autor:

Adelina Damian-Fekete

» » Conserve si muraturi

Gem de vişine

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 08 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 08 iulie 2011

Ingrediente
5 kg de vişine curăţate de codiţe şi sâmburi, 2,5 kg de zahăr

Dificultate: Redusa Timp: 3h 30 min

12 voturi

Mod de preparare

Se spală vişinele, se scurg bine,se curăţă . Se aşază în cratiţă cu zahărul şi se lasă 1-2 ore sau mai mult până se dizolvă zahărul. Se amestecă pentru a se dizolva mai bine.
Se pune cratiţa pe o tablă să nu se prindă şi se dă la foc mic până se dizolvă de tot zahărul, apoi la foc iute. Se amestecă mereu să nu se prindă.
Din momentul fierberii pe toată suprafaţa se mai fierbe 30-40 de minute şi se verifică dacă este legat.Se pune puţin gem pe o farfurie rece şi, dacă îşî păstrează forma, e gata. Dacă e apos, se mai fierbe. Anul acesta au fost multe ploi şi sunt apoase cireşele şi vişinele. Eu l-am fiert o oră.
Borcanele spălate se sterilizează în cuptor şi se toarnă gemul fierbinte. Eu îl torn cu o pâlnie mai mare şi aşa nu mă ard şi nu murdăresc borcanele.
Se capsează, se întorc 10 minute cu capacul în jos şi se pun în pături până a doua zi.
La fel se procedează şi la alte fructe, respectând proporţia 2 kg de fructe curăţate/1 kg de zahăr.
Ca să curăţ fructele astea mi-a luat 2 ore.Am încercat să folosesc un instrument de scos sâmburii, dar nu funcţionează. Am scos cu mâna, dar atenţie că sare sucul pe pereţi. Eu mi-am pus o cană mare pentru sâmburi în cratiţă şi desfăceam în cratiţă ţinând mâinile jos, altfel, adio zugrăveală! Cine are curte e salvat!
Daca ti-a placut reteta noastra "Gem de vişine" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Tort cu gem de visine

Tort cu gem de visine

Mai intai facem blatul.Se separa galbenusurile de albusuri.Albusurile se bat spuma cu sarea, se adauga

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Torturi
Gem de visine

Gem de visine

Gemurile se pot prepara din toate felurile de fructe, intregi sau taiate, curatate de coaja sau nu.

122 voturi    20 comentarii
3h
Conserve si muraturi

Recomandari electrocasnice

Panini Maker Large

- 13 %
389.99 lei
339.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • Costel_Ciofoaia

    Costel_Ciofoaia (Bucatar) , 28 iunie 2013

    este extraordinara reteta...eu sunt adepta gemurilor si a dulceturilor

  • Fara foto

    olteanca , 23 iunie 2013

    multumesc ptr reteta .foarte bun

  • burdulea maria elena

    burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 10 iulie 2011

    Foarte bune!

    • TeoBucatar

      TeoBucatar (Chef de cuisine) , 08 iulie 2011

      Ador gustul inconfundabil al visinei!

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 08 iulie 2011

      Super buna aceasta dulceata! Mama mea mi-a facut cateva borcane de dulceata de visine, asa ca mancand doua trei felii de paine cu unt cu dulceata de visine. pe saptamana, sper sa-mi ajunga pana ma intorc din nou in tara. Un sfat: data viitoare cand mai faci dulceata de visine sau cirese pune-ti faianta in bucatarie deoarece sucul de la ele se sterge foarte usor. Felicitari!*****

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

3h 30 min

12 voturi

Ingrediente

  • 5 kg de vişine curăţate de codiţe şi sâmburi
  • 2,5 kg de zahăr

Raporteaza reteta

Retete
de Adelina Damian-Fekete
Cozonac uşor de făcut

Cozonac uşor de făcut

Se freaca zaharul cu ouale intregi si cu sarea pana se face ca o crema. Se amesteca treptat laptele

81 voturi    16 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Sirop de căpşuni de la Filo,de la Cluj

Se pun laolata ( intr-un vailing/castron mare) si se lasa 2-3 zile. Se mai amesteca la trecerea prin

6 voturi    3 comentarii
1h 30 min
Conserve si muraturi
Marinata de peste

Marinata de peste

Se aşază astfel:1 rând de morcovi+ ceapa taiată( eu pun şi o jumătate de ţelină cubuleţe) 1

3 voturi    0 comentarii
2h
Conserve si muraturi

Costel_Ciofoaia (Bucatar)

este extraordinara reteta...eu sunt adepta gemurilor si a dulceturilor

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Marmelada de nectarine Marmelada de nectarine

Marmelada de nectarine este o delicatesa, dar nu toate gospodinele au incercat pana acum aceasta reteta. Sigur daca incerci sa o faci

2 voturi    0 comentarii
40 min
Conserve si muraturi
Dulceata de nuci verzi Dulceata de nuci verzi

Se curata nucile de coaja verde pana se ajunge la miezul alb. Pe masura ce se curata, se pun intr-un borcan cu apa cu sare de lamaie.

40 voturi    20 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Pasta de ardei capia