autor:

Doina  Varga

» » Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Fasole batuta (facaluita)

Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 19 iulie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Doina Varga (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 19 iulie 2009

Ingrediente
500 g fasole uscata, 2 morcovi, 1 pastarnac, 3 cepe, 1 cartof, 30 g telina, 30 g dovlecel, 7-8 catei de usturoi, 1/2 ardei gras rosu, 50 ml ketcup rosii si ardei rosii, 50 ml bulion, cateva fire de marar si patrunjel, 30 ml ulei, 2 cuburi concentrat costita afumata, sare, piper, paprika, cimbru

Dificultate: Redusa Timp: 1h 45 min

41 voturi

Mod de preparare

Fasolea se pune la inmuiat in apa rece cu cateva ore inainte. Apoi se spala, se alege si se pune la fiert in 2 litri de apa rece cu putina sare. Cand clocoteste se strecoara, se spala si se pune din nou la fiert in 4 litri de apa clocotita. Se aduna spuma si se adauga morcovii, 1 ceapa, telina, dovlecelul, pastarnacul, cartoful taiat in 4 si 1 cub de concentrat. Se fierbe la foc mic cu capac aproximativ 90 de minute, depinde de fasole.
Se poate fierbe si in oala de fiert sub presiune pentru ca fierbe mai repede.
Intre timp curatati si tocati marunt celelalte cepe si puneti-le la calit in ulei, adaugati ardeiul rosu tocat foarte fin, 1 lingura de ketchup, sare, piper, paprika si 2-3 linguri de bulion si lasati la calit pana se inmoaie ceapa, apoi scurgeti uleiul intr-o ceasca.
Dupa ce a fiert fasolea, se scot legumele din zeama, se strecoara si boabele se pun la scurs. Cu zeama si legumele ramase puteti face o ciorba.
Intr-o cratita se amesteca usturoiul dat pe razatoarea mica, uleiul in care s-a prajit ceapa, bulionul ramas, restul de ketchup si celalalt cub de concentrat. Se adauga fasolea si se mixeaza. Daca mai trebuie, puteti adauga putina zeama in care a fiert fasolea si cateva linguri de ulei.
Dregeti gustul de sare, piper si adaugati cimbru, dupa gust.
Puneti-o pe farfurii cu ceapa calita deasupra si garnisiti cu verdeata si felii de morcov fiert. Se serveste ca atare sau impreuna cu carnati prajiti, parjoale, friptura sau rasol de porc.
Pofta buna.
Daca ti-a placut reteta noastra "Fasole batuta (facaluita)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Fasole boabe  uscata batuta (facaluita)

Fasole boabe uscata batuta (facaluita)

Fasolea se alege,se spala si se pune la fiert si se schimba de doua-trei ori apa in care fierbe pentru

44 voturi    16 comentarii
1h
Retete de post
Sandwich cald cu cartofi

Sandwich cald cu cartofi

Se rad marunt cartofii, ceapa, patrunjelul, se adauga sare, piper, cimbru, scortisoara dupa gust

29 voturi    12 comentarii
30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 4 utilizatori Ai testat si tu reteta?
  • Liana_Solescu

    Liana_Solescu (Chef de cuisine):

    f bun

  • ValerieM

    ValerieM (Chef de cuisine):

    Am facut reteta cu o mica schimbare, in loc de ketchup am pus bulion de ardei facut de bunica si a iesit foarte delicios. Multumim de reteta si cu siguranta o voi repeta.

  • ana catalina focsa

    ana catalina focsa (Chef de cuisine):

    Am facut fasole facaluita dupa aceasta reteta(mi s-a parut una din cele mai complete si interesanta).Nu am adaugat insa dovlecei si pastarnac pt ca nu aveam prezent prin frigider.In rest a fost totul delicios,a zburat imediat din farfurie(fiind numai eu si sotul meu).Stiu ca nu sunt experta la ornat ,dar incerc sa fac tot posibilul!Multumim de reteta!

    • vera

      vera (Chef de cuisine):

      Buna a iesit fasolea,de obicei vinerea se tine post,asa ca am facut fasole de post,am mancat fasole ca la nebuni...a iesit asa de buna... Am respectat reteta doinei,a multumesc mult pt idee..mai imi lipsea desertul de fasole ...:)

  • Afiseaza mai multe comentarii
  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2013

    Ce bunatate, mie imi place cu carnati si varza murata.

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 31 iulie 2010

    Tare buna !

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 14 mai 2010

    Fasolea facaluita e preferata mea.Eu am mixat odata cu fasolea si un morcov si o bucatica de telina,care au fiert in fasole.

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 11 martie 2010

      Dragi prietene, o perioada de timp nu voi mai raspunde la comentariile voastre. Mie imi place de multe ori sa glumesc, dar de aici pana la a fi acuzata de una si de alta este cale lunga. Daca aveti intrebari legate de reteta, va rog sa imi trimiteti un mesaj privat. Va multumesc anticipat.

    • Fara foto

      Ladislau , 10 februarie 2010

      O reteta elaborata, cu de toate, pentru un fel de mancare care este considerat simplu. Felicitari ! Incercam in seara asta !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 25 ianuarie 2010

      Ne place f. mult, toti membrii familiei o mananca.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2010

      Foarte apetisanta!

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2009

      Multumesc mult.

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

      O bunatate.........

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 octombrie 2009

      O bunatate...

    • Doina  Varga

      Doina Varga (Chef de cuisine) , 10 august 2009

      Interesant. Voi incerca si eu sa fac asa. Niciodata nu fac la fel.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 09 august 2009

      Este grozava.Si eu fierb zarzavaturi pentru fasolea facaluita si o parte din ele le mixez odata cu fasolea.Este foarte buna.

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 06 august 2009

      Chiar nu am mai facut demult o fasole batuta.Arata bine .Eu o fac mult mai simpla reteta asta.Fierb fasolea si ii adaug usturoi , mustar si ulei.O amestec bine,bine si o servesc pe felii de paine. Imi place si aceasta varianta pe care ai facut-o tu.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

1h 45 min

41 voturi

Ingrediente

  • 500 g fasole uscata
  • 2 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 3 cepe
  • 1 cartof
  • 30 g telina
  • 30 g dovlecel
  • 7-8 catei de usturoi
  • 1/2 ardei gras rosu
  • 50 ml ketcup rosii si ardei rosii
  • 50 ml bulion
  • cateva fire de marar si patrunjel
  • 30 ml ulei
  • 2 cuburi concentrat costita afumata
  • sare
  • piper
  • paprika
  • cimbru

Raporteaza reteta

Retete
de Doina Varga
Praz umplut

Praz umplut

Se taie prazul, pana la frunze , in bucati lungi de 6-8 cm desfacandu-se in tubulete de cate 2 straturi.

41 voturi    8 comentarii
1h 25 min
Retete vegetariene
Gratar special de pui

Gratar special de pui

1. Se taie pieptul de pui in lung in sase fasii, se condimenteaza, se bate putin. 2. Se toaca pulpele

32 voturi    7 comentarii
45 min
Fripturi
Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Prajitura rapida (simpla) cu mere fara aluat

Intr-o tava puneti 1/2 pachet margarina (100g), turnati 1/2 din Compozitia 1, puneti merele stoarse,

125 voturi    20 comentarii
40 min
Prajituri

burdulea maria elena (Chef de cuisine)

Ce bunatate, mie imi place cu carnati si varza murata.

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu legume si zarzavaturi

Frittata cu vinete Frittata cu vinete

Se sfarama fideaua si se presara in tava in care s-a pus hartie de copt, (are rol de a trage surplusul de lichid). Se adauga un rand

0 voturi    0 comentarii
1h
Aperitive
Tarta rustica cu blat aromat din gris Tarta rustica cu blat aromat din gris

Se amesteca faina cu grisul, se face o adancitura in mijloc si adaugam untul topit, ouale, sare, ierburile aromate de Provence, chimenul;

0 voturi    0 comentarii
45 min
Aperitive
Cartofi cu parmezan in vasul roman