autor:

Lia Maria

» » Dulciuri diverse

Esenta naturala din coji de portocale

Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 mai 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Lia Maria (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 24 mai 2011

Ingrediente
coji de portocale

Dificultate: Redusa Timp: 48h

19 voturi

Mod de preparare

Un praf cu o aroma foarte puternica si rezultate intense.

Imi place foarte mult gustul si mirosul de portocale si mereu le folosesc in preparatele mele culinare. Si cum iarna a fost lunga si am consumat portocale „la greu” am sa va impartasesc si voua modul in care eu mi-am facut provizii cu esenta naturala din coji de portocale.
In primul rand, spalam foarte bine portocalele si cu un cutit de zarzavat le curatam de coaja, cat mai subtire si fara partea alba care este amara. Aceste coji le punem rasfirate, la uscat pe calorifer intr-o tavita mai mica de copt. Dupa una, doua zile vor fi uscate. Le golim intr-o punga de hartie si eliberam tavita pentru alta tura care urmeaza la uscat. Cand avem cateva ture de coji uscate, le golim in blender si le pasam pana se fac pulbere. Trecem pulberea prin sita si praful obtinut il punem intr-un borcan cu filet, bine inchis, pe care-l pastram in camara. Firimiturile ramase in sita, nu le aruncam si ele sant bune, le folosim la aromatizarea ceaiurilor care vor fi delicioase !
Daca doriti sa preparati si voi, aceasta minunata esenta, se poate si altfel: Pornim cuptorul, punem o hartie de copt in tava aragazului, imprastiem cojile de portocale si le tinem la uscat, cu usa cuptorului intre-deschisa timp de 4-5h. Vor fi gata cand se vor rupe usor, iar dupa ce le lasam la racit, le putem macina.
Il putem folosi pt aromatizarea prajiturilor, checurilor,cremelor, clatitelor, salatelor de fructe, sosurilor dulci ori sarate si nu in ultimul rand la condimentarea carnii ori a peste-lui.
Praful obtinut, il pastram intr-un borcan cu filet si-l tinem in camara, ferit de lumina directa.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Esenta naturala din coji de portocale" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Chec marmorat

Chec marmorat

Stafidele se pun la hidratat in coniac si rom. Albusurile se bat spuma cu putina zeama de lamaie.

41 voturi    18 comentarii
50 min
Dulciuri diverse
Cozonac cu nuca si migdale

Cozonac cu nuca si migdale

Se amesteca drojdia cu laptele caldut si o lingura de zahar. Separat se oparesc 3 linguri de

4 voturi    2 comentarii
3h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Pro 180 Large

- 20 %
179.99 lei
143.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 iunie 2011

    Mihaela, multumesc pt apreciere ! Weekend placut !

  • Lia Maria

    Lia Maria (Chef de cuisine) , 03 iunie 2011

    kok miori, niciodata nu e prea tarziu, sigur vei mai consuma portocale si acum stii cum sa folosesti si cojile... Weekend placut !

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 03 iunie 2011

    O informatie foarte practica si utila cand ai nevoie la prajituri!*****

    • kok miori

      kok miori (Chef de cuisine) , 30 mai 2011

      Interesanta idea si o voi folosi si eu.Cite portocale am cojit asi fi putut face citeva borcane.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 26 mai 2011

      Multumesc, draga Ramona !

    • Piri Piri e Canela

      Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 24 mai 2011

      Foarte util!!! felicitãri :)

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

48h

19 voturi

Ingrediente

  • coji de portocale

Raporteaza reteta

Retete
de Lia Maria
Cartofi cu costita la cuptor

Cartofi cu costita la cuptor

Cartofii se spala si se pun la fiert, in apa cu sare, intregi. Se fierb si ouale si se taie rondele.

11 voturi    7 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Paste cu slaninuta

Paste cu slaninuta

Se fierb pastele in apa cu sare si ulei. Cand sunt fierte se dau sub un jet de apa rece, se strecoara

4 voturi    3 comentarii
30 min
Paste si pizza
Gem de Caise Delicios

Gem de Caise Delicios

Caisele spalate si fara samburi, se dau prin masina de carne si se pun intr-o cratita mare. Separat

11 voturi    7 comentarii
3h
Conserve si muraturi

Lia Maria (Chef de cuisine)

Mihaela, multumesc pt apreciere ! Weekend placut !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de afine Gem de afine

Se spală delicat afinele, se acoperă cu zahăr şi se lasă peste noapte, pentru a-şi lăsa sucul. A doua zi, se pun la fiert,

0 voturi    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Coronite cu ricotta Coronite cu ricotta

Este o reteta frantuzeasca, cu un gust deosebit. Se bat bine ouale cu zahar, zahar vanilat si coaja rasa de lamaie, iar dupa ce si-au

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
Briose