Ingrediente
La 1,2 kg de zmeura se adauga 1,3 kg de zahar, o jumatate de lamaie sau o lamaie taiata felii sau cubulete, depinde cat de acrisor doriti sa iasa gemul.
Dificultate: Redusa | Timp: 1h
21 voturi
Mod de preparare
Zmeura se alege de frunzulite, codite si se spala doar daca este absolut nevoie, iar in acest caz se scurge foarte bine. Se pune in cratita in care veti pregati gemul, alternativ zmeura, zahar si se fierbe la foc potrivit cu atentie ca spumeaza puternic si amestecandu-se incontinuu ca sa nu se prinda de fundul cratitei pana scade lichidul, fructele capata o culoare lucioasa si se va obtine consistenta dorita, deci lichidul este legat cu zaharul si nu va mai fermenta sau mucegai gemul. Spre sfarsit se adauga lamaia, iar cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.
Fierberea nu trebuie sa fie prelungita pentru a nu afecta aroma si a nu se distruge vitaminele din fructe.
In acelasi mod puteti prepara si gemul de mure.
Onac Magda , 17 iulie 2014
nu cred ca-mi va placea,este prea dulce cu atata zahar,este suficient 650 gr la 1 kg de fructe coapte
mirey (Chef de cuisine) , 13 mai 2010
Un gem fin si aromat!
vera (Chef de cuisine) , 14 august 2009
Ft buna reteta ! Multumesc!
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 14 iulie 2009
E TARE GUSTOS, IMI PLACE MULT.
mirey (Chef de cuisine) , 05 iulie 2009
Imi place gemul de zmeura!
Crystyna (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009
E bine pusa lămâia că zmeura e prea dulce!