Fasole batuta cu parjoale

Timp pregatire
105 minute
Complexitate
medie
Fasole batuta cu parjoale

Ingrediente

  • 500 g fasole uscata
  • 350 g carne tocata porc (sau amestec vita cu porc)
  • 1 ou crud
  • 2 linguri pesmet
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 3 cepe
  • 1 capatana de usturoi
  • 1 ardei gras rosu
  • 50 ml ketcup rosii si ardei rosii
  • 50 ml bulion
  • 1 legatura de marar si patrunjel
  • 180 ml ulei
  • 2 cuburi concentrat costita afumata
  • sare, piper, paprika, cimbru, 2-3 foi de dafin

Mod de preparare

Fasolea se pune la inmuiat in apa rece cu cateva ore inainte. Apoi se spala, se alege si se pune la fiert in 2 litri de apa rece cu putina sare. Cand clocoteste se strecoara, se spala si se pune din nou la fiert in 4 litri de apa clocotita. Se aduna spuma si se adauga morcovii, 1 ceapa, pastarnacul, foile de dafin si 1 cub de concentrat. Se fierbe la foc mic cu capac aproximativ 90 de minute, depinde de fasole.

Se poate fierbe si in oala de fiert sub presiune pentru ca fierbe mai repede.

In timp ce fierbe fasolea, faceti parjoalele: se pune carnea tocata intr-un castronel, oul crud, pesmetul, verdeata tocata, cateva cubulete mici de ardei rosu, sare, piper, paprika si jumatate din usturoi dat pe razatoarea mica. Se omogenizeaza bine compozitia.

Cu mana uda sau putin unsa cu ulei se fac parjoale alungite si se pun pe un fund de lemn ud. Se dau prin faina si se prajesc in 150 ml ulei incins intr-o tigaie antiaderenta, apoi se scot cu o spatula pe hartie absorbanta.

Curatati si tocati marunt celelalte cepe si puneti-le la calit in uleiul ramas, adaugati ardei rosu tocat foarte fin, 1 lingura de ketchup, sare, piper, paprika si 2-3 linguri de bulion si lasati la calit pana se inmoaie ceapa si scade bine.

Dupa ce a fiert fasolea, se scot legumele din zeama, se strecoara si boabele se pun la scurs. Cu zeama si legumele ramase puteti face o ciorba.

Intr-o cratita se amesteca usturoiul ramas dat pe razatoarea mica, ulei in care s-au prajit parjoalele (cam 50 ml), bulionul ramas, restul de ketchup si celalalt cub de concentrat. Se adauga fasolea si se mixeaza. Daca mai trebuie, puteti adauga putina zeama in care a fiert fasolea si cateva linguri de ulei.

Dregeti gustul de sare, piper si adaugati cimbru, dupa gust.

Puneti cate 2-3 parjoale pe farfurii, fasole batuta cu ceapa calita deasupra si garnisiti cu verdeata.

Pofta buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cartofi la cuptor

Cartofi la cuptor

Reteta de cartofi la cuptor. Cartofi la cuptor cu ulei de masline, sare, piper, condimente si ierburi aromatice. Reteta...

Cartofi la cuptor
Cotlet de vitel cu piure de mazare

Cotlet de vitel cu piure de mazare

Amestecul de mirodenii se amesteca, se pun intr-o tava si se imprastie.

Cotlet de vitel cu piure de mazare
Prajitura cu foi, crema de lamaie si jeleu de visine

Prajitura cu foi, crema de lamaie si jeleu de visine

O prajitura delicioasa, stiam ca asa va fi, inca de cand m-am gandit la aceasta combinatie care mie imi place tare mult.

Prajitura cu foi, crema de lamaie si jeleu de visine
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor