autor:

Nicoleta Mariana Sandulache

» » Fripturi

Friptura Piramida

Autor: Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 01 noiembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 01 noiembrie 2009

Ingrediente
Ingredientele pentru friptura:, 1 kg si jumatate de cotlet de porc, 2 morcovi lungi si subtiri, sare, piper, unt, 100 ml miere, , Ingrediente pentru Arici:, 1 kg carnati oltenesti (5-6 bucati), 7-8 cartofi mari, 3-4 oua, 150-200 gr de parmezan, 150-200 gr de faina, , , Ingrediente pentru garnituri:, 11-12 ciuperci mari, 7-8 cartofi mari, 1 ceapa rosie, 4 catei de usturoi, ulei, sare, piper, 1 salata creata, 100 gr parmezan, 1 ardei rosu, , * Preparatele sunt pentru 11-12 portii

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

10 voturi

Mod de preparare

Pentru cotlet se va face o marinata speciala formata din:

- 1 ceapa potrivita
- 4-5 catei de usturoi
- cimbru / tarhon
- 1 ceasca de vin rosu demisec
- 100 gr unt
-4-5 boabe de piper Sichuan
-1 lingurita de hot chilli
-sare


Cotletul: se spala si se usuca, dupa care se va unge cu unt(untul fragezeste) care in prealabil a fost topit, se sareaza, pipereaza si se lasa in asteptare, separat se taie ceapa cubulete,se zdrobesc cateii de usturoi se pune ceasca de vin rosu demisec, toate acestea se pun intr-o punga speciala pentru marinat in care se va adauga si cotletul, se adauga cimbru si tarhon cate putin din fiecare condiment se sigileaza punga si se da la frigider intre 2-4 ore pentru a lua cotletul toate savorile ingredientelor.

Dupa ce carnea a stat suficient la frigider se scoate si se va pune intr-o tava la cuptor, in prealabil tava a fost unsa cu unt se introduce cotletul in tava, se ia un cutit foarte subtire si se va incerca sa se faca niste gauri in care se vor introduce morcovii(subtiri si lungi) se adauga si 2-3 catei de ustoroi in tava, se mai adauga ½ de cescuta de apa si se da la cuptor pentru a se face carnea. Din 15 in 15 minute carnea se va unge, dupa cum urmeaza, se ia din sos-ul rezultat in tava si se vor adauga 2-3 linguri de miere(100 ml miere), cu acest amestec se va unge carnea din 15 in 15 minute, se va lasa la cuptor pana cand este facuta. Daca cotletul este portionat deja se va lega bucata de carne cu ata alimentara pentru ca bucatile de carne sa stea drepte, dupa 45 de minute se va indeparta ata alimentara si se va lasa cotletul portionat sa se patrunda bine.
Aricii: Carnatii se taie in bucati de 3 cm, se prajesc dupa care se scot si se pun pe hartie absorbanta pentru a se inlatura surplusul de grasime.
Separat se curata cartofii, se spala se dau pe razatoarea mica si se scurg bine, se adauga ouale, faina treptat, sare, piper si se amesteca bine, se iau bucatile de carnat si se imbraca in aceasta compozitie dupa care se scufunda in ulei incins, de preferat ar fi intr-o friteuza cateva minute 4-5 minute. Dupa care se scot si se lasa in asteptare pentru a se-ndeparta surplusul de ulei.

Separat curatam si spalam cartofii pentru garnitura, taindu-i in bucati potrivite se vor sara, pipera, se taie ceapa julien care se pune in tava unsa cu ulei la cuptor. Se zdrobesc 2-3 catei de usturoi, dupa ce s-au calit 4-5 minute se adauga si cartofii, se pune cimbru, sare, boia de ardei si se pune putina apa. Se da la cuptor pentru a se face preparatul care va fi servit ca garnitura la Friptura Piramida.

Ciupercile se spala se curata de pielita protectoare, se aleg ciuperci cu palarii mijlocii, si se pun pe gratar, in prealabil grilll-ul a fost frecat cu o ceapa si ciupercile vor prinde gust de ceapa, in palariile ciupercilor se pune un strop de unt, piper, sare, un pic de usturoi.

Se va scoate cotletul de la cuptor, se lasa un pic dupa care se trece la a se taia felii de aprox 1,5 cm dupa care se va trece la montarea preparatului. Daca bucatile de cotlet sunt mari se vor taia in jumatate. Se vor lua bete de frigarui si se va introduce prima bucata de cotlet dupa care se va pune un arici pe lungime se va continua cu inca o bucata de cotlet si una de carnat dupa care in varf se va pune o ciuperca, dupa ce sunt montate se vor mai da la cuptor 5-10 minute iar pe palarii se va rade parmezan. Dupa ce s-a format preparatul inainte de servire se baga la cuptor 10 minute, dupa expirarea celor 10 minute friptura este gata pentru servit. Se va pune friptura in mijloc se vor pune cartofii imprejur, iar salata verde creata tocata marunt va forma o bordura imprejurul cartofilor.

Pofta Buna

www.reteteleluisupernico.blogspot.com
Daca ti-a placut reteta noastra "Friptura Piramida" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Fripturi
Pui bine ametit

Pui bine ametit

Se spala bine puiul , se sterge cu un servet. Intr-un castron se amesteca toate ingredientele si

5 voturi    9 comentarii
1h 40 min
Fripturi
Antricot de manzat cu sos gorgonzola

Antricot de manzat cu sos gorgonzola

Antricoatele se taie mai gros si se fac la gratar,sau la tigaie in putin unt. Separat se face sosul:se

2 voturi    5 comentarii
30 min
Fripturi

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine):

    Nico am facut si eu aricii tai si au iesit foarte gustosi.Am adaugat putin mai multa smanatana pentru ca a fost prea moale compozitia...

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Marian

    Marian (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2011

    e o adevarata capodopera! numai adevaratii pasionati reusesc asa ceva!

  • maria mihalache

    maria mihalache (Chef de cuisine) , 08 februarie 2010

    Interesanta.............imi place.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

    O reteta tare apetisanta si interesanta...Felicitari...

    • NADIA MARIA

      NADIA MARIA (Chef de cuisine) , 31 ianuarie 2010

      Tare bine arata fripturica ta, iti cam da de lucru dar eu cred ca merita dupa cum arata, va impresiona pe oricine. Felicitari Nicoleta.

    • costy1969

      costy1969 (Chef de cuisine) , 16 noiembrie 2009

      interesanta reteta,cam mult de munca,dar pentru a impresiona musafirii merita incercata.

    • cristina i.

      cristina i. (Chef de cuisine) , 09 noiembrie 2009

      Arata super friptura ta si ce buna trebuie sa fie! Minunata idee!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 noiembrie 2009

      Pot doar sa te felicit!

    • mariana scarlat

      mariana scarlat (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2009

      Reţeta asta face o impresie deosebita la o masă festivă. Felicitări!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h

10 voturi

Ingrediente

  • Ingredientele pentru friptura:
  • 1 kg si jumatate de cotlet de porc
  • 2 morcovi lungi si subtiri
  • sare
  • piper
  • unt
  • 100 ml miere
  • Ingrediente pentru Arici:
  • 1 kg carnati oltenesti (5-6 bucati)
  • 7-8 cartofi mari
  • 3-4 oua
  • 150-200 gr de parmezan
  • 150-200 gr de faina
  • Ingrediente pentru garnituri:
  • 11-12 ciuperci mari
  • 7-8 cartofi mari
  • 1 ceapa rosie
  • 4 catei de usturoi
  • ulei
  • sare
  • piper
  • 1 salata creata
  • 100 gr parmezan
  • 1 ardei rosu
  • * Preparatele sunt pentru 11-12 portii

Raporteaza reteta

Retete
de Nicoleta Mariana Sandulache
Peste in aluat

Peste in aluat

Pestele se spala si se usuca cu servete absorbante, se da deoparte, se curata, spala si taie cartofi

29 voturi    11 comentarii
45 min
Mancaruri cu peste
Smecherul Catel sau Pluto

Smecherul Catel sau Pluto

Pentru copii este o reteta care atrage foarte mult si vor fi incantati sa manance. Seaseaza cele

22 voturi    6 comentarii
5 min
Sandviciuri
Crocodilul buclucas

Crocodilul buclucas

Se taie unn castravete cu aparatul special(pentru ai apare corpul spiralat) se lasa decat capatul

18 voturi    12 comentarii
10 min
Sandviciuri

Marian (Chef de cuisine)

e o adevarata capodopera! numai adevaratii pasionati reusesc asa ceva!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Fripturi

Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc Piept de pui, in stil italian, cu oregano si busuioc

Se fierb ouale intr-un ibric, se pune sare de mare sa nu crape. Ouale se fierb tari, apoi se pun in apa rece, sa se curete mai usor. Pieptul

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu carne
piept de porc umplut piept de porc umplut

Se taie chiflele cubulete, se pun intr-o tava si se dau la cuptor pana se usuca putin. Se taie marunt carnea afumata, ceapa verde. Se

1 vot    0 comentarii
2h 10 min
Fripturi
Ceafa de porc la gratar cu garnitura de cartofi noi