autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

Freekeh cu pui

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Tarile Arabe


    Reteta postata pe: 29 octombrie 2012

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Tarile Arabe


Reteta postata pe: 29 octombrie 2012

Ingrediente
-1 pui, -3 batoane de scortisoara, -4-5 foi de dafin, -5-6 seminte de cardamom intregi, -2 cepe medii, -ulei de masline, -2 cani de freekeh, -1 lingurita condiment mixt macinat( piper,, -seminte de pin (&ldquosnobar&rdquo), -seminte de migdale jumatati, -1 lingurita de scortisoara macinata, -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -rozmarin(optional)

Dificultate: Medie Timp: 2h

3 voturi

Mod de preparare

“Freekeh”( se citeste frike) sau “farik” este practic grau cules verde , prajit si zdrobit.

Este o mancare foarte populara in tarile Levantului,Peninsula Arabica, Palestina, Egipt si nordul Africii.

Graul se culege inainte de a se coace, cand boabele sunt inca verzi si moi.

Se usuca la soare si apoi Ii se da foc cu grija pentru a se arde spicele , dar nu si boabele.Astfel ia o aroma de grau afumat.

Continutul crescut de lichid al boabelor de grau inca verzi previne arderea lor.

Urmeaza zdrobirea boabelor care arata astfel ca bulgur verde.

“Freekeh” este mentionata intr-o carte de bucate din Bagdad din secolul al 13-lea; reteta se prepara cu carne de oaie.

In Egipt , o mancare foarte populara este porumbelul umplut cu freekeh.

In Tunisia este socotita o delicatesa supa de freekeh cu maduva osoasa.

Pilaful de freekeh cu carne de oaie si mazare verde este originar din Siria si supa de freekeh cu pui este specifica Palestinei.

Freekeh zdrobita mai grosier se foloseste la pilaf , iar cea mai marunta la preparea supelor.

Proprietatile nutritive ale acestei cereale fac sa fie considerata un aliment superior.

Continutul de proteine este superior celui din cuscus si orezul alb;continutul de fibre( mai ales fibre insolubile) este de 4 ori mai mare decat al celorlalte cereale .

Freekeh are un indice glicemic redus fiind un aliment indicat bolnavilor de diabet zaharat.



Freekeh se curata bine de impuritati si eventualele pietricele rezultate in procesul de zdrobire; se spala si se lasa la inmuiat in apa rece cca 30 de minute.

Puiul se spala si se portioneaza in sferturi; se pune la fiert intr-o oala de fiert sub presiune cu apa, 1 lingurita de sare( sau dupa gust),bastoanele de scortisoara,foile de dafin,semintele de cardamom, piper proaspat macinat dupa gust si o ceapa taiata in sferturi.

Se fierbe 30 de minute, apoi se scoate intr-un vas termorezistent; se unge cu ketchup, se stropeste cu ulei de masline, se sareaza si piperaza, se adauga crengute de rozmarin si se da la cuptor sa se rumeneasca.

Intr-o tigaie se pune ulei si se prajesc semintele de pin si de migdale pana iau o culoare aurie.

Se scot semintele intr-un bol si in acelasi ulei ( cu aroma de seminte prajite) intr-o cratita antiaderenta se caleste o ceapa taiata marunt pana ia o culoare aurie;se adauga freekeh scursa de apa ,condimentul mixt,scortisoara macinata,sare si piper dupa gust si se amesteca bine.

Supa de pui se strecoara si se adauga la freekeh in proportie de 1 cana si jumatate de supa la o cana de freekeh.

Cand incepe sa fiarba se acopera cratita cu un capac si se lasa la foc mic 35-40 de minute.

Pe un platou se aseaza pilaful de freekeh, apoi puiul rumenit; se presara cu semintele de pin si migdale.

Se serveste cu salata arabeasca mixta sau cu iaurt.

Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Freekeh cu pui" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Piept de pui toscan

Piept de pui toscan

Spalam si feliem pieptul de pui ca pentru snitele. Batem cu tocatorul si condimentam cu sare si piper.

8 voturi    2 comentarii
1h
Mancaruri cu carne
Pui cu spaghete (Frango com Esparguete)

Pui cu spaghete (Frango com Esparguete)

1)Taie puiul in bucãti mici si condimenteazã cu sare, piper, ierburi Provence(cimbru, oregano...)usturoiul

6 voturi    6 comentarii
40 min
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

Panini Maker

- 28 %
249.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2012

    Foarte interesant si foarte buna reteta ta!

Dificultate

Medie

Timp

2h

3 voturi

Ingrediente

  • -1 pui
  • -3 batoane de scortisoara
  • -4-5 foi de dafin
  • -5-6 seminte de cardamom intregi
  • -2 cepe medii
  • -ulei de masline
  • -2 cani de freekeh
  • -1 lingurita condiment mixt macinat( piper,
  • -seminte de pin (&ldquosnobar&rdquo)
  • -seminte de migdale jumatati
  • -1 lingurita de scortisoara macinata
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -rozmarin(optional)

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje
mihai

mihai (Chef de cuisine)

Foarte interesant si foarte buna reteta ta!

Adauga reteta
Retete

din Mancaruri cu carne

Aperitiv din muschiulet de porc Aperitiv din muschiulet de porc

Ungem muschiuletul cu 40 ml ulei de masline, apoi il condimentam cu sare, piper, cimbru, boia si usturoi (pisat sau strivit cu lama

7 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Aperitive
Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat Paprikas de pui, ca la mama si bunica in Banat

se incinge untura sau uleiul, se prajeste puiul taiat bucati, se adauga ceapa taiata marunt, se stinge cu vinul ( pana nu mai are miros

3 voturi    2 comentarii
3h
Mancaruri cu carne
Piept de pui crocant