Ingrediente
500 g fasole boabe, 250 ml ulei, sare, 2 cepe,, 1 lingurita boia, 2-3 linguri smantana ( daca vreti)
Dificultate: Redusa | Timp: 2h
21 voturi
Mod de preparare
Fasolea se pune in apa , seara.
Se fierbe a doua zi cu o lingurita cu sare, timp de 2-3 ore . Se scurge fasolea de apa in care a fiert si se paseaza . Piureul obtinut se freaca bine cu 150 ml ulei, sare dupa gust si smantana. Fiind o reteta din Ardeal, smantana nu putea lipsi, nu? ;)
Se toaca ceapa pestisori si se prajeste pana se inmoaie, in 100 ml ulei frecat cu boia.
Fasolea se ofera acoperita cu ceapa prajita si uleiul ramas.
Asa se face in Ardeal " fasolea facaluita" , dupa cum ne spune Radu Anton Roman.
Mai la sud ,prin Tara Romaneasca , mancarea se numeste "fasole batuta" , in ea se mai adauga si 2-3 catei de usturoi bine pisati, iar de smantana nici vorba!
Rodica Marin , 19 noiembrie 2013
yummmm...buna.
Atodiresei Carmen Elena , 19 noiembrie 2013
eu pun mustar dupa gust si e super!
Narcisa Cornel Ciobanu , 19 noiembrie 2013
se va face in curind
Didina Moldoveanu , 19 noiembrie 2013
ASA OFAC SI EU DAR FARA SMINTINA .O SA INCERC SI VARIANTA ASTA.
Chetan Mariana , 19 noiembrie 2013
buna fasolea oricum s-ar numii.sunt din ardeal ,dar neam de neamul meu nu au facut-o cu smantana si nici nu am auzit pana azi.
Aurelia Pasnicu , 02 noiembrie 2013
Asa o face si mama sub aceeasi denumire de fasole batuta sa-u facaluita.Si la fel o pregatesc si eu.Buna de tot
daniela rosu , 01 noiembrie 2013
binenteles cu usturoi,,o bunatate si cu muraturi!!!