autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

Gem de gutui cu nuca

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 19 noiembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 19 noiembrie 2009

Ingrediente
1,2 kg gutui cantarite dupa scoaterea mijlocului (cotor si seminte), 600 g zahar, 150 ml apa, 200 g miez de nuca, o lamaie

Dificultate: Redusa Timp: 2h

23 voturi

Mod de preparare

Gutuile se spala bine de puf,se taie pe jumatate pentru a scoate cotoarele si semintele si se dau pe razatoarea mare, se amesteca cu zaharul, apa si se pun la fiert.

Cand incepe sa se lege se adauga nuca si lamaia taiata felii sau cubulete si se continua fierberea pana se obtine consistenta dorita si un sirop bine legat.Cand este gata se opreste focul,se lasa sa se racoreasca putin,apoi se pune in borcanele spalate si uscate bine in prealabil si se inchid ermetic...



Pentru a verifica daca gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit si fructele sunt fierte inseamna ca gemul este gata .



Gemul nu trebuie fiert mult,deoarece prin fierbere se distrug vitaminele,iar inrosirea fortata a gutuilor distruge substanta care ajuta la gelificare, si anume pectina... Acest lucru l-am invatat de la bunica mea si am tinut cont intotdeauna...
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de gutui cu nuca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Foietaj cu gem de gutui si nuca

Foietaj cu gem de gutui si nuca

Se impart foile in doua.Prima parte se pune in tava unsa cu unt si fiecare foaie se unge cu ulei.Gemul,nucile

4 voturi    5 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 13 comentarii

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 noiembrie 2015

    O sa va placa cu siguranta... Spor la bucatareala...

  • Sorin Maxim , 04 noiembrie 2015

    acuma fac si eu.....sa vedem ce iese.......o sa va anunt.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2013

    va multumesc mult pt aprecieri si sfaturi...

    • Cozmean Nelu , 28 octombrie 2013

      ok

    • Cozmean Nelu , 28 octombrie 2013

      cand si cum pui NUCILE ?

    • Iliescu Luciana , 21 octombrie 2013

      este ffff bun

    • Feteanu Dorina , 09 octombrie 2013

      bun si gustos

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 03 decembrie 2009

      Multumesc mult...

    • lumi

      lumi (Chef de cuisine) , 29 noiembrie 2009

      am pregatit si eu dulceata de gutui si gemul tau e foarte bun

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 23 noiembrie 2009

      Am sa fac si eu dupa reteta ta. Saptamana asta mi-am propus sa fac gem de gutui.

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 20 noiembrie 2009

      ador gemul de gutui iar cuu nuci.este si mai bun!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 20 noiembrie 2009

      Multumesc mult...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 19 noiembrie 2009

      Imi place reteta ta.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h

23 voturi

Ingrediente

  • 1,2 kg gutui cantarite dupa scoaterea mijlocului (cotor si seminte)
  • 600 g zahar
  • 150 ml apa
  • 200 g miez de nuca
  • o lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

50 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

76 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

O sa va placa cu siguranta... Spor la bucatareala...

Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
DIN CATEGORIA FRUCTE CRUDE CONGELATE - MURE,AFINE,ZMEURA