autor:

valentina ionita

» » Conserve si muraturi

GEM DE PRUNE

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 10 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 10 august 2009

Ingrediente
1 kg de prune fara samburi, 600 g zahar, o lamaie

Dificultate: Redusa Timp: 2h 20 min

34 voturi

Mod de preparare

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe,intregi sau taiate,curatate de coaja sau nu. Fructele trebuie sa fie coapte, sanatoase si se sorteaza, se indeparteaza coditele, frunzele, samburii si urmeaza pregatirea fructelor specifice fiecarui gem.

Se pun in cratita in care veti pregati gemul, alternativ prunele taiate pe jumatate sau sferturi in functie de marimea acestora, zahar si se lasa o ora la rece. Apoi,se fierbe la foc potrivit amestecandu-se continuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga zeama de lamaie sau lamaia taiata felii sau cubulete, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.

Borcanele trebuie sa fie spalate si uscate foarte bine.
Daca ti-a placut reteta noastra "GEM DE PRUNE" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
GEM DE PRUNE ALBE

GEM DE PRUNE ALBE

Timpul cel mai mult se iroseste cu spalatul fructelor si al borcanelor. Borcanele spalate se sterilizeaza

2 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Gem de prune aromat cu scortisoara

Gem de prune aromat cu scortisoara

1. Pune prunele si batonul de scortisoara intr-o cratita mare, pe foc, impreuna cu 150 ml apa si

6 voturi    6 comentarii
1h
Sucuri si compoturi de fructe

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 23 comentarii

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2013

    Va multumesc tuturor...O toamna binecuvantata si mult spor la pregatiri...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2013

    Draga Maria,intorci borcanele si se vor sprijini borcanele pe capace...

  • maria , 15 septembrie 2013

    ce inseamna 'ca trebuie sa se sprijine pe capace'? Cand folositi expresii populare dati-le si explicatia !

    • Mihai Bruma , 07 septembrie 2013

      pofta buna

    • Vlad Florin , 04 septembrie 2013

      tati ce mai facii i-ti scriu pe feisbuc.

    • Sima Stela , 02 septembrie 2013

      buna reteta ma-m apucat deja de treaba.

    • Myrela Myrela , 30 august 2013

      ma pregatesc de treaba!

    • Maryus George , 29 august 2013

      acum ma apuc.

    • Stancu Elena , 26 august 2013

      pofta buna

    • Olteanu Alexandra , 26 august 2013

      ma apuc de treaba.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 21 august 2013

      Cu multa placere Ana...Multumesc...

    • neagu ana , 20 august 2013

      foarte buna,multumesc

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 28 octombrie 2009

      Multumesc mult...

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

      ft bine expusa reteta!ft bun gemul,este preferatul nostru!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

      multumesc...

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

      Foarte bun..

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009

      Multumesc mult...

    • Varadi Silvia

      Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009

      Au aparut prunele,fac neaparat.

    • zana b.

      zana b. (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Imi place gemul de prune.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      In mod sigur si gemul preparat de tine Mirey este tare gustos,ca de altfel toate retetele tale...felicitari...

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Multumesc mult....Mi-ai facut o pofta de clatite Cely...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      E tare bun, mai ales la clatite. Sau la prajitura

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 22 august 2009

      Asa fac si eu gemul.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

2h 20 min

34 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de prune fara samburi
  • 600 g zahar
  • o lamaie

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita
Rulada din omleta

Rulada din omleta

Fiecare omleta se face din 2 oua .Se bat cele 2 oua cu putin piper ,condimente, se amesteca cu putin

50 voturi    4 comentarii
40 min
Aperitive cu oua
Mucenici  de post la cuptor

Mucenici de post la cuptor

Din faina,drojdie,sare,zahar,margarina,ulei,apa minerala se framanta un aluat potrivit,nu foarte

95 voturi    32 comentarii
1h 30 min
Retete de post
Mucenici dobrogeni de post  fierti cu zeama si multa nuca

Mucenici dobrogeni de post fierti cu zeama si multa nuca

La 250 g mucenici se pun cam 2,5l apa la fiert. Se da apa in clocot cu zahar sau miere dupa gust,

76 voturi    17 comentarii
25 min
Retete de post

valentina ionita (Chef de cuisine)

Va multumesc tuturor...O toamna binecuvantata si mult spor la pregatiri...

Retete

din Conserve si muraturi

Zarzavat pentru iarna Zarzavat pentru iarna

Toate aceste legume, spalate, curatate si taiate, se cantaresc si la fiecare kilogram de legume curatate, se adauga 20 gr sare pentru

77 voturi    31 comentarii
2h
Conserve si muraturi
Bulion aromat cu ardei Bulion aromat cu ardei

Rosiile se spala, se taie in sferturi, eliminandu-le codita si se pun intr-un tuci mare. Ardeii se taie pe jumatate, se curata de

4 voturi    0 comentarii
4h
Conserve si muraturi
Pasta de rosii cu ardei