Ingrediente
* 3-4 kg fasole verde frageda fara ate (mie imi place fasolea fideluta), * 1 morcov, * 1 ardei kapia rosu sau 3-4 peperoni, * 1 plic pikant fix, * cateva fire de patrunjel si telina, * 5-6 foi de dafin
Dificultate: Redusa | Timp: 2h
87 voturi
Mod de preparare
Curatati fasolea verde si puneti-o in apa rece la spalat. Dupa ce o clatiti bine in 2-3 ape luati cate un manunchi in mana si taiati-o in bucati de 2-4 cm. Puneti-o apoi la fiert intr-o oala mai mare cu apa cat sa o acopere, nu mai mult.
Curatati morcovul, taiati-l feliute subtiri, bastonase, curatati ardeii si taiati-i si pe ei fasiute sau rondele, apoi adaugati totul peste fasole, impreuna cu cateva frunze de verdeata. Cand incepe sa clocoteasca adaugati dafinul si pikant fix si lasati sa fiarba 8-10 minute. Daca zeama nu este sarata, puteti sa mai puneti o lingura de sare, nu mai mult. Eu nu am mai pus sare, depinde de gust. In timp ce fierbe fasolea, puneti borcanele (eu am folosit de 720 g, pot fi si mai mari) si capacele in 3-4 cratite mari in care turnati apa pana la jumatatea borcanelor. Aveti grija sa fie bine fixate, sa nu pluteasca si sa nu se rastoarne. Asezati cratitele cu borcane pe aragaz la foc mic si lasati-le pana se incing.
Dupa cele 8-10 minute, cand fasolea este prefiarta, puneti-o in borcanele fierbinti, bine indesata si completati cu zeama pana sus. Strangeti apoi bine capacele, luand fiecare borcan cu un servet de bucatarie.
Completati apoi cu apa fierbinte pana ce borcanele vor fi acoperite pana putin mai jos de capace si lasati sa fiarba la foc foarte mic inca 15-20 minute. Dati-le apoi la sterilizat la perne (e mai sigur asa) pana a doua zi si puneti-le apoi in camara.
Din 3 kg de fasole verde au iesit 8 borcane de 720 g. Am cumparat fasolea cu 3 lei kg, deci din 9 lei am obtinut produse pe care as fi cheltuit cel putin 50 lei.
Dumitrescu Alexandrina , 30 iulie 2015
o sa incerc
Tudor Claudia , 10 iulie 2015
nu va suparati dar pikantul se pune simplu fara a fi facut dupa reteta de pe el?
Ana Pit , 09 iulie 2015
Picantul trebe pus asa sau trebe amestecat cu ceva
Gabriella Dragan , 14 iulie 2014
Extraordinara reteta!!! Am facut anul trecut pentru prima data, iar de acum incolo folosesc aceeasi reteta.
Gabriela Bucete , 11 iulie 2014
asa este.
Ana , 11 iulie 2014
Fara a fierbe fasolea asezati-o in borcane, adaugati apa pana la gatul borcanului fara sare, inchideti borcanele, si dati-le la cuptorul atunci aprins. Se tin 20 minute dupa ce incep sa apara bulele de fiert in apa din borcane. Asezati borcanele intr-o tava fara apa, pentru usoara manevrare.
Bya Bianca , 11 iulie 2014
Foarte buna reteta!
Daniela Petrica , 11 iulie 2014
bine zis elly
Mihaela Diaconescu , 08 iulie 2014
o sa incrc
Valentina Bitere , 07 iulie 2014
Asa gospodina sa tot fie,imi place reteta o incerc si eu.Multumesc
Mariana Butnariu , 25 iunie 2014
am sa incerc
marlen , 17 septembrie 2013
ne puteti oferi si o alternativa fara pikant fix?eu trebuie sa consum doar sare neiodata :)
Lavinia Muresan , 04 septembrie 2013
Se poate si fara pikant fix, e see you E-uri!
Lavinia Simion , 03 septembrie 2013
am o intrebare :o folosim ca si garnitura sau putem sa facem mancarica?
georgiana , 03 septembrie 2013
super reteta. se poate face si fara pikant fix? multumesc
constanta proca (Chef de cuisine) , 13 iulie 2012
O reteta foarte interesanta,de obicei pun pastarile oparite si racite in pungi in lada frigorifica dar voi incerca si aceasta varianta mai ales ca in beci am loc destul...