autor:

Piri Piri e Canela

» » , Fripturi, Mancaruri cu carne

Favas á Portuguesa

Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Portugalia


    Reteta postata pe: 07 mai 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Piri Piri e Canela (Chef de cuisine)   
Specific:  

Portugalia


Reteta postata pe: 07 mai 2011

Ingrediente
Carne pentru prãjit de vacã sau porc, costitã, muschi, piept, slãninã sau kaiser, cârnat ( chouriço de carne, morcela ( sângerete), chouriço de porco preto (iberic)., 2 kg de bob congelat, 1 legãturã mare de coriandru sau pãtrunjel, usturoi verde

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

2 voturi

Mod de preparare

Este o mâncare tipic portughezã, foarte "pãcãtoasã caloric"; la începutul luni aprilie apare bobul pe piatã proaspãt pânã în Iunie, dar îl gãsim congelat sau sec tot anul.
Fava (bobul) este un aliment foarte nutritiv, în proteine ajunge la mai mult de 25%, si hidrati de carbon peste 55%; 100 gr = 340 calori.
Vitamina B, sãruri minerale ca : sodiu, potasiu si fier.


De obicei le gãtim cu carne sau fructe de mare ( scoici, sepie...)

Aceastã mâncare este foarte consistentã si o recomand sã o gãtiti pt. prânz; portughezi o gãtesc la sfârsit de sãptãmânã atunci când toatã familia se strânge la masã. Uitati de dietã, se mãnâncã pâine la greu :))
Am gãtit pt. 10 persoane ; am pregãtit de seara pt. a doua zi.

1) Carnea, chouriço de carne si morcela se taie în bucãti si se prãjeste condimentat cu sare groasã. Eu nu am pus morcela pt. cã nu mâncãm cu sânge.
Nu am adãugat ulei, la cât de multã unsoare va lãsa carnea...pune câteva pahare de apã sau vin pt. frãgezire.

2) Separat se pune la prãjit putinã slãnina sau kaizerul tãiat bucãtele, pune 1 kg. de bob congelat, sare groasã, pãtrunjelul întreg, câteva fire de usturoi verde tocat, cârnatul iberic întreg, si celãlalt kg de bob, si acoperã cu 1 pahar de apã. Pune putinã unsoare de la carne deasupra si pune capac.
Lasã sã fiarbã la foc mic.
Bobul va lãsa destulã apã când fierbe. Nu amestecati bobul cât timp fierbe, doar " scuturati" oala ca sã rãmânã totul în straturi si sã ia gust .
Am servit carnea separat, bobul a rãmas în aceiasi oalã, dar traditional se serveste totul în oale de lut.
Am pregãtit si o salatã verde.

Va iesi o bunãtate, am sã vã dau si dieta dupã asa o masã:))

Poftã bunã!
Daca ti-a placut reteta noastra "Favas á Portuguesa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Stufat cu limba de porc

Stufat cu limba de porc

Mie imi place stufatul de miel, am incercat sa-l prepar si cu alte feluri de carne. Cel cu limba

5 voturi    1 comentariu
2h 30 min
Mancaruri cu carne
MANCARE DE CASTRAVETI MURATI CU CARNE

MANCARE DE CASTRAVETI MURATI CU CARNE

1. Castravetii murati se spala bine si se taie bucatele. 2. Se caleste carnea. 3. Calim 2 cepe

14 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Recomandari pentru tine si casa ta

Trimmer T820E

- 20 %
269.99 lei
215.99 lei

Ondulator Pro 180 Small

- 20 %
129.99 lei
103.99 lei

Trimmer T810E

- 20 %
229.99 lei
183.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 08 mai 2011

    Pentru romani e bine sa incepa cu dieta si dupa aceia, daca au ingredientele astea, poate sa faca si sa manance. He,he,he! Super buna aceasta reteta, noua ne place mult doar ca noi preferam fara morcela ca avem oroare la sange. Felicitari!*****

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 07 mai 2011

    Foarte buna mancarica ta!***** E interesant ca si la bucataria araba fava beans ( atat verde cat si boabe) se gateste obligatoriu cu coriandru verde...

  • Adelina Damian-Fekete

    Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 07 mai 2011

    Am văzut ceva asemănător în Asturias(Spania), dar cu fasole boabe foarte mari"Fabada", cred ca îi zicea. Păi, o verişoară de-a iahniei noastre, consistentă şi ea, săraca. Bună pentru tăietorii de lemne, nu pentru tăietorii de frunze la câini sau pentru sedentari. Poftă bună! (http://www.google.ro/search?hl=fr&source=hp&biw=1004&bih=826&q=fabada asturiana receta&aq=1&aqi=g8&aql=&oq=fabada)

Dificultate

Ridicata

Timp

2h

2 voturi

Ingrediente

  • Carne pentru prãjit de vacã sau porc
  • costitã
  • muschi
  • piept
  • slãninã sau kaiser
  • cârnat ( chouriço de carne
  • morcela ( sângerete)
  • chouriço de porco preto (iberic).
  • 2 kg de bob congelat
  • 1 legãturã mare de coriandru sau pãtrunjel
  • usturoi verde

Raporteaza reteta

Retete
de Piri Piri e Canela
Rulouri de jambon afumat cu spanac

Rulouri de jambon afumat cu spanac

1) Se fierbe spanacul, se scurge. Separat se caleste usturoiul taiat marunt in unt se adauga painea

3 voturi    6 comentarii
45 min
Aperitive cu carne
Tort de ciocolata cu nuci si stafide

Tort de ciocolata cu nuci si stafide

1)Se bate bine untul cu zaharul si coaja de lamaie.Se adauga galbenusele pe rand,se bat albusele

4 voturi    3 comentarii
50 min
Torturi
Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

Muschi de porc la cuptor in sos de portocale si vin(reteta proprie)

1)Se face mujdei din jumate capatana de usturoi pisat cu sare,piper,boia,ierburi,ulei de masline.Se

6 voturi    14 comentarii
1h 30 min
Fripturi

mihai (Chef de cuisine)

Pentru romani e bine sa incepa cu dieta si dupa aceia, daca au ingredientele astea, poate sa faca si sa manance. He,he,he! Super buna aceasta reteta, noua ne place mult doar ca noi preferam fara morcela ca avem oroare la sange. Felicitari!*****

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Rulada de miel umpluta cu legume Rulada de miel umpluta cu legume

Carnea de miel dezosata se spala foarte bine si se sterge cu un servet absorbant. Intr-un bol se amesteca vinul alb, condimentele si

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Aperitive cu carne
Friptura de iepure cu legume la cuptor Friptura de iepure cu legume la cuptor

Carnea de iepure se spala si se lasa la scurs pe un servet absorbant. Legumele se curata, se spala si se pun intr-o tava. Se adauga

0 voturi    0 comentarii
1h 20 min
Fripturi
Cotlete St. Prex (vitel)