autor:

Marcel Iorga

» » Mancaruri cu carne

Fazan cu sos de struguri

Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 20 octombrie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Marcel Iorga (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 20 octombrie 2011

Ingrediente
pentru 2 persoane:, 1 fazan, 2-3 felii de bacon sau kaiser, 4 linguri de unt, 1 lingura de zahar pudra, 50 ml de coniac, 400 g de struguri (de preferat fara samburi), 500 ml de supa de fazan - sau pui, 2 linguri de smantana de gatit de 32% grasime, 1 ceapa de apa, medie, sare si piper dupa gust

Dificultate: Medie Timp: 1h 45 min

7 voturi

Mod de preparare

Ei bine, n-am mai avut ce face si a trebuit sa mai scot din "proviziile" facute intre timp cu alde vanat si pescuit si sa ma apuc de ceva preparate exotice din aceste "animalute".
Ca prea s-au umplut congelatoarele cu "delikatesuri" salbatice.
Ce ma fac daca la urmatoarea vanatoare, ma fac cu o "bucatica" consistenta de mistret? Mai cumparam un congelator? Nu, desigur! A venit timpul sa incep "golirea" rezervoarelor de carnita impuscata!
Si pentru ca la ultima vanatoare, m-am distrat extraordinar cu fazanii, am fost nevoit sa ma folosesc de unul dintre ei ca sa prepar aceasta SUPER DELIKATESA vanatoreasca: Fazan cu sos de struguri!
Va spun de pe acum, merita tot efortul care se face la o astfel de vanatoare: umblat prin cele mai ingrozitore locuri de vanatoare - desisuri de buruieni inalti cat omu', stuf atat de des, ca nici cainele nu intra in el, maracini, macesi cu tepii cat palma si alte "ierburi" care te seaca pe suflet cand te zgarie, te trage de toate alea, te sufoca, te agata de picioare de nu mai faci un pas si te vezi cazut la pamant printre toate buruienile care nu te mai lasa sa te ridici in picioare. Practic doar intrun astfel de arial de iad, se poate face vanatoare de fazan. E locul in care aceasta pasare sta netulburata de toti rapitorii care-i pot periclita viata.
Dar mai sunt si vanatorii!
Sa nu credeti ca noi facem ce a facut Ceausescu in 10 decembrie 1989, cand intro padure din jud. Giurgiu in care s-au adus 4.000 de fazani pt aceasta vanatoare, Ceausescu a impuscat aprox. 400 de fazani in 3 ore (de nervi s-ar spune) - el statea pe loc si gonacii ii aduceau vanatul in bataia pusti!
Vanatorii sunt cuprinsi intro Asociatie bine definita, cu reguli stricte si precise. Nu poate sa faca genocid cum facea Ceasca! Asta-i tot!
Si trecem mai departe.
Fara caini bine antrenati, nu putem sa facem ce facem la o astfel de actiune. Cainele e cel care simte vanatul, il aret-eaza, il haituieste, il scoala de pe locul lui si atunci cand fazanul e in aer, putem sa-l vanam. Cand fazanul se inalta, produce un suierat (fluierat) specific pe care pasarile il emit pe gura. Un vanator experimentat n-are de facut decat sa indrepte arma spre zona in care se aude acest suierat, sa tinteasca, sa corecteze tragerea si sa apese pe tragaci.
Tot cainele se duce dupa vanatul impuscat si-l aporteaza la stapan. Minunat!
Si cand avem trofeul in desaga, nu ne ramane decat sa-l gatim si sa-l savuram cu cei dragi.
Deci, sa-ncepem!

In general, eu fezandez vanatul, poate intrun mod special.
Prima data, il eviscerez si il las in pene 3-4 zile la rece si eventual in bataia vantului. Deci ii fac o fezandare naturala. Trec apoi la fezandarea artificiala (sau marinarea) in modul meu propriu.
Nu-l pun in toate tipurile de bait care exista in literatura de "specialitate". Am constatat ca aceste tipuri de bait, schimba un pic gustul carnurilor de vanat. Si asta-i un mare "pacat"!
Eu pur si simplu, fierb vanatul in oala sub presiune si in apa cu diferite ingrediente (de la vanat la vanat), de mai multe ori (max. de 3 ori) pana ce carnea devine moale si frageda. Abia dupa aceea o supun prelucrarii finale, in functie de ce vreau sa "scot" din preparat.
Pentru fazanul nostru, eu l-am pus la fiert in oala sub presiune (pe vremuri ii spuneam Kukta) in apa cu sare si am adaugat o ceapa. Cantitatea de apa folosita a fost atat cat sa acopere fazanul.
Cand aburii de la supa din Kukta au "rabufnit", dam focul mai mic si lasam sa fiarba sub presiune la foc mic timp de o ora!
E timpul sa scoatem fazanul iar supa obtinuta o punem deoparte pentru etapa urmatoare de preparare.
Lasam fazanul fiert sa se odihneasca. Cand nu mai e asa de fierbinte, asezonam cu sare si piper si pe exterior si pe interior. Il lasam dinnou sa se odihneasca.
Intre timp punem la topit 2 linguri de unt. Cu untul topit ungem cu o pensula tot fazanul bine-bine!
Invelim cu bacon (2-3 feliute, in functie de marimea acestuia) fazanul si ca sa nu cada de pe el, folositi cateva scobitori pentru al fixa.
E timpul sa-l punem in cuptor, pe care l-am incins la 180ºC. Folosesc foarte des in ultimul timp "punga magica" pentru ca ofera o fragezime carnii, fara sa o usuce. Deci fazanul si baconul cu care a fost invelit, il punem in punga, punem punga in tava si introducem la cuptor. Nu uitati sa perforati cu o scobitoare punga in cateva locuri, ca sa n-aveti surpriza ca "pocneste"!
Lasam la cuptor circa 30 de minute (dar oricum, fiti cu ochii pe el!).
E timpul sa ne ocupam de sosul de struguri.
Pregatim o tigaie in care punem restul de unt. Spalam bine strugurii si ii lasam la scurs si cand untul s-a topit punem boabele la inabusit. Puneti zaharul pudra si stingem amestecul cu coniac. Lasatii cateva minute pe foc, pana se inmoaie putin strugurii si alcoolul din coniac se evapora.
Acum putem sa punem supa de fazan peste struguri. Lasati 2-3 minute sa dea in clocot si zdrobiti strugurii (scoateti cateva boabe mai tari si pastrati-le pentru decorul de montaj).
Strecurati pasta obtinuta printro sita si pastrati sosul. Pielita si samburii de la struguri le puteti arunca.
Punem sosul intro cratita curata. Adaugam smantana de gatit, amestecati bine pentru omogenizare si mai lasati pe foc, pana mai scade sosul.
Fazanul din cuptor e gata. Asa ca il scoatem din punga magica.
Sosul a scazut si el si nu mai avem de facut decat sa introducem fazanul cu banon in cratita cu sos si reintrodus in cuptor, dar de data asta selectat pe gril, pentru a-l rumeni usor.
Il lasam la gril maxim 10 minute (in functie de puterea grilului dvs.).
Dupa expirarea timpului de coacere la gril, scoatem fazanul si sosul pe o farfurie termorezistenta si il ducem pentru servire.
Nu ne ramane decat sa-l servim in farfurie! Taiem pieptul, picioarele, aripile, le montam in farfurii si stropim cu cat mai mult sos delicios de struguri. Strugurii pastrati pentru ornare vor fi pusi si ei in farfurii.
Delicios!
Daca ti-a placut reteta noastra "Fazan cu sos de struguri" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Rulouri pe gratar

Rulouri pe gratar

Carnea se bate ca pentru snitele si se codimenteaza dupa gust, cascavalul se da pe razatoare si apoi

9 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Pilaf cu ciuperci la Multicooker

Pilaf cu ciuperci la Multicooker

1. Ceapa taiata marunt se adauga in vas impreuna cu 2, 3 linguri de ulei. Se apasa butonul MENU si

0 voturi    1 comentariu
50 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei

Mixer compact cu bol

- 10 %
499.99 lei
449.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Marieta_Pall (Chef de cuisine) , 15 octombrie 2014

    Arat ....minunat,putem incerca reteta la pui daca fazan nui....???

  • In bucataria vesela

    In bucataria vesela (Chef de cuisine) , 06 septembrie 2012

    cu reteta asta chiar ca ii iau ochii sotului meu....ramane sa mai prind fazanul

  • Alice Ciobanu

    Alice Ciobanu (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2011

    arata bestial fazanu ala!

Dificultate

Medie

Timp

1h 45 min

7 voturi

Ingrediente

  • pentru 2 persoane:
  • 1 fazan
  • 2-3 felii de bacon sau kaiser
  • 4 linguri de unt
  • 1 lingura de zahar pudra
  • 50 ml de coniac
  • 400 g de struguri (de preferat fara samburi)
  • 500 ml de supa de fazan - sau pui
  • 2 linguri de smantana de gatit de 32% grasime
  • 1 ceapa de apa
  • medie
  • sare si piper dupa gust

Raporteaza reteta

Retete
de Marcel Iorga
Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Calmar si creveti picanti cu legume si orez

Mai întâi să fac o precizare. Denumirea corecta în limba română este calmar, dar putem observa

10 voturi    3 comentarii
20 min
Mancaruri cu peste
Chili con carne

Chili con carne

Dacă folosiţi fasolea roşie gata pregătită la conservă, e chiar foarte bine. Economisiţi timp

11 voturi    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne
Raci cu sos "O Mie de Insule"

Raci cu sos "O Mie de Insule"

Eu am ales 16 raci mari şi frumoşi şi cât mai vii posibili. Oricum, când am ajuns acasă, i-am

6 voturi    1 comentariu
5 min
Mancaruri cu peste

Marieta_Pall (Chef de cuisine)

Arat ....minunat,putem incerca reteta la pui daca fazan nui....???

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Platou mixt cu friptura si legume Platou mixt cu friptura si legume

Pentru o cina in familie, am pregatit carne de porc la grill, cu mazăre (preferata mea), coşuleţe cu ouă ochiuri româneşti

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aperitive cu carne
Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Enchilada