb (cel cu care se prind de codita), pentru ca partea asta da un gust amar compozitiei. E o chestiune migaloasa, pentru ca va trebui sa luati petala cu petala.
Daca insa aveti floarea cu tot cu bulb, puteti sa rupeti din prima toate petalele odata, despartindu-le astfel de partea nefolositoare.
Ei, si acum hai sa vedem cum facem ...
Se freaca cu mina, usor sa nu se rupa, toate petalele cu zeama de la o lamaie (lamaia are rolul de a conserva dulceata si de a pastra consistenta petalelor).
Nu trebuie sa luati petala cu petala, ci puneti toate petalele intr-o oala, turnati deasupra zeama, si amestecati cu grija, in acelasi timp frecind in miini petalele.

Separat, intr-un vas emailat, se pune la fiert aproximativ un litru de apa si zaharul.
Cind incepe sa clocoteasca puneti petalele de trandafir care au fost frecate cu lamiie. Lasati totul la fiert aproximativ o ora – o ora si jumatate – asta in functie de cit de “scazuta” doriti sa o faceti (adica cit de mult sirop doriti sa aiba dulceata).
In orice caz, trebuie sa tineti cont ca o dulceata prea scazuta (fara prea mult sirop) va fi extrem de dulce, pe cind o dulceata cu prea mult sirop nu va tine prea mult (va trebui pusa la frigider si mincata in doua-trei saptamini, intrucit nu va tine“pe iarna”). Evident, ideal ar fi sa faceti o dulceata intre cele doua extreme. In timpul fierberii, evident, mestecati din cind in cind, sa nu se prinda de ceaun. Timpul este unul aproximativ, dulceata se ia de pe foc atunci cind este “legata”. Cu aproximativ 10 minute inainte sa luati dulceata de pe foc adaugati zeama de la cealalta lamiie si scortisoara. Dupa ce este gata, se da la o parte de pe foc, si puneti dulceata calda direct in borcane.
Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de trandafiri" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri

Petalele alese (fara partea alba) se freaca cu sarea de lamaie si o lingura de zahar. Separat se

28 voturi    9 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Tort cu spuma si dulceata de trandafiri

Tort cu spuma si dulceata de trandafiri

Spalam ouale cu apa calda si separam albusurile de galbenusuri. Intr-un castron, mixam albusurile

2 voturi    0 comentarii
2h
Torturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 17 comentarii
  • Fara foto

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 10 iunie 2014

    Cea mai aromata dulceata ! O minunatie....dar fara scortisoara !

  • Fara foto

    Toncean Sidonia , 10 iunie 2014

    Cea mai aromata dulceata ! O minunatie....dar fara scortisoara !

  • Fara foto

    Humaila Virgil , 10 iunie 2014

    Bunica, mama, foloseau numai "trandafir de dulceata", un soi anume, cu flori mici, roz, foarte parfumate si nici decum trandafiri comuni, din parcuri.

    • Fara foto

      Anamaria , 08 iulie 2013

      Stiu ca exista trandafiri speciali pentru dulceata, sunt colorati in roz-mov, florile sunt mai plate si au frunzele mai deschise la culoare si mai alungite. Mirosul este inconfundabil fata de celorlalti trandafiri. Am facut si eu de multe ori aceasta dulceata minunata, dar n-am mai gasit la piata, in ultimii doi ani, acest tip de trandafir. Poate sunt bune de utilizat si alte soiuri, dar n-as avea curajul. Este un din cele mai gustoase dulceturi.

    • Fara foto

      Doinita Boicu , 10 iunie 2013

      o dulceata foarte aromata,...se merita incercata!

    • Fara foto

      Hretcanu Anamaria , 08 iunie 2013

      tine si pe iarna daca o sterilizezi.

    • Fara foto

      Maria Tudor , 04 iunie 2013

      este util

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 09 februarie 2013

      Este o dulceata speciala.

    • Fara foto

      violeta (Bucatar) , 13 septembrie 2010

      este minunata dulceata de trandafir am incercat-0

    • Catalina

      Catalina (Chef de cuisine) , 11 iulie 2010

      Ce bunatate!!!

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 11 iulie 2010

      Preferata mea! FELICITARI!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

      O bunatate ,anul acesta nu am facut mai am de anul trecut 8 borcane .

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

      Foarte aromata! O reteta foarte laborioasa , dar merita din plin osteneala.

    • mia

      mia (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      Foarte buna dulceata de trandafiri.....frumoasa prezentarea...felicitari*****

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      Excelenta din toate punctele de vedere...

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      O dulceata deosebit de gustoasa! Si eu fac, dar numai din trandafiri din specia Rosa Damascena.

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 09 iulie 2010

      Minunata.Mult de munca dar merita.*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

72 voturi

Ingrediente

  • - 250 grame petale de trandafir
  • - 1 kg de zahar
  • - 1 l apa,
  • - 2 lamai
  • - scortisoara (maruntita
  • nu pulbere!)facultativ
  • - zahar vanilat 2-3 pliculete

Raporteaza reteta

Retete
de tania stanica
Sarmale

Sarmale

Se curăţă ceapa, se căleşte puţin, se răceşte. Se spală orezul, se fierbe. Se pune la

7 voturi    8 comentarii
4h
Mancaruri cu carne
COZONACI

COZONACI

In primul rand, se da drumul la cuptor si toate ingredientele se acomodeaza la temperatura bucatariei,

8 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aluaturi si Foietaje

Sidy (Chef de cuisine)

Cea mai aromata dulceata ! O minunatie....dar fara scortisoara !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    1 comentariu
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

2 voturi    0 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
dulceata de visine